11.10.2020 - Martin Marcikán

2020-10-11 Stalo se … Zprávy bez cenzury a politické korektnosti

EKONOMIKA

Dohoda o budoucích vztazích mezi Brity a Evropskou unií je zase blíže

VÝCHODNÍ EVROPA

Policie použila proti demonstrantům v Minsku vodní děla

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Arménský premiér: uznejte právo Karabachu na sebeurčení. Navzdory příměří se stále střílí

Ruský ministr zahraničí Sergej LavrovLavrov a Çavuşoglu projednali situaci v Karabachu

NATO: turecká ultimáta pro Řecko

ASIE

Číňané pomohli zotavování ekonomiky, na začátku října utratili desítky miliard korun

KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

CP: Pro „komplexní nadvládu“ – vojenské základny USA na Měsíci!

DESTABILIZACE,. IMIGRACE , TERORISMUS

U Paříže zaútočil dav 40 násilníků na policejní stanici zápalnými střelami

V Čečensku byli zlikvidováni dva teroristé

ČESKÁ REPUBLIKA

Zahraniční dluh byl na konci června skoro 4,4 bilionu korun


EKONOMIKA

Dohoda o budoucích vztazích mezi Brity a Evropskou unií je zase blíže

Poté, co v minulých dnech daly obě strany najevo opatrný optimismus, jednal v pátek Barnier v Londýně se svým britským protějškem Davidem Frostem. Průběh rozhovoru sice ani jedna strana nekomentovala, podle diplomata citovaného agenturou Reuters však Barnier požadoval ještě „trochu více“ ústupků, než bude ochoten zahájit závěrečnou intenzivní fázi jednání.

EU stále naléhá na Británii, aby s ní sladila svá pravidla hospodářské soutěže a umožnila, aby na právní otázky dohlížel unijní soud. Podle zdrojů z britské strany je Londýn ochoten částečně ustoupit, není však zcela jisté, zda to bude stačit Barnierovi.

Francouzský šéf unijního jednacího týmu na druhé straně pracuje na tom, aby přesvědčil svou zemi, Belgii či Dánsko, aby přestaly naléhat na zachování současné úrovně práv na rybolov v britských vodách.

Tato otázka, kterou premiér Boris Johnson označuje za jeden ze zásadních výdobytků brexitu, zůstává podle britských diplomatů pro jeho vládu „splněním slibu daného voličům“ a nehodlá v ní ustoupit. Barnier nyní se zmíněnými státy řeší, zda jim výměnou za ústupek vůči Británii bude stačit zvýhodnění v rámci kvót rybolovu u břehů EU.

VÝCHODNÍ EVROPA

Policie použila proti demonstrantům v Minsku vodní děla

Policie začala zadržovat osoby v centru Minsku, kam opozice svolává lidi na nepovolenou akci.

Jak uvádí zpravodaj Sputniku, na Vítězné třídě (prospekt Poběditělej) poblíž domu č. 9 policisté pořádkové jednotky obklíčili dívku s fotoaparátem a poté ji doprovodili k mikrobusu. Po krátkém rozhovoru ji odvezli.

Bezpečnostní síly zadržely korespondenta RIA Novosti Sergeje Popova, který informoval o protestní akci v centru Minsku.

Korespondent RIA Novosti Sergej Popov a fotoreportér běloruské agentury Sputnik Viktor Toločko, kteří byli zadrženi během reportáže o nepovolené protestní akci v Minsku, byli později propuštěni z policejního oddělení.

Pustili z policejní správy Oktjabrskoje po třech hodinách,“ sdělil telefonicky sám Popov.

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Arménský premiér: uznejte právo Karabachu na sebeurčení. Navzdory příměří se stále střílí

„Svět by měl uznat právo Arcachu (historický název Karabachu – pozn. red.) na sebeurčení. Pokud to neudělají vlády a parlamenty, mohou to udělat národy, jednotlivci, organizace. Mělo by se to stát celosvětovým hnutím spojujícím takové osobnosti, národy a organizace,“ napsal Pašiňan na Facebooku.

Po zveřejnění fotografií z akcí na podporu Karabachu, pořádaných arménskými komunitami v různých zemích, předseda vlády uvedl, že v těchto dnech Arméni celého světa ukazují sílu konsolidace. „Toto hnutí musí být přitažlivé pro představitele jiných národů, kteří se staví proti násilí, korupci, terorismu a usilují o vítězství spravedlnosti, svobody a lásky,“ prohlásil předseda vlády.

„11. října 2020, přibližně ve 4 hodiny ráno, vypálily nepřátelské ozbrojené síly rakety na Mingjačevir, velké průmyslové město ležící více než 100 kilometrů od linie fronty, na Mingjačevirskou vodní elektrárnu, největší tepelnou elektrárnu na Jižním Kavkaze. Rakety byly zneškodněny silami protivzdušné obrany naší armády. Prokuratura provádí nezbytná vyšetřovací opatření týkající se prohlídky místa události,“ uvádí ázerbájdžánská generální prokuratura.

Ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí uvedlo, že počet obětí raketového útoku na město Gjandža vzrostl na sedm. „Bylo zraněno 33 lidí, včetně dětí,“ uvedlo ministerstvo na Twitteru. Dříve se hovořilo o pěti mrtvých a 28 zraněných.

Ruský ministr zahraničí Sergej LavrovLavrov a Çavuşoglu projednali situaci v Karabachu

„Náš ministr měl telefonní jednání s ministrem zahraničí RF Sergejem Lavrovem a požádal ho, aby varoval arménskou stranu ohledně dodržování příměří v Karabachu,“ sdělil zdroj.

Armáda obrany neuznané republiky Náhorní Karabach učinila prohlášení, že bude reagovat v případě, jestliže Ázerbájdžán poruší příměří, o němž bylo dosaženo dohody v Moskvě.

Když bude Ázerbájdžán i nadále porušovat humanitární příměří a podnikne agresivní akce, reakce Armády obrany bude nesymetricky tvrdá,“ uvádí se v prohlášení Armády obrany, které zveřejnila na Facebooku mluvčí arménského ministerstva obrany Šušan Stěpaňanová.

NATO: turecká ultimáta pro Řecko

Turecký ministr obrany Hulusi Akar oznámil (!), že Řecko konečně dorazilo k jednacímu stolu v sídle NATO, kde se diskutuje o všech opatřeních, která Ankara požaduje, „aby v Egejském moři nevznikalo napětí“! Naopak Atény, tj. Ministerstvo národní obrany nebo Ministerstvo zahraničních věcí, o dramatickém vývoji neoznámily vůbec nic! Stydí se dokonce diskutovat o níže uvedeném seznamu problémů? Ačkoli hanba vyžaduje existenci důstojnosti…

Zde je to, co je na programu jednání, která oznámil turecký ministr obrany H. Akar:

  1. Nezasahujte turecké stíhačky mezi 18 a 22 hodinou v Egejském moři
  2. Neohrožujte válečné lodě ani neozbrojené lodě (s.s .: znamená provádět průzkum a vrtání uvnitř řeckého kontinentálního šelfu, aniž by hrozila použití síly ze strany řecké strany)
  3. Obě strany uznají právo neomezeného pohybu na volném moři a v mezinárodním vzdušném prostoru
  4. Při provádění vnitrostátních vojenských činností se obě strany snaží zabránit narušení normální navigace a letového provozu.
  5. Plánování cvičení, které vyžaduje vydání NOTAM (výstraha), musí být provedeno způsobem, který zabrání izolaci oblastí
  6. Za účelem dosažení výše uvedeného budou obě strany komunikovat pomocí „červené linky“
  7. Nemělo by docházet k zachycení parametrů střelby z radaru řízení palby stíhaček a válečných lodí na obou stranách

Na zasedání delegace projednávaly podrobnosti fungování tohoto mechanismu „prevence krizí“, aniž by samozřejmě projednávaly, co by se stalo v případě porušení svrchovaných práv Řecka.

ASIE

Číňané pomohli zotavování ekonomiky, na začátku října utratili desítky miliard korun

Na cesty se během takzvaného Zlatého týdne od 1. října vydalo nějakých 637 milionů Číňanů, což je více než 45 procent obyvatelstva. Podle údajů čínského ministerstva kultury a cestovního ruchu utratili 466,6 miliardy jüanů (1,6 bilionu korun).

Cestování uvnitř země a někdy i cesty v rámci jednotlivých čínských měst byly v zájmu zpomalení šíření koronaviru omezeny od konce ledna, kdy se v zemi slaví nový lunární rok. Ještě během květnových oslav Svátku práce byl domácí cestovní ruch meziročně o 60 procent slabší.

Kvůli přetrvávajícím globálním zákazům cestování se ti, kteří dříve vyráželi do Hongkongu a Jižní Koreje za nákupy v bezcelních obchodech, vydali letos na ostrov Chaj-nan na jihu země. Tam od 1. července zrušili omezení nákupů v duty-free obchodech v naději, že tak budou lépe konkurovat nákupním centrům jinde v Asii a v Evropě. Číňané tam podle zprávy čínské státní televize CCTV utratili v prvních pěti dnech Zlatého týdne 530 milionů jüanů.

KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

CP: Pro „komplexní nadvládu“ – vojenské základny USA na Měsíci!

Jak uvedl CounterPunch americké vesmírné síly již snaží proniknout do všech úrovní amerických ozbrojených sil, aby uskutečnily sny americké elity o „komplexní nadvládě“.

V červenci šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin vysvětlil odmítnutí Ruska připojit se k americké iniciativě na budování lunárních základen „odchylkou od principů spolupráce a vzájemné podpory“ ze strany Washingtonu. Rogozin s největší pravděpodobností myslel odmítnutí USA rozšířit Smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu, jakož i záměr Ameriky odstoupit od Smlouvy o otevřeném nebi, napsal CounterPunch.

Rusko reagovalo prohlášením Venuše za „ruskou planetu“. Spojené státy se mezitím staví proti snahám Pekingu a Moskvy o posílení Smlouvy o vesmíru z roku 1967, která brání přeměně tohoto prostoru na nové bojiště, protože zasahuje do plánů Washingtonu zavést „komplexní dominanci“.

DESTABILIZACE,. IMIGRACE , TERORISMUS

U Paříže zaútočil dav 40 násilníků na policejní stanici zápalnými střelami

Zatímco si před sobotní půlnocí dávali dva policisté před stanicí pauzu na cigarety, uviděli jak se k nim hrne asi čtyřicet lidí. Policistům se podařilo včas zamknout bezpečnostní dveře udovy. O několik vteřin později už dav zaútočil. Nejprve se násilníci pokusili rozbít pancéřové sklo dveří železnou tyčí a zapálit oheň. Následně spustili palbu dělobuchy, rachejtemi a zápalnými střelami na policejní budovu z ulice.

Starosta Champigny-sur-Marne Laurent Jeanne v televizi BFMTV odsoudil útok s tím, že „jsme nebyli daleko od katastrofy.“ Podle něj byl útok připraven a ve skutečnosti se jednalo o „vypořádání skóre.“ Útočníci totiž spojují policii s nehodiu skútru před několkika dny.

Na Twitteru na útok reagoval pařížský policejní prefekt Didier Lallement, který vyjádřil policistům podporu. Migrantské předměstí Paříže Val-de-Marne, kde se útok odehrál, nemají úřady mnohdy pod kontrolou. Republikánská opozice ho zařadila mezi ta francouzská území, která musí stát znovu ovládnout.

V Čečensku byli zlikvidováni dva teroristé

V Čečenské republice byli během protiteroristické operace zneškodněni dva teroristé,“ uvádí se ve zprávě.

Žádné podrobnosti nebyly zatím uvedeny.

FSB zadržela 13 osob, které připravovaly masové vraždy

FSB v září zabránila masovým vraždám v řadě regionů Ruska. Zadrženo bylo 13 lidí, kteří připravovali zločiny ve vzdělávacích institucích, budovách mocenských struktur a na místech, kde se nachází velké množství lidí. Píše se o tom v tiskové zprávě tajné služby.

Plány zadržených potvrzují jejich osobní deníky a informace v zařízeních. Byly u nich nalezeny pokyny na výrobu zápalných a výbušných zbraní, schémata útoků na vzdělávací instituce, plány budov donucovacích orgánů a přeplněná místa, uvedla tajná služba.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zahraniční dluh byl na konci června skoro 4,4 bilionu korun

Zahraniční dluh Česka klesl v letošním druhém čtvrtletí o 79,2 miliardy na 4,396 bilionu korun ke konci června. Meziročně byl ale o 37,3 miliardy korun vyšší. Dluh Česka vůči cizině odpovídá 77,5 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

  • Necelé tři čtvrtiny (72,8 procenta) zahraničního dluhu připadaly na soukromý sektor.
  • Zbývající část tvořily závazky veřejného sektoru, do nichž se zahrnují
    • závazky vládního sektoru i
    • soukromých subjektů garantované vládou a
    • dluhy firem s většinovou účastí státu.

Podíl vládních úřadů na celkovém zahraničním dluhu činil ke konci června 20 procent. „Vládní sektor vykázal růst stavu zahraniční zadluženosti v návaznosti na zvyšování objemu vládních dluhopisů v držbě nerezidentů,“ uvedla banka.

Zadlužení bankovního sektoru zaujímalo ke konci června 38,8 procenta celkové zadluženosti. Ve druhém čtvrtletí kleslo, a to vlivem splácení krátkodobých závazků a snížení objemu bankovních dluhopisů v držbě zahraničních investorů.

Zprávy bez cenzury internetové rádio / Stalo se / SVCS / Svobodný vysílač CS / Zprávy / Zprávy bez cenzury / Zprávy bez politické korektnosti /