23.9.2020 - Martin Marcikán

2020-09-23 Stalo se … Zprávy bez cenzury a politické korektnosti

EKONOMIKA

VÝCHODNÍ EVROPA

ASIE

RUSKÁ FEDERACE

.AMERIKA

KORONAVIRUS


EKONOMIKA

Bohatství amerických miliardářů vzrostlo během pandemie téměř o třetinu

Nejbohatší ze superbohatých si přišli na 845 miliard dolarů, uvádí zpráva amerického progresivního think-tanku Institute for Policy Studies. Kupříkladu osobní jmění Jeffa Bezose vzrostlo od 18. března o 65 %.

Obrovské zisky vedly k výzvám k dani pro superbohaté technologické titány, která by pomohla zaplatit hospodářské oživení po pandemii. Bernie Sanders a Ilhan Omar, oba demokratičtí senátoři, představili legislativu nazvanou „Make Billionaires Pay Act“ pro jednorázovou 60% daň z nárůstku majetku miliardářů mezi 18. březnem a koncem roku, aby pomohli pracujícím Američanům pokrýt náklady na zdravotní péči. Podle Sandersova návrhu by Bezos zaplatil jednorázovou daň z majetku ve výši 42,8 miliard dolarů a Musk 27,5 mld. dolarů.

Skúšajú čokoľvek: Poisťovatelia odmietli spoluprácu s loďami, ktoré pracujú na Nord Stream 2

Mezinárodní skupina klubů vzájemného pojišťování loďařů (IG P & I) se rozhodla, že nebude poskytovat pojištění lodím, které by se mohly účastnit výstavby plynovodu Nord Stream 2.

Vyplývá to z oběžníku, který rozšířili jménem všech klubů, které patří do sdružení.

„Členem (každého klubu, pozn. Red.) Připomínají, že se nemají pojišťovat lodě zapojené do činnosti, která je buď protizákonná nebo vystavuje klub nebezpečí sankcí. Ve světle přímé hrozby sankcí pro pojistitele, kterou představují americké zákony CAATSA (zákon o odporu nepřítelem USA prostřednictvím sankcí, pozn. Red.) A Pees (zákon o ochraně evropské energetické bezpečnosti, pozn. Red.), Nebude klub poskytovat pojištění činnosti, která má vztah k projektům Nord Stream 2 nebo Turecký proud,“ uvádí dokument.

Oběžník naléhavě doporučuje účastníkům klubu, aby „zhodnotili a minimalizovali rizika uzavření smluv s Nord Stream 2 a Tureckým proudem“.

VÝCHODNÍ EVROPA

Ľudskoprávna organizácia Viasna zaznamenala vyše 250 trestných činov proti oponentom Lukašenka

Běloruská charakter lidského organizace Viasna informovala, že během dosavadních přes šesti týdnů demonstrací proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi zaznamenala více než 250 trestných činů proti politickým oponentům, aktivistům a protestujícím.

Mnozí čelí obviněním z podněcování hromadných nepokojů nebo účasti na nich či z odporu vůči bezpečnostním složkám. Desítky lidí podle Viasny vyšetřovali už na začátku volební kampaně.

„Rozsah represí v Bělorusku nutí ochránců lidských práv požádat o pomoc mezinárodní organizace, jejichž závazky sice Minsk akceptoval, ale hrubě jejich porušuje,“ řekl šéf Viasny Aleš Beľackij. Zmíněná instituce v souvislosti se situací v Bělorusku informovala o celkem 68 politických vězních.

Lukašenko vstoupil do funkce běloruského prezidenta

Slavnostní inaugurace probíhá v Paláci nezávislosti v Minsku, informoval korespondent Sputniku Bělorusku. Ceremonie se účastní několik stovek lidí – činitelé státu, členové parlamentu, vedoucí představitelé médií, kultury, sportu a další hosté.

Lukašenko položil pravou ruku na ústavu země a pronesl slavnostní slib v běloruském jazyce. Lidia Ermošina, předsedkyně běloruské volební komise, následně předala Lukašenkovi listinu potvrzující prezidentství.

Během své inaugurace na prezidentský post Lukašenko prohlásil, že vstupuje do funkce s pocitem hrdosti za Bělorusko a jeho obyvatele. Podle jeho slov, běloruský národ při prezidentských volbách ochránil mírový život země a suverenitu své vlasti. Bělorusové prý se ctí prošli zkouškami jejich loajality.

Lukašenko rovněž označil den své inaugurace za den jasného vítězství běloruského národa.

Západní imperialismus trpí vnitřními rozpory – a proto Bělorusko!

Impéria USA a EU trpí vnitřní roztříštěností, a proto se rozhodly upevnit svou moc prostřednictvím rozporů v Bělorusku, píše Ulf Bjerén pro Sydöstran.

Přičemž, podle experta, neodůvodněně obviňující Minsk ze zfalšování voleb, země NATO již nasazují jednotky k běloruským hranicím, takže v případě státního převratu budou na dostřel Smolenska.

Současné říše – USA i EU – sužují vnitřní nepokoje. V takové situaci je vhodnou taktikou vyvolat rozpory u vnějších protivníků. Lidé pak mají tendenci shromažďovat se kolem svých vládnoucích elit, napsal Ulf Bjerén pro Sydöstran.

„Takže propaganda proti jmenovaným hlavním odpůrcům Číny a Ruska byla zesílena pomocí nepodložených obvinění z otravy opozice a zmanipulování všeobecných voleb. Mezitím NATO rozmisťuje raketové baterie a tanky na hranici s Běloruskem s cílem změnit režim, aby se přiblížilo k ruským hranicím a ocitnout se na dostřel Smolenska,“ poznamenal autor.

Spojené státy již zavedly nezákonné ekonomické sankce proti Bělorusku pod „tragikomickou záminkou“: odkazují se na „mimořádný stav v zemi“, který prý představuje „mimořádnou hrozbu“ pro bezpečnost Spojených států.

Na Ukrajině navrhli, aby se oslavilo výročí spojenectví s Hitlerem!

Podle „Strany.ua“ existuje několik důvodů, proč oslava tohoto výročí vypadá jako špatný nápad, hlavním z nichž je dokument podepsaný 30. června 1941, v němž bylo uvedeno, že ukrajinský stát bude úzce spolupracovat s Adolfem Hitlerem a vytvoří nový řád v Evropě a ve světě.

Zatímco někteří nacionalističtí politici požadují zrušení oslav 8. března a 9. května, jiní nabízejí Ukrajině alternativu. Oksana Savčuková, poslankyně ze strany „Svoboda“, předložila spolu s 13 kolegy do parlamentu návrh usnesení o oslavách 80. výročí vyhlášení „aktu obnovy ukrajinského státu“ v příštím roce. A protože mluvíme o vážném návrhu celé skupiny poslanců z různých politických sil, rozhodla se „Strana.ua“ zjistit, co přesně ukrajinští politici navrhují oslavit.

Ze samotného projektu lze zjistit, že „akt obnovy ukrajinského státu“ byl vyhlášen 30. června 1941. Jaký stát byl v ten den obnoven a jak dlouho existoval, autoři nevysvětlili. Ve skutečnosti existoval dokument známý jako „Akt o prohlášení ukrajinského státu“, který vyhlásil zástupce vůdce extremistické OUN Jaroslav Stecko na schůzce zástupců této organizace večer 30. června 1941 ve Lvově.

ASIE

WSJ: Čína spísala čierny zoznam amerických spoločností

Čínské úřady měly v úmyslu reagovat na opatření USA vůči čínským společnostem. Snažili se přitom vyhnout opatřením, které by byly tvrdší než ty, které podnikl Washington.

O záměru Pekingu vytvořit černý seznam poprvé informovali v květnu 2019, brzy poté, co USA zavedly sankce vůči telekomunikační společnosti Huawei Technologies.

Podle informací deníku v poslední době speciální mezirezortní skupina v Pekingu „urychlila práci na seznamu nespolehlivých organizací“.

Má to být odpověď Pekingu na seznam čínských společností, na které mohou USA uvalit sankce. V současné době čínské úřady uvažují o tom, kdy seznam zveřejní. Někteří se domnívají, že je třeba to udělat před prezidentskými volbami.

„Mnozí v Číně počítají s restartem vztahů s USA v případě vítězství ve volbách Josepha Bidena,“ podotkl deník.

Prezidenta nazval klaunem a kritizoval čínský přístup k pandemii. Miliardář dostal 18 let vězení

K 18 letům vězení byl v Číně odsouzen někdejší vlivný realitní magnát Žen Č‘-čchiang, který otevřeně kritizoval prezidenta Si Ťin-pchinga. Byl shledán vinným z korupce, úplatkářství a zpronevěry veřejných financí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na soud v Pekingu.

Žen, který stál ve vedení státní stavební společnosti a byl členem čínské komunistické strany, byl zadržen na jaře poté, co kritizoval přístup prezidenta Sia k boji proti koronaviru a přirovnal čínského vůdce ke klaunovi.

Pekingský soud shledal Žen Č‘-čchianga vinným ze zpronevěry 111 milionů jüanů (379 milionů Kč) a přijetí úplatků ve výši 1,25 milionu jüanů (4,27 milionu Kč). Podle soudu Žen všechny nezákonně nabyté finanční částky splatil, ke všem obviněním se dobrovolně přiznal, rozsudek přijal a nemá v úmyslu se proti němu odvolat.

Kromě osmnáctiletého trestu vězení dostal Žen také pokutu ve výši 4,2 milionu jüanů (14,3 milionu Kč), uvedl na svých internetových stránkách pekingský soud.

RUSKÁ FEDERACE

Rusko snižuje výdaje na obranu a zdaní bohaté. Chce zachránit skomírající ekonomiku

Ruská federace zveřejnila v závěru minulého týdne detailní plány svých státních výdajů pro příští rok. Kreml se chystá štědře podporovat nejchudší vrstvy a naopak výrazněji zdanit bohaté a některá průmyslová odvětví. Seškrtá také útraty za armádu.

Podle kritiků si tím však Vladimir Putin jen snaží koupit voličské hlasy před klíčovými parlamentními volbami v září 2021. S odvoláním na ruské agentury o tom informoval britský deník Financial Times.

Nový rozpočet by měl na základě mínění ruského premiéra Michaila Mišustina „zachovat svou sociální orientaci a zajistit dosažení cílů národního rozvoje“. Návrh příjmů a výdajů, který vypracovala a podepsala vláda, nyní bude projednávat Státní duma. Jeho schválení by nicméně mělo být spíše formalitou. A jak kabinet prozradil již letos v létě, v letech 2020 a 2021 se chystá zadlužit, aby nakopnul strádající ekonomiku.

AMERIKA

Nová úvaha nad prezidentskými volbami v USA

Na začátku července jsem napsal článek s názvem „Záleží vůbec na příštích prezidentských volbách?“, v němž jsem uvedl, že hlasování v příštích volbách, kdo bude další loutkou v Bílém domě, se bude rovnat tomu, jako kdybyste hlasovali pro nového kapitána potápějícího se Titanicu. Uvedl jsem tři konkrétní důvody, proč se domnívám, že příští volby budou celkem dosti nepodstatné:

  • Americký systém je zmanipulovaný tak, aby dal veškerou moc menšinám a zcela ignoroval vůli lidu.
  • Volba mezi demokratickými republikány a republikánskými demokraty není vůbec žádnou volbou.
  • Systémová krize USA je příliš hluboká na to, aby ji ovlivnil ten, kdo bude v Bílém domě u moci.

Nyní jsem znovu zvážil své stanovisko a uvědomil jsem si, že se mýlím, protože mi uniklo něco důležitého:

Za posledních pár měsíců se toho hodně stalo, takže jsem nyní dospěl k závěru, že zatímco volba kapitána nebude mít žádný vliv na potápějící se Titanic, může to znamenat obrovský rozdíl pro ty pasažéry, kteří jsou ohrožováni skupinou naprosto zdivočelých pasažérů. Jinými slovy, přestože se stále domnívám, že příští volby toho moc nezmění pro zbytek planety (úpadek impéria bude pokračovat), postupně začíná být zřejmé, že pro USA se rozdíl mezi oběma stranami stává velmi skutečným.

A co když Amerika změní kurz vůči Číně?

23. 09. 2020 – EB

Klíčovým faktorem volebního vítězství Donalda J. Trumpa v roce 2016 byla jeho agresivní politika směrem k Číně. „Nesmíme nechat Čínu, aby znásilňovala naši zemi“, prohlásil v květnu 2016. Tento konfrontační přístup se mu hodí i ve druhé volební kampani. Včera vzkázal OSN, že Čína musí být pohnána k odpovědnosti za celosvětové rozšíření současného moru.

V analýze Friday Edition před třemi týdny jsme dokumentovali některé Trumpovy kroky v souvislosti s Tchaj-wanem a způsob, jak tchajpejská cesta předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila přesně zapadá do Trumpových plánů. Vystrčil a jeho našeptávači nechtějí připustit, že ve své snaze nestát se něčím lokajem se stali lokajem někoho jiného.

Je ironické, že nyní musí doufat, že Trump bude znovu zvolen a zachová svoji tvrdou protičínskou linii, navzdory sílícímu odporu amerických společností. Jinak by mohli ti Češi, kteří se připoutali k Tchaj-wanu, nakonec zůstat proti pekingskému hněvu úplně sami.

DESTABILIZACE,. IMIGRACE , TERORISMUS

Migranty vezmete. Nevyvléknete se! Strach z hněvu uprchlíků: Brusel hrozí pokutami

Komisařka: Dobrovolná solidarita je málo

Po zkušenosti s prosazováním minulých reforem migrace švédská komisařka Ylva Johanssonová nechce měnit dosavadní pravidla, známá jako „dublinská“, ale doplnit k nim několik dodatků.

Základem „doplnění“ podle švédské komisařky musí být princip, že dobrovolná solidarita v případě krize nestačí. Proto má být zaveden mechanismus „povinné solidarity“.

Jaké parametry tato povinná solidarita má mít komisařka nechce před zveřejněním plánu prozrazovat, její slova však dělají poměrně jasnou představu: „Neměl by existovat žádný způsob, jak by se z toho členské státy mohly vyvléknout, třeba tím, že by poslaly pár přikrývek,“ říká komisařka natvrdo.

Míra, jakou se členské státy do pomoci zapojí, nemá být příště odvozována od jejich ochoty, ale pouze od jejich kapacit a ekonomických možností. „Nemělo by být dobrovolné, do jaké míry projevíte solidaritu. Ta musí být v souladu s vaší kapacitou a velikostí ekonomiky,“ sdělila komisařka své vize.

Důležitou součástí reformy budou „relokace“ migrantů, tedy jejich přerozdělování mezi členskými státy.

Kurz varoval pred pokusom donútiť členské štáty EÚ prijať azylantov

Rakouský kancléř Sebastian Kurz v úterý varoval před jakýmkoli pokusem donutit členské státy EU přijmout žadatele o azyl. Evropská komise totiž ve středu představí nový pakt o migraci a azylu. Informovala o tom agentura AFP.

Kurz tak narážel na předchozí snahy Evropské komise zavést povinné kvóty pro přerozdělování migrantů v rámci Unie, což mnohé země východní a střední Evropy odmítli. „Zjistili jsme, že distribuce žadatelů o azyl v Evropě selhala a mnoho států to odmítá. Takto to nebude fungovat,“ uvedl 34letý konzervativní kancléř.

Kurz však přivítal, že Evropská komise se věnuje tématu azylu a migrace. „Tioto téma můžeme vyřešit jen všichni společně. Lepší ochrana vnějších hranic EU, společný boj proti převaděčům, ale i společná pomoc tam, kde je to potřeba – v zemích, odkud uprchlíci pocházejí. To je cesta, kterou se musíme vydat,“ dodal.

Pokud se to stane, bude to konec EU.“ Jaké jsou reakce na nový návrh na reformu migrace v Evropské unii

Majerová Zahradníková na svém Facebooku okomentovala nový migrační pakt a jeho hlavní princip, tedy povinnou solidaritu.

„Dalo se čekat, že Němka v čele Evropské komise a německé předsednictví nic dobrého nepřinese. Migrační kvóty jsme odmítli hned několikrát. Přesto nám je Německo prostřednictvím EK nutí znovu… Ohrozíme svou bezpečnost a zapomeneme na naše zásady jen proto, že nás chtějí uplatit částkou 10 000 eur za migranta? Nebo snad v Berlíně čekají, že se pokorně ukloníme a přijmeme od vrchnosti za trest pokutu?“ píše politička.

Zdůraznila také, že postoj ČR k migrační otázce musí být neměnný.

„Nikdy! Ničím jsme se neprovinili a Evropská komise v čele s Ursulou von der Leyen nejsou našimi pány, aby nás mohli trestat. Doufám, že si je současná vláda vědoma, co by znamenalo, kdyby se nechala podobným způsobem uplácet a vydírat. Česká republika je suverénní stát, který o své migrační politice rozhoduje samostatně. Podle toho, co si přejí její obyvatelé. A naše postoje zůstávají a musí být neměnné,“ dodala.

Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová okomentovala tuto situaci krátce a kriticky. „Pokud se to stane, bude to konec EU,“ napsala o novém migračním paktu.

KORONAVIRUS

Čínska virologička, ktorá ako prvá na svete skúmala nový koronavírus, ho označila za laboratórny. Kedy sa médiá konečne začnú pýtať, odkiaľ sa vzal?

Zpravodajská televize FoxNews přinesla interview s čínskou virologicky Dr. Li-Meng Yan která jako první zkoumala nový koronavirus. Facebook i Twitter její zablokovaly účty a mainstreamová média v USA její nedaly žádný prostor, což ani nepřekvapuje po zjištění, že Wall Street, korporátní média a čínská komunistická strana jsou jedna klika.

Úvodem Tucker Carlson uvedl, že měsíce už sužuje svět pandemie, ale vědecké instituce ignorují nejzákladnější otázku, odkud se virus nabral. Dodnes neznáme odpověď na tuto otázku. Místo důkazů, politici přijali příběh čínských komunistů, že virus vznikl na zvířecím trhu ve městě Wuhan, kde přeskočil na člověka.

„To řekli čínští lídři našim lídrem a ti to řekli nám. Přitom nikdy nebyl uveden jediný důkaz že je to pravda, naopak jsou zde důkazy, že to pravda není. Ale pod tlakem Čínou zkorumpované WHO byla tato hypotéza schválena a nemoc nazvali Covid, jako zkratku Corona virus disease. Dali jí co nejobecnější jméno, aby se vyhnuli jakémukoliv spojení mezi virem a Čínou.

Lži zahalovaly pandemii od jejího začátku. Vědci kteří kladli mnoho otázek, byly rychle potrestáni, někteří zmizely. Čína se nyní snaží přepsat historii a prohlašuje, že vše proběhlo transparentně. Před dvěma týdny vedoucí pohotovosti ve wuhanskej nemocnici Ai-Fen oznámila, že vládní představitelé ji a jejích kolegů stopli před varováním světa. Nyní zmizela a nic o ní není známo.“

Tucker se ptá, proč všechny tyto mainstreamová média opakují čínské verze? Podle něj proto, že věří, že Čína a Wall Street nakonec vyhraje a tak se snaží zalíbit svým budoucím lídrem. CNN a NBC vyslali jasný signál, že pokud budete klást otázky o původu viru, označí vás za mentálně nemocné, za xenofobní a rasistů.

Zprávy bez cenzury Stalo se /