22.2.2018 - Martin Marcikán

2018-02-22 Zprávy bez cenzury, rychlý přehled dne 21.02.2018

 

Stáhnout nebo přehrát

 

Středa, 21.2.2018:

1; Donbas po volbách zahájí eurointegraci, říká Klimkin. Ukrajinský ministr zahraničí Pavel Klimkin prohlásil, že Republiky Donbasu po „svobodných a čestných volbách půjdou cestou eurointegrace.

2; Na ministerstvu obrany potvrdili informaci o ostřelování štábu ruského Centra pro usmíření znepřátelených stran v Damašku. Situace ve Východní Gútě se nadále vyostřuje.

3; Byly zveřejněny šokující informace o úbytku obyvatelstva na Ukrajině. Jednou z příčin vedle vystěhovalectví je i fakt, že úmrtnost silně převyšuje porodnost. Na sto zemřelých připadá pouze 63 narozených. Na Ukrajině podle oficiálních údajů nyní žije 42 milionů a 386 tisíc lidí.

4; Na Ukrajině chtějí snížit spotřebu plynu. Zvažují se perspektivy využití nejrůznějších druhů biomasy – zemědělských odpadů, energetické kultury…

5; USA budou pokračovat ve velmi tvrdé linii ve vztazích s Ruskem, říká Bílý dům. Informovala o tom tisková tajemnice prezidenta USA Sarah Sanders na tiskové konferenci v Bílém domě.

6; V Moskvě začala hořet budova Hlavní vyšetřovací správy pro Moskevskou oblast. Podle prvních informací požár vznikl v přízemí mnohopodlažní budovy.

7; USA se chystají zvykat Rusko na svou přítomnost v Černém moři, říká CNN. Poprvé od července 2017 vplouvají do Černého moře hned dvě americká vojenská plavidla.

8; Obyvatelé Donbasu musí být zničeni, zaznělo ve zpovědi ukrajinského patriota. On sám sebe nazývá nacistou a tvrdí, že bojoval proti Doněcké republice.

9; Britská královna si pronajala pozemek v centru Kyjeva. Kyjevská městská rada předala britské královně Alžbětě II. pozemek o rozloze 0,1622 hektaru do pronájmu na 49 let.

10; K ukrajinské katastrofě postačí, když se prostě bude mlčet. Opět je chtějí podvést. Obyvatelstvo Ukrajiny bylo podvedeno už třikrát.

11; Armáda Doněcké republiky a „Bojové bratrství“ pomohly makejevskému „Domu dětí“. Ozbrojené síly Doněcké republiky spolu s veřejnou organizací „bojové bratrství dodali humanitární pomoc do makejevského Domu dětí.

12; Nacisté proti překupníkům. V Kyjevě se dělí o moc jednovaječná dvojčata. Oligarchové nejsou o nic lepší než nacisté. Dělení na tyto dvě skupiny je velmi relativní. Vše je vidět na událostech posledních dní, kdy jsou za naprostého nezájmu státní moci napadány ruské instituce na Ukrajině skupinami otevřených nacistů.

13; Bitva o Damašek. Kurátoři ozbrojenců zahajují hybridní válku proti Sýrii a Rusku. Za poslední čtyři měsíce se situace v syrském hlavním městě prudce vyostřila.

14; Symbolika vandalismu. Dekomunizace si žádá nové oběti. K čemu vede politika likvidace pomníků sovětských vojáků?

15; Ruské letectvo a 10 tisíc vojáků syrské armády zahajují rozsáhlou operaci v Damašku. Byly zlikvidovány důležité objekty teroristických band. Ruské letectvo likviduje obranu ozbrojenců na východě Damašku před velkou útočnou operací Syrské armády.

16; Bianco šek pro ukrajinskou armádu. Co znamená pro Donbas Porošenkův podpis zákona o reintegraci?

17; Krym je připraven přivítat letos více než šest milionů turistů. V roce 2017 navštívilo Krym kolem 5,4 milionu turistů a v rekordním roce 2016 dokonce ještě o 3% více.

18; Kim Čong-unova sestra odmítla tajné setkání s viceprezidentem USA. Pence se měl 10. února setkat se sestrou severokorejského lídra Kim Jo-čong a s formálním nejvyšším představitelem KLDR Kim Jong-namem.

19; Ukrajinci utrácejí za potraviny nejméně z celé Evropy. Společnost Nielsen uskutečnila globální výzkum v 56 zemích světa ohledně úrovně útrat lidí za potraviny.

20; Depardieu má v úmyslu se přestěhovat do Afriky. Gérard Depardieu zdůraznil vysokou inteligenci obyvatel Alžírska, které bylo kolonizováno „negramotnými“ Francouzi.

21; Státní department odhadl ztráty ruského obranného průmyslu v důsledku sankcí na 3 miliony dolarů.

22; V USA za bílého dne ukradli z muzea dílo Pabla Picassa. Za svůj život Picasso vytvořil jen 30 podobných grafických prací, každou z nich v rohu podepsal zelenou tužkou.

23; Ksenija Sobčak má v úmyslu usilovat o odstoupení gubernátora Petrohradu. Prohlásila, že hodlá udělat vše pro odstoupení petrohradského gubernátora Georgije Poltavčenka.

24; V USA budou vytvořeny oddíly ozbrojených učitelů pro ochranu před vraždícími žáky. Obětí střelby ve škole ve městě Parkland ve státě Florida v USA bylo minimálně 17 lidí.

25; Norská provincie Finnmark chce kamarádit s Ruskem. Murmanská oblast a provincie Finnmark úspěšně spolupracují už několik desítek let.

26; Proč se Rusko, USA a Čína učí sestřelovat družice? Před deseti lety, 21.února 2008 Američané poprvé sestřelili kosmickou družici raketou systému protiraketové obrany SM-3.

27; Bez ruky, se zlámanýma nohama… Jak a koho se Ukrajina zbavuje v podobě zajatců? Výměna zajatců byla v Rusku a ve světě přijata jako svědectví možnosti dalšího dialogu mezi Kyjevem a Republikami Donbasu.

28; Ruské krasobruslařky pokořily dva světové rekordy během deseti minut. Ruská krasobruslařka Alina Zagitova dosáhla světového rekordu, když překonala dosavadní rekord své kolegyně z týmu Jevgenije Medveděvové.

29; Rusko si udrží světové prvenství na trhu s energetickými nosiči. Rusko zůstane největším vývozcem primárních energetických surovin na světě minimálně do roku 2040.

30; Ukrajinská ministryně školství obvinila maďarského ministra zahraničí ze lži. Její slova cituje řada ukrajinských médií. Jde o to, jestli byli zástupci maďarské menšiny pozváni k rozhovorům o zákonu o vzdělání.

31; Vlna sebevražd: Vojenský prokurátor Ukrajiny informoval o každotýdenních sebevraždách v ukrajinské armádě.

32; USA změní Mezinárodní kosmickou stanici na dva obytné moduly ze soukromých společností. V USA mají v plánu vypustit na oběžnou dráhu několik zcela autonomních kosmických stanic.

33; V NATO neočekávaně přestali považovat Rusko za hrozbu. Generální tajemník Aliance o tom promluvil v interview pro list Foreign Policy.

34; Normální byznys s kmotříčkem. Dva vojáci ukrajinské armády ukradli 50 tun paliv z armádních skladů. A prodávali je po 20 hřivnách za litr.

35; A navíc jsme ještě vyhnali Rusáky z jejich chat, chvástá se Státní department sankčními vítězstvími. Státní department podal Kongresu zprávu o tlaku na Rusko.

36; Past nebo kompromis? Washington neví,jak se postavit k Putinovu návrhu na vyslání mírových sil, píší americká média. V určitých kruzích označují iniciativu ohledně mírových sil za obchod s ďáblem“.

37; Sýrie: Turecká vojska a ozbrojenci obsazují větší část kurdského Afrínu a vyhrožují válkou se syrskou armádou. Uskupení podporovaná Tureckem berou pod svou kontrolu několik okresů v kurdských oblastech v provincii Aleppo.

38; Školáci z Luganské republiky vyprávěli moskevských vrstevníkům o válce v Donbasu. Lekce odvahy věnovaná Dni obránce Vlasti se konala v malém sále administrativy Brjanky ve formátu telemostu s Moskvou.

39; Chodili vůbec do školy? Dvojí standardy USA šokovaly amerického novináře. Dvojí metr USA, který se už ani nesnaží jakkoli přikrášlovat, šokuje už i samotné Američany. Glenn Greenwald kritizoval diskusi v přímém přenosu stanice MSNBC, kde zcela vážně zaznělo, že na rozdíl od „odporného vměšování do amerických voleb ze strany Ruska“ na americkém vměšování do voleb a politiky jiných zemí není vůbec nic špatného, protože tím Amerika posiluje demokracii a bojuje s tyrany.

40; Soud nad Janukovičem ve věci vlastizrady. Byl vyslechnut prezident Porošenko. V Kyjevě pokračuje fraška pod názvem „dálkový soud nad tyranem“.

41; Maduro požaduje, aby se prodávala venezuelská ropa za kryptoměny. Prezident Venezuely Nicolas Maduro povolil vyčlenění zdrojů na vytvoření studentských farem pro dobývání kryptoměn.

42; Donbas: Byla zabita vojenská lékařka útočné brigády ukrajinské armády. Další voják z téže brigády byl zraněn.

43; Kdyby nebylo Majdanu, nebylo by ani války. Tukovo náhlé prozření. Konkrétně se Tuky zeptali na jeho vztah k tvrzení, že kdyby nebylo Majdanu, nebylo by ani války. „V logice událostí odpovídá pravdě“, řekl, ale svá slova hned relativizoval, aby nemohl být nařčen z nedostatečné podpory „revolučního procesu“. Všechno, co způsobilo současné problémy, bylo prý uděláno už v roce 2010.

44; Javeliny jsou jen začátek. Vojenská pomoc Ukrajině bude významná, tvrdí Státní department USA. Zatím ovšem nedali Ukrajině vůbec nic.

45; Polsko se nabídlo, že bude spolu se Slovenskem organizovat příští zimní olympiádu. Argumentem Varšavy jsou úspěchy Polska v Pchjongčchangu.

46; Žirinovskij doporučuje celému světu, aby ustoupil od podávání rukou. Vladimir Žirinovskij tvrdí, že v jeho straně už dávno zavrhli tradici zdravit se podáním ruky.

47; Bundeswehr pošle Putinovi trojitý signál pro zastrašení, píše německý tisk. V roce 2018 Německo ztrojnásobí svůj kontingent na cvičeních NATO na východním křídle Aliance.

48; Zatlačil jsem na Rusko, ale neřeknu vám jak, říká Trump. V Bílém domě si počínají záhadně a slibují, že brzy vše prozradí.

49; Štáb ATO vysílá zvláštní skupinu na vyhledávání psychicky labilních příslušníků ukrajinské armády. Během týdne v zóně ATO poblíž linie dotyku plánují uskutečnění humanitární mise pracovníci Červeného kříže.

50; Ukrajinci pod tlakem: V Polsku byl zahájen lov na nelegální pracovní sílu. Obětí jsou hlavně občané Ukrajiny, jelikož právě oni nejčastěji pracují bez náležitých dokladů.

51; Volker řekl, co potřebuje Ukrajina pro svůj rozkvět. Přitom podle jeho slov nelze kroky Ukrajiny v tomto směru označit za nesprávné. Ukrajina se pohybuje správným směrem a tu to cestu je třeba urychlit. Nejdůležitější je vybudování tvrdé protikorupční legislativy.

52; Porošenko řekl, jak jej málem zabili na Krymu. Prezident Ukrajiny Petr Porošenko u soudu o údajné vlastizradě Viktora Janukoviče informoval o ohrožení svého života během své návštěvy Krymu v roce 2014.

53; Soud zastavil výslech Porošenka po otázce advokátů na jeho Maledivskou dovolenou. Obolonský obvodní soud v Kyjevě nedovolil obhajobě zadat prezidentovi otázku o Maledivských prázdninách.

54; To je tedy nezávislost… USA zakázaly Ukrajině vyvíjet rakety pro Turecko. USA před dvěma lety zabránily vývoji projektu v době aktivní fáze rozhovorů Kyjeva a Ankary.

55; Ukrajinu opouští kolem sta tisíc lidí každý měsíc. Ministr zahraničí Pavel Klimkin prohlásil, že je znepokojen masovým odchodem Ukrajinců do zahraničí.

56; Ukrajinec se pokusil provézt do Ruska v protézách nohou více než 70 vyznamenání. Narušitel zákona byl předán SBU spolu s nálezem.

57; Porošenko vysvětlil, proč místo Janukoviče zaujal Turčinov. Přitom prezident zdůraznil, že okolnosti „dobrovolného“ odchodu Janukoviče z funkce musí zjistit soud.

58; Ukrajině je předpovídána role polygonu pro testování různých forem řešení konfliktů. V případě vyslání mírových sil na Donbas budou vojáci jiných zemí působit podle jiných než ukrajinských zákonů.

59; Za „ruské vměšování“ by se měl zodpovídat Obama, řekl Trump. Prezident USA Donald Trump si myslí, že za „ruské vměšování do voleb“ může administrativa jeho předchůdce.

60; Na Ukrajině prudce zdražuje sádlo. Informoval o tom předseda ukrajinské asociace dodavatelů obchodních sítí Alexej Dorošenko.

61; V USA zemřel ve věku 99 let duchovní a kazatel mnoha prezidentů Billy Graham. Trump truchlí. Během svého života kázal zhruba pro 215 milionů lidí ve 185 zemích světa.

62; Trumpův poradce řekl, jak se USA připravují na válku v kosmu. USA zvyšují financování kosmické obrany.

63; Po výslechu Turčinova a Jaceňuka by bylo možné zahájit trestní řízení proti každému z nich, říká ukrajinský politolog. Oni se prakticky přiznali k mnoha věcem, co se týče Krymu, ale i to, že celé zemi lhali.

64; Porošenko avizoval naléhavou reorganizaci obrany v Donbasu. V nejbližší době bude velmi rychle přebudováno řízení obrany Ukrajiny v Donbasu.

65; Prodej alkoholu přes internet bude v Rusku zahájen v roce 2019. Ministerstvo financí navrhlo spustit internetové prodeje alkoholu od 1. ledna 2019, přestože se to původně plánovalo na září.

66; Situace v Damašku se vyostřuje. Bandy vytvářejí společný štáb a útočí na město Sýrie. Vojenský zdroj řekl, že rozvědka získala informace o tom, že teroristické bandy Východní Gúty mají plán útoku na centrum města.

67; Ve Státní dumě označili Porošenka za zbabělce. Porošenko prohlásil, že během své návštěvy Krymu v roce 2014 narazil na „bezprostřední ohrožení jeho života“.

68; Saakašvilimu zakázali vstup na Ukrajinu do roku 2021, říká advokát. Bývalému prezidentovi Gruzie Michailu Saakašvilimu zakázali vstup na Ukrajinu do 13. února 2021.

69; Donbas: Štáb ATO informuje o ztrátách v řadách ukrajinské armády. Bojové srážky probíhaly jak kolem Doněcka, tak i kolem Luganska.

70; Čubajs nenechá své lidi padnout. Top manageři „Rosnano“ jsou propouštěni na svobodu. Bývalý šéf Rosnano Leonid Melamed a další člověk z případu – bývalý finanční ředitel Rosnano Svjatoslav Ponurov. Budou propuštěni.

71; V Petrohradě rozehnali shromáždění vyznavačů kultu „nebeské setniny“. Pomocí pracovníků policie byla sotva zahájená akce ukončena.

72; Rusko a Čína během několika let dostanou kosmické zbraně, říká rozvědka USA. Rozvědka USA předpokládá, že Rusko a Čína budou disponovat orbitálními proti družicovými zbraněmi už v nejbližších letech.

73; Chtěli svobodu a vyšla jim z toho jedna z nejnesvobodnějších zemí. Básnířka Majdanu označila Euromajdan za chybu. Globální svět nenabízí Ukrajině nic kromě pohybu po uzavřeném kruhu mezi fašismem klasickým a liberálním.

74; Zákon o reintegraci Donbasu předpokládá silové řešení, říká ruské ministerstvo zahraničí. A všichni naši evropští kolegové, kteří velmi dobře chápou, o co jde, mají ústa na zámek.

75; Prezident Srbska předal dopis rodině pilota Filipova. Chrabrost letce Romana Filipova, který zahynul v Sýrii, učinila na Srby hluboký dojem.

76; Ultras vyvolali hromadnou rvačku v Charkově. Během rvačky používali ultras cihly a pyrotechniku.

77; Evropská unie prodloužila sankce proti Rusku na další půlrok. V Evropské unii velvyslanci jednotlivých zemí prodloužili sankce vůči Rusku kvůli „anexi“ Krymu.

Zdroj: 

(1)

Zprávy připravil: Medvěd Brtník

Zprávy – rychlý přehled, středa 21.02.2018

Archiv pořadů / Studio Kadaň / Zprávy bez cenzury 3. světová válka / aktuality / Allepo / bez cenzury / bez korektnosti / EU / Evropská unie / Informace / NATO / Svobodný vysílač CS / Sýrie / Ukrajina / USA / Zprávy / Zprávy bez cenzury /