13.4.2018 - Martin Marcikán

2018-04-12 Zprávy bez cenzury

 

Stáhnout nebo přehrát

 

Zprávy – rychlý přehled, čtvrtek 12.4.2018:

 

 

  1. duben je 102. den roku podle gregoriánského kalendáře(103. v přestupném roce). Do konce roku zbývá 263 dní.

Ztracené iluze o vládě Sobotka II

  1. 04. 2018 – EB

Přízrak Milana Chovance je stále v epicentru české politiky. ČSSD během jednání o vládě s ANO trvala na tom, že se jí vrátí ministerstvo vnitra, což nakonec vedlo k ukončení rozhovorů, i když to většina médií prezentuje jinak. Zhruba polovina hlavních českých médií je pod kontrolou ČSSD a.s. a nedá se tedy čekat, že by začala vysvětlovat, jak ČEZ, OKD, MUS, policejní reforma, Beretta a další otevřené případy na poslední chvíli ovlivnily vyjednávací priority sociálních demokratů. Široká veřejnost tedy může jen stěží pochopit, co se ve skutečnosti děje. Diplomaté jsou ale sofistikovanější a dokáží prohlédnout prázdné řeči. Někteří evropští partneři ČR, kteří se těšili na vládu ANO a ČSSD ve stylu „Sobotka II“, jsou teď zklamaní, že k dohodě zatím nedošlo. Prozřeli. O Andreji Babišovi nikdy žádné iluze neměli, teď ztratili ty o „kladných hrdinech“ z ČSSD.

 

 

Evropa:

Je to lavina. Maďarsko ohrožuje samotnou existenci Evropy. Velkou výzvou pro Evropu nazývá západní tisk maďarského premiéra Viktora Orbána.

„Podivné ruské zákony“. Britský tisk už neví, čím by ještě zastrašil fotbalové fanoušky. Anglický bulvár varuje ty, kteří pojedou do Ruska na mistrovství světa ve fotbale.

13; Organizace pro zákaz chemických zbraní předala Británii výsledky vyšetřování v případu Skripal. Specialisté Organizace odevzdali zprávu o odvedené práci britským úřadům a dnes ji zašlou všem členským zemím organizace.

30; Organizace pro zákaz chemických zbraní oficiálně potvrdila otravu Skripalových „nervově-paralytickou látkou“. Výsledky analýz biologických vzorků a vzorků z okolního prostředí potvrzují závěry Velké Británie.

 

Ukrajina:

Za vraždy ruských spoluobčanů v Donbasu by měl být zaveden trest smrti, říká poslanec. To, co dnes probíhá v Donbasu je přímou odpovědnosti Porošenka a jeho spolupachatelů.

Ukrajina má v úmyslu vymáhat od Ruska ústupky ohledně plynu. Podle slov ukrajinského ministra energetiky a uhelného průmyslu Igora Nasalika potřebuje země minimálně 40 miliard kubických metrů plynu.

Finské úřady vydaly druhé povolení k výstavbě „Severního proudu – 2“. Příslušný dokument přišel od Agentury pro regionální řízení Jižního Finska.

Premiér Litvy přijel do okupované Avdějevky. Litevci přivezli televizní zařízení pro „informační válku“ – zesilovače signálu ukrajinských médií.

Savčenková řekla, jak dlouho je ochotna hladovět. Výzva od uvězněné poslankyně byla zveřejněna na její stránce na sociální síti.

„Evropská“ Ukrajina: Ukrajinci budou pohřbívání v parcích a sadech. Na Ukrajině se zavádí pojem „biopohřeb“, který předpokládá absenci náhrobní desky, pomníku či jiných náhrobních kamenů.
Ukrajina opouští SNS, říká Porošenko. Kyjev připravuje oficiální návrh na přerušení členství v orgánech Společenství nezávislých států.

Porošenko: Ukrajina vypoví jednotlivá ustanovení ve smlouvě s Ruskem. O tom, že Moskva může odpovědět Kyjevu takovými kroky, které bude považovat za potřebné, prezident evidentně nepřemýšlí.

Turčinov vysvětlil, proč „nerozstřílel Putinovu armádu“ na Krymu. Krym bez krve se stal pro Ukrajinu záchranou, protože Putin potřeboval zcela jiný, krvavý scénář.

Situace je hodně napjatá. Na základně batalionu Azov připravuje Kyjev bojové skupiny v podobě ostřelovačských dvojic posílených o kulometčíka.

Evropa vyhlásila válku ukrajinskému nelegálnímu alkoholu. Ukrajinský trh s nelegálním alkoholem byl prohlášen za největší v Evropě.

Ukrajinská armáda ostřelovala školní autobus s dětmi na předměstí Gorlovky Zajcevo.

Porošenko přiznal, že jeho režim byl příliš dlouho v SNS, říká poslanec. Poslanec Státní dumy za Sevastopol Dmitrij Belik označil úmysl Ukrajiny opustit SNS za sebezviditelňování Petra Porošenka.

V Donbasu probíhá cosi zvláštního. Ukrajinská armáda se chystá k útoku. Připomeňme, že předtím prezident Ukrajiny Petr Porošenko avizoval změnu formátu vojenské operace v Donbasu.

V důsledku palby ukrajinské armády byl zabit voják Doněcké republiky, který zachraňoval děti před ostřelováním. Obránce Doněcké republiky zahynul dnes přes den v důsledku ostřelování ze strany ukrajinských vojsk na severu Gorlovky.

Naftogaz hodlá požadovat od Gazpromu dalších 15 miliard dolarů. V případě revize ceny za tranzit plynu po území Ukrajiny bude Naftogaz požadovat od Gazpromu kompenzace.

Bezvýchodnost…. Jak Ukrajinci komentují Den kosmonautiky? Bude se ještě někdy občan této země moci vydat na oběžnou dráhu?

 

Ruská federace:

Ministerstvo obrany Ruské federace zveřejnilo u příležitosti Dne kosmonautiky unikátní dokumenty o vojenské službě Jurije Gagarina.

Specialisté vyjmenovali nejlukrativnější profese v Rusku. Podle výsledků prvního kvartálu 2018 mzdy pomalu, ale přesvědčivě rostly v souvislosti s postupným zvyšováním tempa růstu ekonomiky.

Ve Voroněžské oblasti havaroval Yak-130. Letadlo havarovalo během plánovaného cvičného letu.

Už je známo, kdy soud může zablokovat Telegram. Roskomnadzor žádá o schválení okamžitého zablokování messengeru v případě, že bude vyhověno žádosti úřadu.

Už je známo, kdy se „Admirál Kuzněcov“ vrátí do flotily. Termín dokončení oprav letadlového křižníku oznámil zástupce ministra obrany Ruské federace Jurij Borisov.

Experti: Rubl bude bojovat a určitě zvítězí. Ruský rubl při zahájení obchodování na Moskevské burze začal ve čtvrtek dalším poklesem, ale posléze změnil náladu.

V Moskevské oblasti se převrátil autobus s dětmi. Podle předběžných informací se v něm nacházelo přes čtyřicet dětí.

Šest dětí bylo hospitalizováno po dopravní nehodě autobusu v Moskevské oblasti. Podle předběžných zpráv zahynul jeden člověk a dalších šest (jeden dospělý a šest dětí) bylo zraněno.

V Moskvě v Zelenogradu řidič naboural do brány policejního okrsku, když se zachraňoval před vyděrači.

Ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo Británii, aby dokázala, že případ Skripal nebyl zrežírován. Ruská strana vyzývá Velkou Británii, aby poskytla důkazy, že Skripalovi se neúčastní jen jakési zrežírované hry.

Znarok opouští funkci hlavního trenéra národního mužstva Ruské federace v ledním hokeji. Pod vedením trenéra ruští hokejisté vybojovali zlato na Hrách 2018 a stali se mistry světa v roce 2014.

 

Sýrie a Blízký východ:

Spletli se ve svém spojenci. Jak Francie v Sýrii šlápla vedle. Paříž by měla projevit trochu samostatnosti v syrském urovnání a přiznat, že od roku 2011 nedělala všechno správně.

Proč Čína nespěchá na pomoc Rusku v Sýrii? Teze, že „Čína se nám bude snažit pomoci“ vychází z pocitu „jsme slabí, ještě nepadl ani jeden výstřel a už prosíme o pomoc“. Situace ale taková není.

Kanada se nehodlá účastnit vojenské agrese USA proti Sýrii. Oznámil to kanadský premiér Justin Trudeau.

Německo nebude v Sýrii bojovat, říká Merkelová. Informovala o tom na tiskové konferenci s premiérem Dánska Larsem Løkke Rasmussenem.

Itálie se nechystá účastnit bojových akcí v Sýrii. Předtím účast své země vyloučila i Angela Merkel.

Britská vláda schválila operaci v Sýrii. Britská vláda souhlasila s nutností provedení akce v Sýrii.

Írán podpoří Sýrii ve válce s USA a Izraelem. Toto prohlášení učinil hlavní poradce Nejvyššího vůdce Íránu Alí Akbar Velájatí po Trumpových výhrůžkách.

Významný den: Východní Ghúta je zcela osvobozena od ozbrojenců, říká generál ruských ozbrojených sil. Ve městě osvobozeném od ozbrojenců Džejš al-Islám začnou fungovat jednotky vojenské policie Ruska.

Bez kovbojských metod. Proč se protiasadovské koalici nedaří vystupovat jednotně? Země Západu hovoří o nutnosti potrestat viníka údajného chemického útoku v syrském městě Dúmá.

Rusko nastolilo otázku hrubého porušení norem OSN ve Valném shromáždění ze strany USA. 11. dubna byl na žádost Ruska svolán výbor OSN pro vztahy s hostitelskou zemí.

USA se budou vyhýbat střetu s Ruskem v Sýrii, říká washingtonský expert. Analytik CSIS si myslí, že dokonce i kdyby Trump uskutečnil úder na Sýrii, „velkou válku“ zahájit nechce.

Trumpovy hrozby útokem na Sýrii vyděsily akciový trh USA. Americké akciové indexy klesají v souvislosti s rostoucím geopolitickým napětím.

Proč Trump ignoroval svůj vlastní termín pro úder na Sýrii? Trump opakovaně ignoruje termíny svých výhrůžek. To ovšem neznamená, že se úder nepřipravuje.

Do Sýrie přijel „mírový štít“. Ruská delegace v Sýrii vyzvala Trumpa, aby nebombardoval „posly míru“.

První čínská letadlová loď vlastní výroby je připravena k provozním zkouškám. Letadlová loď může poprvé vyplout na moře 23.dubna v den výročí vytvoření vojenského loďstva Národně-osvobozenecké armády Číny.

Už udělali „pořádek“ v Iráku, tak teď „pomohou“ Sýrii, říká Zacharova o akcích Velké Británie. Připomeňme, že britská premiérka Theresa May vydala rozkaz poslat ponorky královské námořní flotily do vzdálenosti od Sýrie, ze které lze uskutečnit raketový útok.

Trump zařadil zpátečku se svým slibem bombardovat Sýrii. Po včerejší salvě nabubřelých prohlášení prezident USA zveřejnil další, už skromnější prohlášení.

Buranství a nekonzistentnost Trumpa. Svět je na pokraji světové války. A fakt, že ta válka nezačne dnes, nebo třeba ani tento týden či rok, je dost slabá náplast.

Ruské ministerstvo zahraničí odpovědělo Trumpovi, který požaduje vděk za boj proti Islámskému státu. „Prostě ještě neskončilo děkování Americe za intervenci v Iráku, která vzniku Islámského státu napomohla, říká Zacharova.

Západ tvrdošíjně ignoruje ruské informace o „chemickém útoku“ v Sýrii, říká ruské ministerstvo zahraničí. Západ neposlouchá informace ruských vojáků a lékařů, kteří navštívili syrské město Dúmá a žádné stopy po chemickém útoku neobjevili.

USA se pokoušely ze Sýrie vyvézt mrtvoly „obětí chemického útoku“. Spojené státy chtěly za tímto účelem projet po trase využívané pašeráky, která vede na území Jordánska.

Šéf CIA označil Sýrii za nefunkční stát. Předtím prezident USA Donald Trump řekl, kdy američtí vojáci mohou zaútočit na Sýrii.

Pentagon zveřejnil svůj cíl v Sýrii a také to, v čem jim Rusko brání. USA nemají v úmyslu se vměšovat do občanské války v Sýrii. Cílem jejich přítomnosti v Sýrii je vítězství nad Islámským státem.

Ohrožení amerických vojáků v Sýrii je dostatečným důvodem pro použití síly, říká Pentagon. Prezident může schválit rozhodnutí o použití vojenské síly bez vědomí Kongresu.

V Rakousku informovali o znacích inscenování chemického útoku v Sýrii. Ve skutečnosti k žádnému chemickému útoku v syrském městě Dúmá nedošlo.

Šéf CIA vysvětlil, co vyvolalo historický konflikt mezi USA Ruskem. Podle jeho slov prezident Ruska Vladimir Putin „zatím nedostal dostatečně pádný signál“.

Petnagon informoval o Trumpových problémech s přijetím rozhodnutí o úderu proti Sýrii. Ve středu prezident USA prohlásil, že Rusko má být připraveno na sestřelování raket odpálených směrem na Sýrii.

Šéf CIA informoval o „stovkách Rusů, kteří zahynuli v Sýrii“ v důsledku úderů USA. Pompeo neupřesnil, o čem konkrétně mluví, ale evidentně poukazoval na situaci v provincii Deyr az-Zaur.

Rusko svolá otevřené zasedání Rady bezpečnosti OSN ohledně Sýrii a ohrožení míru v této souvislosti. Zasedání se má zúčastnit i generální tajemník OSN.

USA nabídly Turecku alternativu k ruským S-400. Rusko a Turecko se už domluvily na urychlení dodávek protiraketového systému S-400.

 

Svět:

Trump nadále věří v nutnost dobrých vztahů Ruska a USA, zní z Bílého domu. Prezident si dlouho myslel, že dobré vztahy Ruské federace a USA jsou dobré pro celý svět, říká tiskový mluvčí Bílého domu.

Doba „měkké politiky“ vůči Rusku je pryč, říká šéf CIA. Mike Pompeo je kandidátem na státního tajemníka USA. Pokud stane v čele Státního departmentu, bude určovat zahraniční politiku Spojených států.

Čína se bude Spojeným státům bránit a bude se rvát až do konce, říkají čínské úřady. Informoval o tom čínský minstr obchodu Gao Fen.

Bílý dům se lekl možnosti zavést sankce proti ruskému dluhu. Administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa oficiálně prohlásila, že zavedení sankcí proti ruskému dluhu není žádoucí.

Bývalý prezident USA Jimmy Carter se modlí, aby Trump nevyprovokoval Rusko. Militantní rétorika a výhrůžky znějící z Washingtonu, děsí především samotné Američany.

Ropa překročila hranici 73 dolarů. Rubl má šanci na růst. Ropa se ve středu večer obchodovala na mnohaletých maximech navzdory informacím o významném zvýšení zásob tohoto paliva v USA.

V aukci se prodává tajná mapa prezidenta USA s cíli pro útok na sovětské vojenské objekty. Jde o dokument z „černé soboty“, jak bývá označován nejnebezpečnější den Karibské krize v roce 1962.

Poděkování do kosmu: Jsou vynálezy, bez kterých se dnes už na Zemi neobejdeme. Nejrozšířenější vynálezy, které byly původně určeny na oběžnou dráhu, ale staly se nenahraditelnými i pro život na Zemi.

Bude to pozoruhodné. Trump vyjádřil svá očekávání od setkání s Kim Čong-unem. Předtím Bílý dům oznámil, že Trump souhlasil se summitem s Kim Čong-unem a že se setkání uskuteční do května.

Zdroj: rusvesna.su

 

Připravil Medvěd Brtník

 

Česko

Svět

 

 

Profesor Krejčí: To je rychlost. Kauza Skripal šla špatně, tak přišel „chemický útok“. Jde o jiné věci, než o válku Ruska a USA. Babišovi je třeba říci…

„Stále tu máme stereotypně se opakující snahu o zablokování dohod o mírovém uspořádání v Sýrii. Součástí těchto snah jsou tzv. chemické útoky,“ říká profesor Oskar Krejčí. Při pokusu najít v situaci, když se hovoří už o termínech úderu, „něco racionálního“ uvažuje o tom, že nejde prioritně o konfrontaci mezi Ruskem a Spojenými státy. „Írán leží v žaludku militantním kruhům na Západě dlouhou dobu a Saúdská Arábie, to je tak nádherný trh pro dodávky amerických zbraní!“ Při porovnání se situací v době karibské krize zmiňuje, že Sýrie za jaderný konflikt velmocí nestojí. Krejčí přidává i doporučení pro politické strany v Česku, které uvažují o podpoře Babišovy vlády. „Měly by si stanovit podmínku: my vás podržíme, ale za předpokladu, že nezatáhnete Česko do válek, které jsou zcela v rozporu s českými národními zájmy. Tečka.“

 

 

Archiv pořadů / Studio Kadaň / Zprávy bez cenzury 3. světová válka / aktuality / bez cenzury / bez korektnosti / Česká republika / ČR / EU / Evropská unie / NATO / Svobodný vysílač CS / Sýrie / Tajemství / Ukrajina / USA / Zprávy / Zprávy bez cenzury /