29.9.2020 - Martin Marcikán

2020-09-29 Stalo se … Zprávy bez cenzury a politické korektnosti

EKONOMIKA

DWN: Kvůli pandemii zahřměla na Západě „exploze dluhů“!

Německo: Přituhuje. Dělníci z automobilek letí na dlažbu

Francie příští rok ekonomiku povzbudí balíkem 42 miliard eur

VÝCHODNÍ EVROPA

Macron prisľúbil, že pomôže pri sprostredkovaní v kríze v Bielorusku

Ruský prezident Putin označil vnější tlak na Bělorusko za bezprecedentní

Bělorusko už na Západě přestává být v módě

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Zpráva o rozsáhlém vojenském útoku z ázerbájdžánské strany podél bojové linie Arcachu (Náhorního Karabachu) a Ázerbájdžánu

Turecko informovalo o své připravenosti podpořit Ázerbájdžán na bojišti

Mluvčí ruského prezidenta: Moskva je ohledně situace v Náhorním Karabachu v kontaktu s Baku, Jerevanem a Ankarou

Kancelárka Merkelová vyzvala na ukončenie bojov na Náhornom Karabachu

Generální tajemník OSN hovořil s prezidentem Ázerbájdžánu. Chce odeslat misi OBSE

V Jerevanu připustili možnost vojensko-politického svazku s Náhorním Karabachem

Arménsky premiér Pašiňan koketoval so Sorosom a neuznal ruskú suverenitu na Kryme, teraz prosí Putina o pomoc

Gruzínsko blokuje prelety ruských lietadiel s nákladom pomoci pre Arménsko, inak ako cez Irán sa ruská pomoc do Arménska nedostane

DESTABILIZACE,. IMIGRACE , TERORISMUS

Eurokomisárka Johanssonová: Migrácia je súčasťou našej prosperity. Musíme sa usilovať o to, aby sme mali legálne cesty pre viac migrantov

Das Erste: Východní Evropě se nový migrační pakt EU nelíbí!

KORONAVIRUS

Expert prý našel důkazy o účasti USA na vytvoření COVID-19!

ČESKÁ REPUBLIKA

Podobně jako v roce 1938 nemůžeme spoléhat na dnes již zdegenerovaný takzvaný Západ.“ SPD si připomíná výročí Mnichova

Vánoční covidové příměří


EKONOMIKA

DWN: Kvůli pandemii zahřměla na Západě „exploze dluhů“!

Nejvíce byl zasažen veřejný sektor, ale ztráty utrpěly také podniky a domácnosti. V Německu a Evropě, pokud jde o dluh, „všechny hráze praskly“. Deficit německého rozpočtu dosáhl rekordního maxima 218 miliard eur a Brusel se poprvé v historii EU rozhodl poskytnout své vlastní půjčky.

Od začátku roku 2020 dluhy států, podniků a domácností výrazně vzrostly, píše Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

  • Celkový globální dluh podle Institutu mezinárodních financí v prvním čtvrtletí vzrostl na rekordních 258 bilionů dolarů.
  • Ve druhém čtvrtletí se situace zhoršila koronavirovou pandemií. Aby se zabránilo kolapsu národních ekonomik v důsledku opatření k boji proti COVID-19, si státy vypůjčily dalších 12,5 bilionu dolarů.

Německo: Přituhuje. Dělníci z automobilek letí na dlažbu

V německém Norimberku se o víkendu konala demonstrace před výrobními závody tamní automobilky MAN, která patří do koncernu Volkswagen. Společnost MAN Group totiž tento měsíc oznámila, že chystá zrušení až 9500 pracovních míst, což je více než čtvrtina v současnosti obsazených pozic a navíc zváží uzavření některých výrobních závodů napříč Německem a Rakouskem.

Problémy se ale netýkají jen automobilky MAN, ohroženy jsou desítky tisíc pracovních míst v celém německém automobilovém průmyslu. Ten je pro zemi stěžejním průmyslovým odvětvím, tvoří více než pět procent HDP a zaměstnává na dva miliony lidí.

Takové masové propouštění by byla katastrofa,“ řekl serveru The Washington Post předseda podnikové rady společnosti MAN Markus Wansch. Norimberk je město s bohatou tradicí automobilového průmyslu, motory a součásti aut se zde vyrábějí už 150 let.

Francie příští rok ekonomiku povzbudí balíkem 42 miliard eur

„Jsme přesvědčeni, že Francie se může zotavit, a to rychle,“ konstatoval po pondělním zasedání vlády francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

Stimulační plán v hodnotě 100 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu Kč), který má během dvou let odstranit negativní hospodářské dopady koronavirové krize, francouzská vláda představila na počátku září. Zahrnuje veřejné investice, dotace i snižování daní.

Vláda hodlá v rámci plánu vynaložit mimo jiné 35 miliard eur na posílení konkurenceschopnosti francouzské ekonomiky, 30 miliard eur na podporu energie šetrné k životnímu prostředí a 25 miliard eur na podporu pracovních míst.

„Na konci roku 2021 chceme uvolnit 42 miliard eur z těchto finančních zdrojů, tedy téměř polovinu, abychom rychle dosáhli ekonomických výsledků,“ řekl Le Maire. Vláda doufá, že tamní ekonomika s pomocí balíku příští rok vzroste o osm procent.

VÝCHODNÍ EVROPA

Macron prisľúbil, že pomôže pri sprostredkovaní v kríze v Bielorusku

„Jako Evropané uděláme vše, co je v našich silách, abychom pomohli při zprostředkování,“ řekl Macron novinářům po schůzce s Cichanovskou ve Vilniusu.

„Přislíbil nám, že udělá vše proto, aby nám pomohl při zprostředkování v této politické krizi v naší zemi,“ uvedla Cichanovská. Dodala, že Macron se zavázal také „udělat vše pro to, aby byli propuštěni všichni političtí vězni“.

Šlo o dosud nejvýznamnější politické setkání Cichanovskej, která byla po prezidentských volbách z 9. srpna nucena odejít z Běloruska. Dosud se setkala s lídry Polska a Litvy, jakož i s ministry zahraničí zemí EU.

Macron v pondělí, během prvního dne oficiální návštěvy Litvy, vyzval představitele Běloruska, aby zastavily nezákonné zatýkání demonstrantů, propustily svévolně zadržené osoby lidí a respektovali volební výsledky.

Ruský prezident Putin označil vnější tlak na Bělorusko za bezprecedentní

Nyní vzhledem k této nelehké situaci, ve které se ocitlo Bělorusko, včetně bezprecedentního vnějšího tlaku po prezidentských volbách, bych chtěl ještě jednou zopakovat: vztahy Ruska a Běloruska nepodléhají době ani konjunktuře,“uvedl ruský prezident Putin.

Prezident také poznamenal, že mezinárodní spojení je „jednou z nejdůležitějších složek bratrských, dobrých sousedských a skutečně spojeneckých vztahů Ruska a Běloruska, které jsou vybudovány na principech rovnoprávnosti a zohlednění vzájemných zájmů“.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko zase zdůraznil, že v rámci budoucích fór je nutné větší pozornost věnovat informační bezpečnosti Svazového státu.

Jsem hluboce přesvědčen, že bělorusko-ruské vztahy se i v budoucnu budou rozvíjet postupně a dynamicky. Právě o to mají zájem naše bratrské národy,“ dodal Lukašenko.

Bělorusko už na Západě přestává být v módě

Bělorusko bohužel není Polskem roku 1980. Také to není Polsko roku 1989. Bělorusko vůbec není Polskem a hledání nebo dokonce naznačování podobností mezi tím, co se dnes děje v Bělorusku, a tím, co se stalo v Polsku v 80. letech, je falešná stopa.

Obecně řečeno, měli jsme štěstí a Bělorusové ne. Nemají štěstí na historii a geografii. Začněme s příběhem.

  • Bělorusko je příliš dlouho součástí Ruska. Dříve bylo součástí Polska.
  • Poté, co se Polsko zhroutilo, se Bělorusko stalo součástí Ruska a ve skutečnosti jím zůstává dodnes.
  • Bělorusko nikdy nebylo samostatným státem. Naštěstí polské povstání přišlo v historickém okamžiku, kdy velmoc, která z Polska učinila svůj satelit, byla téměř na konci své moci. Vládli v něm nemocní staří muži, kteří jeden po druhém umírali jako mouchy. V dnešním Rusku je naopak ve svých nejlepších letech energický autokrat, který se nehodlá vyrovnat s nezávislostí Běloruska.

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Zpráva o rozsáhlém vojenském útoku z ázerbájdžánské strany podél bojové linie Arcachu (Náhorního Karabachu) a Ázerbájdžánu

Během ofenzívy se Ázerbájdžán zaměřuje na civilní osídlení, infrastrukturu a školy, a to i v hlavním městě Stepanakertu. Již nyní jsou oběti z řad civilistů, včetně ženy a dítěte.

Zmíněná agrese byla bezesporu předem naplánována v dostatečném předstihu, a jakékoli poukazování ázerbájdžánské strany na „protiútok“ je naprosto lživé. Prohlášení ázerbájdžánského prezidenta na Valném shromáždění OSN 23. září bylo „diplomatickou zelenou“ pro tuto bezohlednou agresi. Bylo plno projevů nenávisti a jasných genocidních záměrů vůči arménskému lidu.á

Ázerbájdžán po červencové ofenzívě soustavně vyvíjí snahu o válku:

  • Zaprvé, uzavřel na dobu posledních dvou měsíců tranzitní letecké koridory, a to navzdory absenci jakéhokoliv ohrožení civilního letového provozu. Na státních hranicích s Arménií a podél linie kontaktu, prováděl spolu s Tureckem provokativní lety.
  • Zadruhé, Ázerbájdžán od 21. září zahájil povolávání svých záloh a konfiskaci osobních nákladních vozidel pro vojenské účely.
  • Zatřetí, 25. září ázerbájdžánské ministerstvo obrany zamítlo žádost zástupce úřadujícího předsedy OBSE o organizaci monitorování příměří podél kontaktní linie.

Turecko informovalo o své připravenosti podpořit Ázerbájdžán na bojišti

„Chceme, aby se otázka (Náhorního Karabachu) řešila radikálně. Vynaložili jsme na to velké úsilí, ale marně. Stáli jsme vždy po boku Ázerbájdžánu – jak na bojišti, tak i u jednacího stolu. Budeme v této solidaritě pokračovat,“ řekl Çavuşoglu novinářům v Ankaře po návštěvě Velvyslanectví Ázerbájdžánu.

„Říkáme celému světu: Ázerbájdžán a Arménie – to není totéž. Podporujeme všichni spolu územní celistvost Ukrajiny a Gruzie. Ázerbájdžán se ale přirovnává k Arménii, která okupovala jeho území. A to je nepřípustné,“ řekl turecký ministr.

Místopředseda vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje Numan Kurtulmuş, který také navštívil ázerbájdžánskou diplomatickou misi v Ankaře, prohlásil, že Turecko bere problémy Ázerbájdžánu jako své vlastní.

Arménie se zabývá provokacemi. Útoky na Ázerbájdžán hodnotím jako útok na Turecko. Uděláme vše, abychom pomohli bratrskému Ázerbájdžánu. Ve svém boj konečně zvítězí,“ řekl Kurtulmuş.

Mluvčí ruského prezidenta: Moskva je ohledně situace v Náhorním Karabachu v kontaktu s Baku, Jerevanem a Ankarou

„Ruská strana je v neustálém kontaktu s Jerevanem, Baku a Ankarou na různých úrovních,“ řekl novinářům Peskov.

„Současná situace, současné vojenské akce na styčné linii jsou témata pro hlubokou analýzu v útrobách organizace a samozřejmě pro případnou diskusi v organizaci. Ve všem ostatním se zdržím jakýchkoli připomínek kromě toho, že je to mimořádně citlivá záležitost, kde musí být všichni naprosto opatrní,“ zdůraznil mluvčí ruského prezidenta.

Vyzýváme všechny země, zejména naše partnery, jako je Turecko, aby učinily vše pro to, aby přesvědčily válčící strany, aby zastavily konflikt a vrátily se k mírovému urovnání tohoto dlouhotrvajícího konfliktu politickými a diplomatickými způsoby,“ dodal také Peskov.

„V Kremlu vycházejí především z potřeby rychlého příměří. Jakákoliv prohlášení o jakékoli vojenské podpoře nebo vojenské činnosti jednoznačně přilévají olej do ohně. Jsme kategoricky proti a s takovým stanoviskem nesouhlasíme,“ odpověděl Peskov na otázku, zda Kreml zvažuje možnost vojenské podpory Arménie, například prostřednictvím Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti.

Kancelárka Merkelová vyzvala na ukončenie bojov na Náhornom Karabachu

Kancléřka požaduje okamžité zastavení střelby a návrat za jednací stůl,“ řekl Seibert.

Spolková kancléřka se tak vyjádřila během úterního telefonního rozhovoru s prezidentem Ázerbájdžánu Ilham Alijev. V pondělí se zas telefonicky spojila s arménským premiérem Nikolou Pašinjanom, kterému předala stejný odkaz.

Konflikt na Náhorním Karabachu, který se znovu obnovil v neděli, si vyžádal nejméně 95 obětí na obou stranách, včetně 11 civilistů, píše AFP. Naposledy se tam ozbrojené boje odehrály v roce 2016.

V souvislosti se situací v Náhorním Karabachu by měla v úterý za zavřenými dveřmi mimořádně usednout Rada bezpečnosti OSN.

Generální tajemník OSN hovořil s prezidentem Ázerbájdžánu. Chce odeslat misi OBSE

Generální tajemník OSN právě hovořil s prezidentem Ázerbájdžánu, brzy bude hovořit také s premiérem Arménie. Během telefonního rozhovoru vyřkl stejnou myšlenku, kterou obsahoval rozhovor s prezidentem Ázerbájdžánu – konkrétně o nezbytnosti okamžitého zastavení bojů, o okamžitém obnovení jednání bez podmínek pod vedením spolupředsedů Minské skupiny, a také okamžité odeslání pozorovatelů OBSE do regionu,“ řekl Durarric.

V Jerevanu připustili možnost vojensko-politického svazku s Náhorním Karabachem

„Za vzniklé situace se aktivně projednávají naše možná opatření, mj. uzavření vojensko-politického svazku s Arcachem (neuznaná Republika Arcach),“ zdůraznila.

Ministerstvo obrany Ázerbájdžánu ze své strany oznámilo, že v Náhorním Karabachu pokračují střety mezi ázerbájdžánskými a arménskými vojáky.

„Arménská strana podnikla protiútoky ve Füzuli-džabralském a Aghdara-tartarském směru fronty, aby dobyla zpět ztracené pozice, ázerbájdžánská armáda však těmto pokusům okamžitě zabránila,“ citují zprávu rezortu ruská média.

Arménsky premiér Pašiňan koketoval so Sorosom a neuznal ruskú suverenitu na Kryme, teraz prosí Putina o pomoc

Obavy o osud Arménů prostřednictvím Facebooku projevil prominentní exponent ruských liberálů Michail Chodorkovskij, ale i zarytý odpůrce Putina z prostředí liberálních novinářských kruhů Viktor Šenderovič.

„Ázerbájdžán s tureckou podporou zaútočil na Arménie. Pokud putinské Rusko vynaloží na zastavení agrese pouze jednu desetinu úsilí a energie, kterou vynakládá na rozdmýchávání válek po celém světě, agrese bude velmi rychle zastavena. Pokud to neudělá – bude to další ostuda naší země „,

napsal Šenderovič na stejné sociální síti. Ruského zásahu proti ázerbájdžánské agresi se dožadují stejní liberálové, kteří v minulosti tvrdili, že Rusko nepotřebuje žádnou armádu a nemá důvod zbrojit, protože ho nikdo neohrožuje.

Šéfredaktor časopisu „Národní obrana“ a ředitel Centra analýz světového obchodu se zbraněmi (CAMTO) Igor Korotčenko v této souvislosti připomněl, že samotný proliberálny arménský premiér Nikola Pašiňan dosud vynakládal velké úsilí na
• očištění Arménie od proruských sil,
• vyčištění arménského mediálního prostoru od vysílání ruských televizních kanálů,
• neuznal ruskou jurisdikci na Krymu a
• na důležité posty v Arménii dosazoval Sorosova kandidátů.

Gruzínsko blokuje prelety ruských lietadiel s nákladom pomoci pre Arménsko, inak ako cez Irán sa ruská pomoc do Arménska nedostane

Rusko nemá přímou hranici s Arménií, přičemž nejkratší zásobovací trasa z Ruska do Arménie vede přes gruzínský vzdušný prostor. Vzhledem k tomu, že Gruzie blokuje využití svého vzdušného koridoru k transportu pomoci Arménům musí ruská letadla oblétat celý Kavkaz přes Kaspické moře a spoléhat se na vstřícnost Íránu, že dovolí přelet do Arménie přes íránský vzdušný prostor.

Vnitrozemská Arménie je obklopena Ázerbájdžánem, Tureckem a Gruzií, takže Írán je jediný soused Arménie, přes který mohou Rusové dopravit pomoc do Jerevanu. I když jsou Arméni křesťané stejně jako Gruzínci, bez součinnosti islámského Íránu by byla Arménie totálně izolována a odříznuta od jakékoliv ruské pomoci.

Ruská liberální pátá kolona se hystericky dožaduje, aby Kreml okamžitě pomohl Jerevanu, kde je u moci liberální rusofobní režim Nikoly Pašiňana, paradoxně však ignoruje skutečnost, že liberální a prozápadně orientované vedení Gruzie fakticky sabotuje snahu Moskvy posílit defenzivní kapacity Arménie.

Všechny tři jiho Kavkazké republiky – Gruzie, Ázerbájdžán i Arménie si po rozpadu SSSR osvojili Rusofobní manýry v naději, že je Západ za to odmění. Západní pomoc přitom představuje hlavně dodávky zbraní a přítomnost amerických vojenských instruktorů, což vedlo k eskalaci vzájemné nevraživosti a napětí v Zakavkazsku.

DESTABILIZACE,. IMIGRACE , TERORISMUS

Eurokomisárka Johanssonová: Migrácia je súčasťou našej prosperity. Musíme sa usilovať o to, aby sme mali legálne cesty pre viac migrantov

Vedení Evropské unie představilo nový plán, kterým chce řešit migraci lidí ze zemí třetího světa do Evropy. Ve hře jsou opět i povinné kvóty na přerozdělování migrantů, které by byly zavedeny v případě silné migrační vlny jak jsme byli svědky například v letech 2015 a 2016.

O „slniečkarskej“ povaze tohoto „nového plánu“, který je však ve skutečnosti jen oprášením toho starého, svědčí i vystoupení eurokomisařky pro vnitřní záležitosti Ylvy Johansson v evropském parlamentu.

„Měli bychom usilovat o tom, abychom měli legální cesty pro více imigrantů a uprchlíků,“ řekla Johanssonová při představování nového migračního plánu EU.

Eurokomisařka chválila migraci do nebes:

„Migrace je normální. Migrace tu vždy byla. Migrace tu vždy bude. Migrace je součástí prosperity našeho kontinentu.“ Podle Johansson potřebuje Evropa nutně migrantů:

„Potřebujeme tyto lidi, protože jsme stárnoucí společnost … Všichni, kteří mají nárok na pobyt, by zde měly být vítáni. Měly by být součástí naší společnosti. Potřebujeme migrantů!“

Das Erste: Východní Evropě se nový migrační pakt EU nelíbí!

Maďarský premiér Viktor Orbán nebyl spokojen s tím, že pakt stále zahrnuje rozdělování a kvóty. Kromě toho trvá na tom, že by migrace měla být zastavena, a nikoli regulovaná. V tomto byl podpořen svými kolegy z Varšavy a Prahy.

Nová migrační dohoda EU již neukládá evropským zemím povinnost přijímat uprchlíky, sdělila Das Erste. Místo toho mohou státy pomáhat vykázat migranty a specializovat se na konkrétní národnosti. Pokud do osmi měsíců nebude žadatel o postavení uprchlíka vyhoštěn, bude ho země muset přijmout.

Maďarský premiér Viktor Orbán si však myslí, že je to špatný plán.„Návrhy si zachovaly rozdělení a kvóty, i když se nyní nazývají jinak,“ řekl. „To nestačí“. Maďarský politik navíc trvá na tom, že není nutné migraci regulovat, ale zastavit ji. Nabídl také jednání se severoafrickými zeměmi o vytvoření přijímacích středisek pro uprchlíky mimo EU.

Jeho myšlenku podpořil také polský premiér Mateusz Morawiecki, který se také zasazuje o zpřísnění migračních kontrol na hranicích Unie. Pro českého premiéra Andreje Babiše je všechno také zřejmé: „Držím se stejné politiky jako Viktor Orbán, protože musíme zastavit nelegální migraci.“ „A potřebujeme dlouhodobou strategii pro země jako Libye nebo Sýrie, musíme udělat vše pro to, aby tam lidé zůstali,“ dodal.

KORONAVIRUS

Expert prý našel důkazy o účasti USA na vytvoření COVID-19!

Vedoucí Euroasijského analytického klubu Nikolaj Mendkovič oznámil zapojení USA do vytvoření COVID-19.

Oznámil to během tiskové konference v Moskvě, uvedl ruský portál „riafan.ru“. Obohatil tak další verzi vzniku celosvětové pandemie. Nicméně je třeba poznamenat, že vzhledem k tomu, že se však tato údaje nedají objektivně posoudit, mluvíme stále o určité spekulaci.

Podle politologa vědci před několika lety v amerických laboratořích v Kazachstánu provedli experimenty na netopýrech, aby vytvořili nový typ koronaviru, který je pro člověka nebezpečný.

„Americká armáda již dlouho zvažuje použití infekcí koronaviru přenášených netopýry k vedení bakteriologické války proti Číně,“ uvedl Mendkovič.

Uvedl také některá fakta. Takže na území Výzkumného ústavu biologické bezpečnosti na jihu Kazachstánu byl realizován projekt „KZ-33“. Bylo to financováno americkým ministerstvem obrany, konkrétně Agenturou pro prevenci bezpečnostních hrozeb. V roce 2017 proběhly experimenty související s netopýry, prohlásil.

„Podle oficiálních prohlášení Centra pro zvláště nebezpečné infekce nebyl koronavirus v Kazachstánu registrován až do okamžiku těchto výzkumů. Američané přesto dostali grant na hledání netopýrů infikovaných koronavirem v Kazachstánu,“ dodal politolog a zdůraznil také, že ve dvou jeskyních je stále možné najít populaci netopýrů infikovaných alfa koronavirem pro vědu neznámého typu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Podobně jako v roce 1938 nemůžeme spoléhat na dnes již zdegenerovaný takzvaný Západ.“ SPD si připomíná výročí Mnichova

Mnichovská dohoda byla dojednána 29. září roku 1938 v Mnichově. Dnes si tak připomínáme její výročí, na které nezapomněl poslanec za SPD Radim Fiala. Ten této události věnoval svůj příspěvek na sociální síti.

Ve svém postu na Facebooku okomentoval Fiala tuto dohodu a zakomponoval ji i do současnosti. „Připomínáme si výročí Mnichova. Poučení z mnichovské zrady západních spojenců v roce 1938 pro nás je, že při zabezpečení své suverenity a svobody musíme spoléhat především sami na sebe jako Švýcarsko či Izrael, protože ,spojenci‘ nás mohou kdykoli zradit, když to bude pro ně výhodné,“ uvedl na začátek politik.

Pokračoval s tím, že v současné době nemůžeme spoléhat na „zdegenerovaný“ Západ, který je reprezentován Německem a Francií, které mají podle něj s námi zlé úmysly.

„V Mnichově se o ,nás bez nás‘ dohodly Německo, Itálie, Francie a Británie, což jsou nyní naši ,spojenci‘. Nikde ale není napsáno, že nás nemohou kdykoli v budoucnu bez mrknutí oka znovu zradit.

Navíc Německo a Francie nyní vedou hegemonistickou velmocenskou politiku, kdy chtějí Evropu sjednotit, nyní pod nadvládou sluníčkářské ideologie marxismu-islamismu. To nesmíme dopustit,“ napsal ve svém příspěvku Fiala.

Vánoční covidové příměří

29. 09. 2020 – EB

Ministr zdravotnictví Roman Prymula v sobotním Blesku řekl, že nouzový stav minimálně do voleb, které se uskuteční tento týden, vyhlášen nebude. Kvůli hlasování z karantény Prymula formálně svoje slovo neporuší, až vláda zítra nouzový stav vyhlásí. Prymula spěchá, protože 0,00175 % populace má vážný průběh onemocnění covid-19 a nové případy rychle narůstají. Čím dříve bude „masivní šíření“ pod kontrolou, tím kratší dobu budou podle plukovníka omezení trvat. V TV Prima se vyjádřil, že Vánoce asi nikdo rušit nebude, ale bude nutné brzy vypracovat kompletní plán na období do Vánoc. Rada bezpečnosti OSN 1. července vyzvala kvůli zničujícímu dopadu pandemie „všechny strany ozbrojených konfliktů, aby se okamžitě zapojily do nepřetržité humanitární pauzy na dobu nejméně 90 po sobě jdoucích dní“. Bylo by jedině spravedlivé, kdyby všechny válečné strany v boji proti covidu-19 daly nevinným obětem svých činů na Vánoce alespoň nepřetržitou dvoutýdenní humanitární pauzu.

Zprávy bez cenzury Stalo se / SVCS / Svobodný vysílač CS / Zprávy / Zprávy bez cenzury / Zprávy bez politické korektnosti /