1.8.2016 - Studio Plzeň

2016-08-01 – J.Chvátal_Absolutně neuvěřitelné…

Stáhnout nebo přehrát – 123min

J.Chvátal

Komentáře

  • Buffy2009 napsal:

    Pane moderátore, banky mají přebytek peněz, ale vy si uvědomte že pouze v digitálních číslech nikoli v bankovkách. Musí mít pouze určité procento likvidních prostředků tedy bankovek k dispozici, takže kdyby všichni klienti šli peníze vybrat, tak jim je nedají protože ty bankovky, mince prostě nemají. Nejsou. Byl by to run na banky

    • Studio Plzeň napsal:

      Máte sice pravdu, ale Run na banku měl smysl paradoxně dříve, když ještě banky měly vše kryté! Dnes již banky „musí“ mít jen 2-10% povinné rezervy a toho využívají v neobvyklé míře! Vše je prostě jinak! Banky dnes nemají problém okamžitě a operativně si prostředky (hotové peníze) vypůjčit z jiné banky, nebo i centrální, takže Run na banku dnes nemá smysl. Všimněte si dále, že by jim to vlastně ani nevadilo, neboť tzv. RePo sazby https://www.patria.cz/slovnik/268/repo-operace.html a pro zajímavost se mrkněte na vývoj Repo sazeb https://cs.wikipedia.org/wiki/Repo_sazba kde vroce 1997 byla u nás i 39%!!! a dnes jsou často úročeny i záporně, přesto toho vůbec nevyužívají, nebo´t ty peníze prostě nepotřebují, když si mohou vytvořit sami elektronické peníze klepnutím do klávesnice a je to pro ně 1000x výhodnější!
      Je to na dlouhé povídání, ale nejlépe si to najdete zde http://www.eknomickareforma.cz/pdf/reforma.pdf ,kde je vše dopodrobna rozepsané lidsky a je to i s příklady k pochopení!