12.10.2020 - Martin Marcikán

2020-10-12 Stalo se … Zprávy bez cenzury a politické korektnosti

Zvuková verze bude zítra od 09:00 hodin na pramenu SV24,

děkuji za pochopení.

https://svobodny-vysilac.cz/player/mp32.html

http://svobodny-vysilac.cz/player/opus2.html

EKONOMIKA

Lesk zlata ve druhé vlně pandemie bledne. Investoři počítají dvouciferné ztráty

Konec přehnaného privilegia pro americký dolar?

VÝCHODNÍ EVROPA

Cichanovská odsúdila novú vlnu policajného násilia v Bielorusku

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Zastavení palby v Náhorním Karabachu slíbené v Moskvě dodržovali Azerbajdžánci pouhé 4 minuty

Vměšuje se Turecko do konfliktu? Lavrov oznámil, že Ankara podporuje rozhodnutí Baku a Jerevanu ohledně Karabachu

Členství v EU se Turecku vzdaluje

KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

Polský expert: Kaliningrad při blokádě nemá šanci se ubránit!

Ruská fregata úspěšně střílí raketu Zirkon na námořní cíl

EU

V Evropském parlamentu byla ustavena ideopolicie

AMERIKA

Při protestech v Denveru se střílelo, jeden člověk zemřel

KORONAVIRUS

Pokrytectví a spěch západních výrobců vakcín

ČESKÁ REPUBLIKA

Ano, bude hůř. Připravme se na to

Hrdina národní hospodářské destrukce


EKONOMIKA

Lesk zlata ve druhé vlně pandemie bledne. Investoři počítají dvouciferné ztráty

Cena zlata dosáhla vrcholu počátkem srpna, kdy byli investoři ochotni za jednu unci zaplatit rekordních 2070 dolarů. Své poslední slovo prý ovšem žlutý kov teprve řekne, a to v případě, kdy se koronakrize zcela vymkne kontrole.

„Cenu zlata táhl nahoru především propad reálných výnosů amerických vládních bondů. Svého dna však reálné výnosy dosáhly v srpnu, od té doby začaly růst, a v takovém prostředí už kapitál zlatu nepřeje,“ uvádí analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Tento trend se podle něho dále prohloubí, což by mohlo ceny zlata srazit dolů. Jedna unce se teď obchoduje za zhruba 1893 dolarů, ještě na počátku srpna přitom cena zlata atakovala hranici 2100 dolarů, kam může zamířit znovu.

Konec přehnaného privilegia pro americký dolar?

Stephen Roach se v článku pro Financial Times vrací k oblíbenému tématu – pádu dolaru. Domnívá se, že je nevyhnutelný, a to kvůli poklesu domácích úspor a kvůli obrovskému deficitu běžného účtu.

Americké privilegium, v rámci něhož Američané využívali své dominantní ekonomické pozice a s tím spjaté hlavní světové měny, aby jim ostatní země platily za jejich životní nadstandard, končí.

Důvodem je

  • smrtící kombinace nízké domácí míry úspor a
  • zvětšující se deficit běžného účtu.
  • Varující je, píše dále Roach, že domácí úspory (tedy úspory domácností, firem a vlády) se dostaly poprvé od Velké recese znovu do záporu!

Je to jeden z největších propadů vůbec. A pak nepřekvapivě rostl deficit běžného účtu.

VÝCHODNÍ EVROPA

Cichanovská odsúdila novú vlnu policajného násilia v Bielorusku

Napsala to ve svém prohlášení zveřejněném v noci na pondělí na sociální síti Telegram.

„Nespím, jako nyní všichni Bělorusové. Stovky zadržených, masové bití, krev – to je jediná odpověď, jíž jsou schopni,“ napsala Cichanovská.

Podle jejích slov Bělorusové za dva měsíce, které uplynuly od srpnových prezidentských voleb, „zaplatili za svou svobodu strašnou cenu“. Uvedla však, že „je nás víc a svůj cíl dosáhneme“. „Sami víte, co dělat,“ dodala.

Cichanovská ve svém krátkém prohlášení reagovala na události z neděle, kdy bylo během další vlny protestů v Bělorusku zadržených téměř 600 lidí včetně desítek novinářů.

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Zastavení palby v Náhorním Karabachu slíbené v Moskvě dodržovali Azerbajdžánci pouhé 4 minuty

Střelba z lehkých i těžkých zbraní podle arménské agentury ANI včera v poledne utichla. Do „zóny nikoho“ mezi útočníky a obránce vstoupili pracovníci Červeného kříže. Nestihli však dojít ani na polovinu vzdálenosti mezi pozicemi znepřátelených stran, kde mělo dojít k výměně zajatců. Ázerbajdžánci na dohodnuté prostředníky nesoucí bílou vlajku s červeným křížem a červeným půlměsícem zahájili palbu. Přestávka v boji trvala rovné 4 minuty. Nedošlo k žádné výměně zajatců ani volnému odvezení raněných.

Tento vývoj jasně ilustruje, jakou váhu přikládá islamista slibu danému „kafírovi“, což je termín, který Korán používá pro „nemuslimy“. Válka tedy pokračuje. Na bloky civilních domů v hlavním městě Náhorního Karabachu Stěpanakertu opět dopadají rakety a dělostřelecké granáty. Obránci z armády Arcachu oplácí stejnou mincí. Rakety SS-21 dopadají na azerské vojenské základny Ganji, Agcabadi a Bajlakan. Základny jsou plné munice, při jejichž výbuchu smrt kosí vše kolem. Vojáky i civilisty.

Snížení intenzity bojů během sobotního dopoledne využil zpravodaj ruské televize RT, aby navštívil vesnice, které Ázerbajdžánská armáda označila jako „osvobozené“. Na místě našel pouze hromady trosek. Když se ptal azerského vojenského závodčího, který jej doprovázel, kde jsou ty osvobozené vesnice, ukázal mu voják na hromadu ohořelých trosek. Reportér jen kroutil hlavou. Takto si Ázerbajdžánci představují osvobození. Povraždění všech Arménů a zničení všeho, co vybudovali.

Dnes večer mělo jednání o zastavení palby v Moskvě pokračovat. Ministři zahraničí Arménie a Ázerbajdžánu měli pod patronací ruského ministra jednat o trvalejším příměří. Odpoledne obě strany potvrdily, že jejich ministři do Moskvy odletěli. Místo trvalého příměří se ale asi bude opět jednat o tom, jak alespoň přerušit boje.

Vměšuje se Turecko do konfliktu? Lavrov oznámil, že Ankara podporuje rozhodnutí Baku a Jerevanu ohledně Karabachu

„Chtěl bych zdůraznit, že prezident (Ázerbájdžánu Ilham) Alijev uvítal dosažení moskevských dohod během naší noční práce. Mimochodem, kontaktoval jsem tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoğlu, informoval jsem ho, že počítáme s podporou našeho úsilí, a v neděli jsme opět uspořádali telefonický rozhovor, během něhož byla potvrzena podpora moskevského dokumentu,“ řekl Lavrov.

Nyní, jak se říká, je třeba udělat jen málo, je nutné, aby to fungovalo ve skutečném životě. To je to, co nyní děláme,“ řekl ruský ministr.

Turecko požaduje stažení arménských sil

V pondělí rovněž o konfliktu v Náhorním Karabachu jednal ruský ministr obrany Sergej Šojgu se svým tureckým protějškem Hulusím Akarem. V telefonním rozhovoru turecký ministr uvedl, že Arménie musí opustit území Náhorního Karabachu.

Náš ministr během telefonického jednání s ruským kolegou projednal útok Arménie na Ázerbájdžán, situaci v syrském Idlibu a Libyi a došlo k výměně názorů o otázkách bezpečnosti. Akar tlumočil Šojguovi, že Arménie musí přestat s útoky proti obcím, které obývají civilisté, a musí opustit okupovaná území,“ stojí v prohlášení tureckého resortu.

Členství v EU se Turecku vzdaluje

Perspektiva členství v Evropské unii se Turecku vzdaluje. Podle každoroční zprávy Evropské komise, která byla vydána minulý týden, současná turecká vláda podkopává ekonomiku, eroduje demokracii a likviduje nezávislost soudů. Komise dále doplnila, že turecká vláda vystavuje Turecko „rychlým změnám nálad investorů“.

Ve zprávě se dále uvádí, že přístupové rozhovory s Tureckem o vstupu do EU jsou fakticky zastaveny, vyjádřila také obavy z negativního vývoje v oblasti právního státu, základních práv a soudnictví.

Turecko vyjednávalo svoje potenciální členství v EU od roku 2005 po provedení ekonomických a politických reforem, které z něj udělaly důležitého obchodního partnera a významnou rozvíjející se ekonomiku.

Evropské investice patří v Turecku k největším a země EU se také na Turecko spoléhají jako na hostitelskou zemi pro asi 4 miliony uprchlíků ze Sýrie. Vyjednávání nebyla nikdy jednoduchá vzhledem k tureckým nárokům na Kypr, ale k jejich selhání došlo až v roce 2016, kdy v Turecku došlo k neúspěšnému pokusu o puč. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan potom potlačil opozici.

KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

Polský expert: Kaliningrad při blokádě nemá šanci se ubránit!

Polský vojenský expert, bývalý redaktor novin „Nová vojenská technika“ Maximilián Dura zveřejnil teoretické plány, jak provést námořní blokádu Kaliningradské oblasti.

Článek s názvem „Kaliningradská oblast v kotli“ obsahuje mnoho podrobností o vojensko-technickém plánu.

Dura píše, že „v případě konfliktu mohou polské a estonské pobřežní raketové baterie prakticky znehybnit pobaltskou flotilu v přístavech, v Kaliningradské a Leningradské oblasti.“ Podle polského experta jsou letky raket na pobřeží NATO „tak dobře kryty a chráněny například před leteckým útokem nebo sabotáží, že dokážou účinně zasáhnout raketu proti určeným námořním cílům“.

„Vojenská zařízení v Kaliningradské oblasti budou bombardována pozemními dělostřeleckými systémy NATO umístěnými podél hranic s Polskem a Litvou. Základna Baltské flotily bude v dosahu houfnic Krab umístěných v oblasti Braniewo nebo na Visle. Kaliningradská oblast, zbavená zásob dodávaných po moři se tak ocitne v jakémsi „kotli“. Ani jedno ruské hladinové a dopravní plavidlo nebude moci po začátku konfliktu bezpečně vstoupit do Baltského moře, což znamená, že Kaliningradská oblast je zcela odříznuta od dodávek moře,“ pokračuje Dura.

Polský vojenský analytik dále tvrdí, že „většina lodí ruské baltské flotily není připravena na masivní útok protiletadlových raket s nízkým letem přicházejících z několika směrů současně“.

Ruská fregata úspěšně střílí raketu Zirkon na námořní cíl

6. října ruské námořnictvo pokračovalo v projektu 22350, kdy fregata Admirál Gorškov v Bílém moři poprvé vystřelila novou protilodní hypersonickou řízenou střelu Zirkon na mořský cíl v Barentsově moři.

„Zkušební střelba byla prohlášena za úspěšnou. Raketa zničila cíl přímým zásahem,“ řekl Putinovi během videokonference náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov.

Gerasimov dodal, že raketa překonala vzdálenost 450 kilometrů nadzvukovou rychlostí přesahující Mach 8. Raketa dosáhla cíle za 4,5 minuty.

Po vojskových testech budou rakety Zirkon nasazeny na ponorkách a hladinových lodích, včetně jaderné ponorky Jaseň třídy Severodvinsk a fregat třídy Admirála Gorškova.

EVROPSKÁ UNIE

V Evropském parlamentu byla ustavena ideopolicie

Slovenský europoslanec Michal Šimečka, navrhl Evropskému parlamentu zřízení ideologické policie a návrh byl většinou poslanců schválen. To znamená, že každý rok budou probíhat hodnocení všech členských států EU, zda dodržují hodnoty a jsou „právním státem“. V dokumentu se praví, že objektivně a nestranně. Jako příklady států, které nejsou právním státem Šimečka uvedl Maďarsko a Polsko. Podle návrhu bude náprava vynucována, budou nařizovány změny zákonů a institucí a pokud nebudou v určeném termínu provedeny, nastoupí sankce ve formě odebrání hlasovacího práva premiérovi takovému státu a odebrání dotací. Tomu se v eurořeči říká „rozpočtová podmíněnost“.

Ale pozor, tato sankce se nebude týkat neziskovek, ty mají dostávat dotace dál. Státu by ovšem zůstaly všechny povinnosti, to znamená platit a dodržovat všechna unijní nařízení.

A Šimečka návrh zaštiťuje evropskými hodnotami, zejména svobodou a demokracií. Podle této svobody a demokracie je nepřípustné, aby si voliči v členském státu zvolili vlastní cestu.

Monitorování mají v součinnosti provádět

  • Evropská komise,
  • Evropská rada a
  • Evropský parlament.

Dále mají být za tím účelem zřízeny „přeshraniční sdružení a neziskové organizace“. Čili celé tlupy Pavlíků Morozovů. Smyšlený Pavlík Morozov udal svoje rodiče, zatímco tyto neziskovky budou udávat vlastní a případně i cizí státy. Poprvé má být zpráva vyhlášena v září.

Jaká budou kritéria dodržení evropských hodnot? To bude na rozhodnutí kontrolních orgánů. Ze smlouvy o Evropské unii cituji, o jaké hodnoty jde:

  • úcta k lidské důstojnosti,
  • svoboda,
  • demokracie,
  • rovnost,
  • právní stát a
  • dodržování lidských práv,
  • včetně práv příslušníků menšin.

Společnost se má vyznačovat

  • pluralismem,
  • nepřípustností diskriminace,
  • tolerancí,
  • spravedlností,
  • solidaritou a
  • rovností žen a mužů.“

Konec citátu.

Pozor! Takže odmítání přijímání imigrantů může být hodnoceno jako neúcta k lidské důstojnosti, svobodě, rovnosti, dodržování lidských práv, diskriminace, nespravedlnost a chybění solidarity. Můžete si vybrat.

AMERIKA

Při protestech v Denveru se střílelo, jeden člověk zemřel

Jeden člověk byl zastřelen při sobotních souběžných demonstracích krajně levicových a krajně pravicových skupin v americkém Denveru. Podle agentury Reuters policie zatkla údajného pachatele, člena soukromé ochranky televizního štábu. Šéf vyšetřovatelů Joe Montoya uvedl, že jak oběť, tak pravděpodobný pachatel byli běloši.

V Denveru se konala v sobotu akce Patriot Rally, na níž se podílely krajně pravicové skupiny, a souběžně s ní vyšli do ulic protestovat proti pravici také levicové skupiny na akci s názvem BLM-Antifa Soup Drive. Střílelo se poblíž denverského muzea umění, okolnosti a motiv činu ale nejsou jasné.

Místní televizní stanice KUSA-TV potvrdila, že policie zatkla člena jí najaté ochranky. „V KUSA je v posledních měsících běžnou praxí, že si najímá během protestů soukromou ochranku, která doprovází zaměstnance,“ uvedla stanice.

KORONAVIRUS

Pokrytectví a spěch západních výrobců vakcín

Favorité z USA a západní Evropy, kteří se snaží vyvinout vakcínu proti koronaviru

– Pfizer, AstraZeneca a Moderna –

zveřejnili zkušební protokoly v reakci na rostoucí znepokojení veřejnosti ohledně rychlého rozvoje slíbeného zázračného léku na koronavirus. Ukazuje se, že kladou ohromný důraz na to, aby byli první, jimž příslušné regulační orgány zajistí nouzové schválení, což zároveň naznačuje, že cílem společností je spíše maximální zisk, než zajištění fyzického zdraví stovek milionů lidí, kteří budou mít zájem o očkování.

Ruská vakcína Sputnik V byla před několika měsíci v západních médiích podrobena ostré kritice právě kvůli získání takového nouzového schválení. Je ironií, že stejné noviny, které veřejně odsoudily takzvané „anti-vakcíny“ jako „nepřítele“ a požadovaly jejich zablokování kvůli ohrožení veřejného zdraví, koketovaly s podobnou rétorikou, aby zpochybnily bezpečnost ruské vakcíny.

Tento skepticismus však nevyprchal, protože firmy, jako Moderna a AstraZeneca, snažící se protlačit vakcíny s nevyzkoušenými mechanismy dávkování a nezanedbatelnými potížemi s vedlejšími účinky, spurtují do cíle. Zatímco média nadále zpochybňují tempo operace „Warp Speed“, kterou zahájil americký prezident Donald Trump, a časového harmonogramu pro vývoj nové vakcíny, jejich kritika se nevztahuje na samotné farmaceutické společnosti.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ano, bude hůř. Připravme se na to

Podnikání v podmínkách koronaviru je běh na lyžích močálem. Chvíli to vydržím, a padnu. Může to být nepatrně snazší, když se odhodí orientace na zisk a sleduje se aspoň záchrana pracovních míst.

To původního podnikatele neláká, ale mohou se o to pokusit zaměstnanci, kterým stačí mzdy. Museli by však podnik převzít. A měli by to udělat dřív, než slabý kus přiláká nájezdníky, kteří to koupí za babku, rozprodají, co má trochu cenu, a nechají obci, kterou to živilo, pár trosek a oči pro pláč.

Ve světě existuje řada modelů, jak zachraňovat ohrožená místa. Třeba ve Francii existuje už pár let

Zákon o sociálním a solidárním podnikání (Loi Economie social et solidaire – ESS, 2014), k dohledání je na www.economie.gouv.fr , který definuje podmínky pro zaměstnanecké převzetí podniku v tísni.

Cílem zákona je nejen zachování pracovních míst v komunitě, ale také „sociální a enviromentální dopady tvorby bohatství“, čili podnikání s ohledy na obec i její prostředí a okolí.

Jistěže se napřed rozhoduje, jestli to má ještě cenu. Pokud ano, je to spojeno se státní pomocí, protože udržení pracovních míst bývá podstatně levnější než lákání investorů nejrůznějšími pobídkami, a ještě s rizikem, že vyčerpají pobídky a zmizí.

Nemělo by také zapadnout nedělní varování člena NERV ekonoma Štěpána Jurajdy u Moravce, že „tady bude hlad v této zemi“. Bude třeba řešit maximum potravinové soběstačnosti na lokální úrovni, čili podmínky pro pomoc, která vyrůstá na konci vlastního ramene.

V USA a Kanadě je podporováno podnikání s cílem hospodářského rozvoje komunity (Community Economic Development – CED). Komunita je chápána buď

  • regionálně, jako blízký trh v dosahu lokálního patriotismu, který lze přitáhnout k rozvojovým cílům, nebo jako
  • skupina zaměstnanců na společném pracovišti.
  • Ale jsou tu i aktivní občané, kteří půjčují nebo investují peníze do těchto alternativních podniků. Tento přístup už má za sebou více než třicetiletou tradici. Iniciátorem jsou občané, zpočátku v podobě debatního klubu. Ale třeba studie pro Národní kongres komunitního ekonomického rozvoje z roku 1988 uvádí, že 35 procent amerických organizací CED se už účastnilo budování místních podniků jako věřitelé, kapitáloví investoři nebo vlastníci či operátoři takových podniků.

Základními pilíři jsou tedy

  • vlastnictví (podílové, družstevní nebo komunitní) a
  • participace (podíl nejen na zisku, ale i rozhodování). O tom společném vlastnictví jsme se už zmínili, umožňuje dohodu, jak překlenout těžké časy, ale taky orientaci na dlouhodobé cíle, které si běžný podnikatel pod tlakem investorů nemůže dovolit. Dodává lidem také sebedůvěru a energii, že těchto cílů mohou dosáhnout.

I když i americké podniky CED se orientují na chudé oblasti a lidi s nízkými příjmy, nemusí jít o pouhou údržbu a mohou hledět výš.

Hrdina národní hospodářské destrukce

12. 10. 2020 – EB

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Roman Prymula se stali superpřenašeči anglického slova „lockdown“ do češtiny, teď chce ale Babiš, aby jej lidé přestali používat, protože pro každého má jiný význam. Média jeho žádost nevyslyšela. Václav Moravec se včera v České televizi podivoval nad tím, proč k lockdownu nedošlo už dříve. Nehledě na to, jakou formu budou nová středeční vládní omezení mít, média je zřejmě budou považovat za lockdown.

Opakovaným používáním tohoto slova v pátek i v sobotu se Babiš a Prymula dostali do pěkné šlamastyky. Prezident Miloš Zeman jejich situaci ještě zkomplikoval tím, že v rozhovoru, který se v sobotu objevil v MF Dnes, řekl, že Česko by další lockdown nepřežilo; zničilo by to ekonomiku. Pokud vůbec Prymula konání ceremoniálu 28. října povolí, Češi tak budou přihlížet tomu, jak Zeman uděluje nejvyšší státní vyznamenání ministru zdravotnictví, jenž plánuje lockdown, který podle samotného prezidenta zničí ekonomiku.

Zprávy bez cenzury internetové rádio / Martin Marcikán / Stalo se / Studio Kadaň / SVCS / Svobodný vysílač CS / Zprávy / Zprávy bez cenzury / Zprávy bez politické korektnosti /