4.10.2020 - Martin Marcikán

2020-10-04 Stalo se … Zprávy bez cenzury a politické korektnosti

EKONOMIKA

Víkendář: Mnoho monetárního povyku pro nic?

VÝCHODNÍ EVROPA

Proti Lukašenkovi protestovaly desítky tisíc lidí, policie použila vodní děla

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Arménsky predseda vlády: Úlohou Azerbajdžanu a Turecka v Karabachu nie je územie, ale likvidácia arménskeho ľudu

Po zaseknutí blitzkriegu přechází ázerbajdžánská armáda ke genocidní válce

Rada federace RF zhodnotila nasazení mírových sil v Karabachu

Arménský premiér okomentoval možnost rozmístění ruských mírových sil v Karabachu

Erdogan pohrozil vykonaním novej vojenskej operácie v severnej Sýrii

KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

NI: Nemylte se! Rusko nebude neutrální při konfrontaci USA a Číny!

Asia Times: Vývoj porozumění Číny a Ruska vstupuje do epochy zralosti

AMERIKA

Až do hrdel a statků

DESTABILIZACE,. IMIGRACE , TERORISMUS

Pakt EU o migraci již selhal

KORONAVIRUS

Otevřený dopis lékařů vládě, parlamentu a médiím ohledně tzv. koronavirové krize

V Číně už očkovali statisíce

India sa chystá investovať miliardy dolárov do nákupu ruskej vakcíny Sputnik V

ČESKÁ REPUBLIKA

Propad levice ve volbách považuje Zeman za překvapivý. Důvodem jsou podle něj slabí lídři


EKONOMIKA

Víkendář: Mnoho monetárního povyku pro nic?

Americká centrální banka na konci srpna oznámila, že bude sledovat novou strategii cílení průměrné inflace. Olivier Coibion z University of Texas a jeho kolegové z Federal Reserve Bank of Cleveland se následně pokusili zjistit, jaký dopad mělo toto oznámení na domácnosti a jejich inflační očekávání. Ekonomové zmiňují, že k podobným významným změnám v přístupu k monetární politice dochází jen zřídka. A ta poslední by měla teoreticky vést k tomu, že domácnosti svá inflační očekávání posunou směrem nahoru, protože Fed bude eliminovat období nižší inflace obdobím inflace vyšší. Samotný posun v očekávání by pak měl působit stimulačně, protože domácnosti by ve vidině vyšší průměrné inflace zvýšily své současné výdaje. Jaká ale byla doposud situace v praxi?

VÝCHODNÍ EVROPA

Proti Lukašenkovi protestovaly desítky tisíc lidí, policie použila vodní děla

Dnešní protest demonstrující věnovali „politickým vězňům“, uvedl portál Nexta Live a zároveň vyzval, aby lidé pochodovali k minské věznici, kde jsou drženi účastníci předchozích srocení.

Běloruské úřady podobně jako při předchozích protestech do ulic Minsku nasadily pořádkovou policii, obrněná vozidla a vodní děla. Omezily také mobilní internet a omezily provoz veřejné dopravy.

Minsk v pátek zrušil všem zahraničním médiím akreditace, což novinářům ztížilo z místa informovat, poznamenává AFP.

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Arménsky predseda vlády: Úlohou Azerbajdžanu a Turecka v Karabachu nie je územie, ale likvidácia arménskeho ľudu

„Drazí krajané, bratři a sestry, zažíváme snad ten nejvíc rozhodující okamžik v naší tisícileté historii. Ázerbájdžánsko-turecké loupežné skupiny nechtějí jednoduše vyřešit Karabachu otázku, jejich cílem jsou Arméni celého světa. Chtějí pokračovat v politice arménské genocidy,“ řekl.

„Stovky tanků a bojových vozidel pěchoty, tisíce granátů a raket, desítky letadel a stovky dronů, desetitisíce pěšáků útočí po celé kontaktní linii. Na jedno bojové stanoviště útočí 150-200 nepřátelských vojáků. Tyto útoky se opakují, doprovázené raketovými a dělostřeleckými údery,“ dodal Pašiňan.

Podle jeho slov nehledě na všechny tyto snahy ázerbájdžánské ozbrojené síly nedokázali vyřešit strategické úkoly.

Po zaseknutí blitzkriegu přechází ázerbajdžánská armáda ke genocidní válc

Na Karabach útočí i turecká vojenská letadla. Podle karabašské agentury AMI měly být 2 turecké bojové letouny dokonce sestřeleny.

Turečtí vojenští poradci obsazení Náhorního Karabachu naplánovali jako „Blitzkrieg“. Mysleli si, že Ázerbajdžáncům se pod jejich vedením podaří karabašskou republiku dobít podobně, jako 2 lety Turci s podporou džihádistů z Islámského státu obsadili kurdskou provincii Afrín v severní Sýrii. V Karabachu však narazili na obránce vybavené těžkou a moderní technikou, kteří se jim ve složitém terénu ukázali být minimálně srovnatelným soupeřem.

Podle zprávy francouzské rozvědky dorazilo včera na frontu z Turecka dalších 300 džihádistů z Libye. Turecké námořnictvo je převáží do přístavu Adana, kde jsou na vojenské základně přezbrojeni a je jim doplněno vybavení. Odtud je turecká armáda přepravuje do Ázerbajdžánu, kde jsou nasazování na frontě. Jde o veterány Islámského státu a různých protiasadovských uskupení, kteří mnoho let páchali válečné zločiny a zločiny proti lidskosti v Sýrii, Iráku a Libyi. Stejně početná jednotka islamistických hrdlořezů by podle francouzských špionů měla na frontu dorazit i dnes. Tisíce dalších jsou na cestě.

Rada federace RF zhodnotila nasazení mírových sil v Karabachu

Arménský premiér Nikol Pašinjan v sobotu prohlásil, že otázku nasazení ruských mírových sil v Karabachu lze projednat v rámci Minské skupiny OBSE.

Mírové síly jsou účinné pouze tehdy, když jsou v tom zainteresovány všechny strany konfliktu.

  • Za prvé, potřebujeme přesně vyslovenou vůli všech stran,“ řekl Kosačev v nedělním rozhovoru pro Sputnik.
  • Za druhé, dle něj mírové síly potřebují možná vícestranný formát, aby nezastupovaly pouze jednu zemi.

Proto by měl být tento mandát projednán v rámci Minské skupiny, a bude-li třeba, v rámci celé OBSE,“ řekl na závěr Kosačev.

Oficiální mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov již dříve vyjádřil k možnosti vyslat ruské mírové síly do Náhorního Karabachu. Jak uvedl, Kreml takový krok učiní pouze se souhlasem Ázerbájdžánu a Arménie.

Mírové síly mohou vstoupit pouze se souhlasem obou stran,“ řekl Peskov.

Arménský premiér okomentoval možnost rozmístění ruských mírových sil v Karabachu

Jak připomněl arménský předseda vlády, Rusko je spolu s Francií a Spojenými státy spolupředsedou této skupiny. O rozmístění ruských mírových sil lze proto podle něj mluvit pouze v kontextu „globálního řešení“ konfliktu v Náhorním Karabachu.

Rusko a Arménie pojí hluboká spolupráce v oblasti bezpečnosti, což zahrnuje i přítomnost ruské vojenské základny v Arménii. Máme konkrétní platné dohody a možná agenda našeho dialogu bude více rozmanitá,“ uvedl Pašiňan.

Arménský premiér vysvětlil, že postoj Jerevanu je založen na tom, že „Rusko je především spolupředsednická země v Minské skupině a činí všechny nutné kroky, aby byl vytvořen mír v regionu, a přispívá k urovnání v Karabachu“.

Erdogan pohrozil vykonáním nové vojenské operace v severní Sýrii

„Když jsme zlikvidovali teroristický koridor, který se pokoušeli vybudovat podél našich hranic, ukázali jsme, že naši syrští bratři nejsou sami. Teroristické zóny, které v Sýrii stále ještě existují, musí být buď vyčištěny, jak nám bylo slíbeno, nebo přijdeme a uděláme to sami,“ řekl během videokonference při otevření vodní nádrže v provincii Hatay.

Erdogan zároveň zdůraznil, že jakékoli kroky, které by vedly k další humanitární katastrofě v Idlibu, jsou pro Turecko nepřijatelné.

V říjnu minulého roku se Washington a Ankara dohodli na pozastavení turecké vojenské operace Pramen míru a stažení kurdských sil z 30 kilometrové nárazníkové zóny na syrsko-turecké hranici, kterou Ankara měla v úmyslu kontrolovat samostatně.

KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

NI: Nemylte se! Rusko nebude neutrální při konfrontaci USA a Číny!

Američtí analytici se domnívají, že v procesu boje USA proti čínskému vlivu bude Rusko, ne-li partnerem, přinejmenším nezainteresovaným pozorovatelem.

Nicméně je však Jeffrey Mankoff, emeritní výzkumný pracovník Ústavu pro národní strategická studia na Univerzitě národní obrany USA, přesvědčen, že na základní úrovni jsou zájmy Ruska více spojeny se zájmy Číny, než se zájmy Ameriky, takže vyhlídka na prodlouženou konfrontaci mezi USA a Čínou zvýší význam takové neformální aliance, jako pro Peking, tak pro Moskvu.

Projev ministra zahraničí Mike Pompea 23. července potvrzuje, že se Trumpova administrativa obrací k otevřené konfrontaci s Čínou. Pompeo nazval boj za svobodu s vládnoucí čínskou komunistickou stranou „posláním naší doby“ a vyzval USA a další národy s podobnými názory, aby se aktivně postavily proti čínskému vlivu v mezinárodních institucích, omezovaly čínský ekonomický růst a „kreativnějším a asertivnějším způsobem přiměly Čínu provést změny“, což podle některých pozorovatelů znamená pokračovat v kurzu zaměřeném na změnu režimu v Pekingu.

Asia Times: Vývoj porozumění Číny a Ruska vstupuje do epochy zralosti

Společné prohlášení k výsledkům návštěvy člena Státní rady ČLR, ministra zahraničních věcí Wang I v Moskvě, která se uskutečnila v září, má epochální charakter, určující rámec geopolitických vztahů obou velmocí. Píše o tom hongkongský internetový list Asia Times. Návštěva Wang I v Moskvě se konala v souvislosti se zasedáním Šanghajské organizace spolupráce na úrovni ministrů zahraničních věcí.

Jeho dvoustranné setkání s ministrem zahraničních věcí Ruska Sergejem Lavrovem proběhlo 11. září úplně na konci návštěvy, nicméně z hlediska mezinárodní bezpečnosti a světového řádu se stalo významnou událostí a bodem zvratu ve vývoji rusko-čínského porozumění, poznamenává list.

V dokumentu, připraveném na základě výsledků návštěvy Wanga, je věnována pozornost

  • klíčovým oblastem rusko-čínského partnerství,
  • zájmům obou velmocí, a
  • také stále se měnícímu globálnímu geopolitickému kontextu v současné mezinárodní situaci.

AMERIKA

Až do hrdel a statků

V prvním televizním duelu s Joe Bidenem o něm mluvil Donald Trump v plurálu, jako jsme kdysi hovořili o Gestapu nebo později o StB.

Šli po mně hned první den, co jsem vyhrál prezidentské volby a ještě před tím. Šli po mně po té, když šmírovali moji kampaň…Byli pohromou. Byli zneuctěním dobré pověsti naší země. A my jsme je chytili. Chytili jsme je všechny. Máme to na pásce. Všechny jsme polapili.“

Je to časovaná bomba. Amerika tají dech a čeká, kdy vybuchne. Virové onemocnění prezidenta může ovlivnit načasování, ale lze očekávat, že Trump začne důkazy postupně vypouštět jeden za druhým, aby voliči měli čas vstřebat, že celé vedení Demokratické strany a všichni jejich slouhové ve státním aparátu – od obou Clintonových k Obamovi, a od FBI k CIA a justici — jsou zapleteni do přípravy státního puče a pokusu o zvrat výsledků prezidentských voleb v roce 2016.

DESTABILIZACE,. IMIGRACE , TERORISMUS

Pakt EU o migraci již selhal

Evropský komisař Margaritis Schinas rád přirovnává nový „pakt o migraci“ k třípodlažnímu domu.

  1. patro: udržování migrantů v jejich zemích původu,
  2. patro: co nejvíce uzavřené hranice EU
  3. patro: žadatelé o azyl, kteří i přesto projdou, jsou solidárně rozděleni mezi členy EU – ať už kvůli deportaci, nebo pro přijetí v ochotných zemích, píše Bernd Riegert pro Deutsche Welle.

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho visegrádští kolegové z Polska, České republiky a Slovenska s hlasitým rachotem svrhli tento filigránský konstrukt nové evropské azylové politiky. Orbán nechce vědět nic o 3. patře, o distribuci v EU a „deportačních sponzorstvích“ a „povinné“ solidaritě. A rakouský protimigrační kancléř Kurz rovněž považuje termín solidarita za nesprávný ve vztahu k žadatelům o azyl.

Schinasovy plány na evropský „migrační dům“ se dočkaly pouze kritiky a z Berlína, Říma a Paříže přišla vlažná podpora s poznámkou, že plán „budovy“ byl základem pro jednání a krokem směrem, který nebyl přesně definován.

KORONAVIRUS

Otevřený dopis lékařů vládě, parlamentu a médiím ohledně tzv. koronavirové krize

Jako lékaři cítíme občanskou povinnost vyjádřit se ke koronavirové krizi, která těžce dopadla na naši zemi. Jsme si plně vědomi vážnosti situace i zdravotních rizik, která s sebou přináší.

Mnohem větší nebezpečí ohrožení celkového zdraví lidu však vidíme v drastických vládních opatřeních, než v nemoci Covid jako takové.

Z medicínského hlediska nevidíme důvod k prohlubování restriktivních opatření, a proto žádáme vládu, aby neprodleně:

  • uklidnila obyvatelstvo a přestala jej děsit počtem nakažených jednou konkrétní nemocí.
  • upustila od dalších restriktivních opatření.
  • povinné nošení roušek zavedla pouze tam, kde to jednoznačně vyžaduje epidemiologická situace.
  • upustila od povinného testování osob bez příznaků a nezbytnost testu ponechala na uvážení ošetřujícího lékaře.
  • nedopustila uvedení narychlo připravených vakcín na trh a nezaváděla vakcinaci jako povinnou.
  • věnovala se práci na obnově zdevastovaného hospodářství.

Po více než šesti měsících od začátku vyhlášení pandemie v naší zemi je jasné, že:

  • tento typ koronaviru nepředstavuje pro zdravé občany v produktivním věku vážnou hrozbu, jestliže nejsou dlouhodobě vystaveni vysoké dávce viru. Pokud se tato skupina populace s virem setká, většinou nevykáže žádné nebo jen mírné příznaky, odpovídající běžnému chřipkovému onemocnění.

jistou hrozbu může virus představovat pro starší a chronicky nemocné občany, a to zhruba ve stejné míře jako jiné koronavirové, chřipkové a další virové infekce. Věříme, že naše zdravotnictví je na vysoké úrovni a je schopno se o ohroženou skupinu obyvatel postarat.

mnohem větší nebezpečí pro celkové zdraví lidu představuje mediálně vytvořený obraz nemoci Covid. Nikdy v minulosti nebylo obyvatelstvo informováno o jedné konkrétní nemoci tak dlouho, tak detailně a všemi médii naráz. Veřejnost je následkem toho nebývalým způsobem vystrašena.

existuje mnohem více a závažnějších onemocnění, než je Covid 19, a lidé jimi nejsou neustále všemi médii stresováni. Zaměřit pozornost veřejnosti na jeden konkrétní typ koronaviru je nebezpečný precedens, vzbuzující strach a devastující psychiku lidí a jejich sociální vztahy, který může mít nedozírný ničivý dopad na ekonomiku a celkový život společnosti.

Vládní karanténní opatření nemají opodstatnění, jen posilují strach a nejistotu a zhoršují beztak špatnou hospodářskou situaci.

ČESKÁ REPUBLIKA

Propad levice ve volbách považuje Zeman za překvapivý. Důvodem jsou podle něj slabí lídři

Prezident Miloš Zeman považuje za překvapivý propad levicových stran ČSSD a KSČM ve volbách. Svědčí to podle něj o tom, že nemají v čele ty nejschopnější lídry, řekl dnes v rozhovoru v televizi Prima. Je podle něj správně, že předsedou sociální demokracie zůstane vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Za ním na pozici místopředsedů strany jsou totiž podle Zemana daleko horší lidé.

ČSSD a KSČM ztratily v letošních krajských volbách nejvíce zastupitelských mandátů. Vládní sociální demokraté přišli o 88 zastupitelů a budou jich mít 37. Počet krajských mandátů komunistů se sníží z 86 na 13. Naopak Piráti získali mandátů asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99.

Hnutí ANO vyhrálo letošní krajské volby v deseti regionech ze 13. Reálně ale hrozí, že hejtmanů získá podobně jako před čtyřmi lety mnohem méně. Ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí STAN, v Libereckém kraji stejně jako před čtyřmi lety Starostové pro Liberecký kraj (SLK) a v Královéhradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočechů.

Zprávy bez cenzury internetové rádio / Martin Marcikán / Stalo se / Studio Kadaň / SVCS / Svobodný vysílač CS / Zprávy / Zprávy bez cenzury / Zprávy bez politické korektnosti /