30.8.2016 - Studio Plzeň

2016-08-30 -M.Zelenka_Vše je jinak…

Stáhnout nebo přehrát – 118min

M.Zelenka

Komentáře

  • Studio Plzeň napsal:

    V pořadu byl zmíněn i tento recept:
    Domácí majonéza, obalovaný květák nebo houby

    Domácí majonéza

    suroviny
    celé vajíčko, olej (slunečnicový), sůl, kurkuma, paprika, zázvor, citron

    postup
    Do mixéru se dá celé vajíčko (bez skořápky ) a rozmixuje. Po té se přilévá olej až směs zhoustne tak, že se začíná podobat majonéze, ale stále se vytváří vír. V tomto okamžiku se přidá sůl (dávám částečně i draselnou), kurkuma, paprika i citron. Až se vše promixuje do jednobarevné směsi, tak se přilévá olej do úplného zhoustnutí. Kurkuma a paprika dá majonéze hezkou barvu (citron majonéze hodně zesvětlá), ale zároveň jsou zdravé. Pokud se citron dodá až nakonec, majonéze zřídne.
    Jednotlivé složky je možno přidávat dle vlastní tvořivosti a chuti. Pro ty, kteří mají majonézu nasládlou je možno přidat trochu medu. Kvůli zdravotním účinkům přidávám i zázvor, který je sám o sobě zdravý a také zesiluje léčivé účinky kurkumy.

    Obalovaný květák nebo houby

    Tento recept je možno použít i v kombinace s jinými surovinami, například brokolicí, sýrem nebo i masem a určitě se najdou i jiné možnosti.

    suroviny
    semínka slunečnicová, dýňová, sezamová, lněná, (kukuřičná strouhanka) 2 celá vajíčka, 2 – 3 lžíce domácí majonézy, sůl, kurkuma, paprika, zázvor (popřípadě koření dle vlastní chuti), základní potraviny (květák, houby, brokolice, sýr apod.)

    postup
    Semínka (každý druh zvláště) se umelou na mlýnku na maso. Je možné, že lněná semínka se nepodaří v mlýnku na maso rozdrtit, pak je nutno je použít mlýnek na mák nebo na semínka, popř. je použít celá. Neumletá lněná a sezamová semínka mají tendenci projít střevy bez předání potřebných minerálů tělu.
    Umletá semínka se dají do velké sklenice s víčkem (který se použije jako šejkr) zhruba v poměru 40% slunečnicová a po 20% ostatní. Menší část lněných a sezamových semínek se přidá v neumletém stavu. Je možné přidat i kukuřičnou strouhanku. Do této směsi se přidá koření a sůl. Množství je nutno vyzkoušet podle vlastních zvyklostí i dle toho, zda to budou jíst děti. Kromě soli jsou ostatní koření vhodná i pro děti.
    Směs se v uzavřené sklenici řádně protřepe až dojde k dokonalém promíchání. Tuto směs lze použít i při přípravě klasického trojobalu místo strouhanky. Je to nepoměrně chutnější a zdravější.
    Orientačně pro běžné čtyři porce se použijí 2 vajíčka a 2 – 3 lžíce domácí majonézy, která se smíchají s připravenou semínkovou směsí tak, aby to mělo přiměřenou hustotu (nutno vyzkoušet nebo použít intuici). Do této směsi se přidá na drobno nakrájený květák, houby nebo jiná surovina a řádně se promíchá.
    Na mírně rozpálenou pánev se přemístí celá směs a vytvoří se omeleta. Po ztmavnutí ze spodní strany se omeleta obrátí a roztrhá na kousky a ještě se chvíli nechá smažit. U květáku a hub doporučuji včas vypnout a nechat dojít pod pokličkou.
    Jako příloha jsou asi nejvhodnější brambory.

    Dobrou chuť