14.10.2020 - Martin Marcikán

2020-10-14 Stalo se … Zprávy bez cenzury a politické korektnosti

EKONOMIKA

MMF: Globální veřejný dluh dosáhne téměř 100 procent HDP

Průmyslová výroba v EU v srpnu zvolnila růst na jedno procento

Rusnok: Pokles ekonomiky bude letos větší, schodek rozpočtu 2021 vyšší

VÝCHODNÍ EVROPA

Průzkum: Postoj Ukrajinců k politice Zelenského se jen zhoršuje!

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Ruské ministerstvo obrany se angažuje v řešení konfliktu v Náhorním Karabachu

Kirgizský parlament znovu nominoval Žaparova za premiéra

RF

Rusko posiluje jaderné svaly. Do Murmansku doplul ledoborec nové třídy

AMERIKA

Být černý znamená být chudší. Amerika tápe v nápravě rasové nerovnosti

Národní garda v případě povolebních nepokojů bude k dispozici

KORONAVIRUS

Ruský úřad pro dohled nad ochranou práv spotřebitelů informoval o reakci organismu na vakcínu proti koronaviru Sputnik V

Rusko plánuje na jaře vyrábět měsíčně 15 milionů dávek vakcíny Sputnik V

Ruské centrum Vektor zaregistrovalo vakcínu proti koronaviru

Koronavirus – spiknutí proti lidstvu

Spengler měl pravdu. Toto je konec Západu

ČESKÁ REPUBLIKA

Česko stojí na pokraji propasti. Podzim hrozí dvouciferným propadem ekonomiky

PPF dokončila ovládnutí mediální společnosti CME

Lockdown lockdownu


EKONOMIKA

MMF: Globální veřejný dluh dosáhne téměř 100 procent HDP

„Vidíme teď jednorázový nárůst zadlužení. Po roce 2021 bude následovat stabilizace a v roce 2025 už mírný sestupný trend,“ řekl agentuře Reuters ředitel MMF pro rozpočtové záležitosti Vítor Gaspar. Rozpočtové schodky by se podle něj měly snižovat za přispění obnoveného hospodářského růstu a mimořádně nízkých úrokových sazeb.

Měnový fond v úterý zlepšil výhled globální ekonomiky na letošní rok. Nyní čeká pokles o 4,4 procenta, zatímco v červnu počítal s propadem o 5,2 procenta. Upozornil ale, že proces zotavení z pandemie bude proti původním předpokladům složitější a potrvá déle. Odhad globálního růstu na příští rok fond snížil na 5,2 procenta z dříve předpokládaných 5,4 procenta.

Minulý týden MMF vyzval vlády, aby využily současných nízkých úrokových sazeb k investicím do infrastruktury, a podpořily tak oživení ekonomiky z útlumu způsobeného pandemií.

Průmyslová výroba v EU v srpnu zvolnila růst na jedno procento

Průmyslová výroba v Evropské unii v srpnu podle sezonně přepočtených údajů vzrostla o jedno procento, v zemích eurozóny pak o 0,7 procenta. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat. Je to citelné zpomalení proti červenci, výsledek je ale zhruba v souladu s odhady analytiků. V České republice výroba v srpnu klesla podle Eurostatu o 0,9 procenta. Vliv mají stále dopady koronaviru.

Meziročně se výroba v eurozóně v

  • srpnu snížila o 7,2 procenta,
  • v celé unii pak o 6,2 procenta.
  • Česká republika registruje meziroční propad o 5,5 procenta.

Rusnok: Pokles ekonomiky bude letos větší, schodek rozpočtu 2021 vyšší

„To, čemu se dá říkat druhá vlna, kterou jsme podmiňovali alternativní scénář naší prognózy z jara, je tady. Doufejme, že to nebude jako na jaře, nicméně se to tomu bude blížit. Asi se skutečně blížíme do situace, kdy se celoroční výkon ekonomiky bude pohybovat v nějakém koridoru mezi těmito dvěma scénáři,“ uvedl guvernér.

Zároveň ale doufá, že na základě údajů z posledních měsíců se ekonomika nemusí dostat na úroveň alternativního scénáře. „Tak hrozné to být nemusí. Ale pravděpodobnost, že na tom bude ekonomika hůře, než předpokládá náš základní scénář ze srpna, se aktuálně zvýšila,“ uvedl.

  • ČNB v srpnové prognóze letos čeká pokles ekonomiky o 8,2 procenta a příští rok růst o 3,5 procenta.
  • Ministerstvo financí v zářijové prognóze očekává letos pokles ekonomiky o 6,6 procenta.
  • Podle analytiků oslovených ČTK nová zpřísněná vládní opatření proti šíření koronaviru způsobí ve čtvrtém čtvrtletí pokles české ekonomiky ve srovnání s předchozím čtvrtletím až o několik procent. Dosud očekávali spíše růst. Zároveň zhoršili v průměru celoroční pokles ekonomiky na více než sedm procent.
  • Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí klesla meziročně o 10,9 procenta a mezičtvrtletně o 8,7 procenta, přičemž tehdy panovala shoda, že ekonomika má nejhorší za sebou.

VÝCHODNÍ EVROPA

Průzkum: Postoj Ukrajinců k politice Zelenského se jen zhoršuje!

Jak již bylo uvedeno, průzkum „Vyhlídky a výzvy v procesu přechodu Ukrajiny na demokracii“ byl financován Agenturou Spojených států pro mezinárodní rozvoj (USAID), vládami Švédska, Velké Británie a Kanady.

Podle studie se 35% dotazovaných Ukrajinců domnívá, že se země ubírá špatným směrem. Zároveň bylo nejvyšší procento nespokojených občanů registrováno na jihu a východě republiky.

„V současné době se 35% respondentů (ve srovnání s 25% v prosinci 2019) domnívá, že Ukrajina jde špatným směrem. Kromě toho existují obavy z odklonu od demokracie: 22% věří, že během Zelenského prezidentství se demokracie snížila,“ vysvětluje NDI.

  • Značný počet respondentů uvedl, že s nástupem Vladimira Zelenského se situace v oblasti zdravotnictví a školství v zemi zhoršila.
  • Negativní změny v ekonomice země vyhodnotilo 63%.
  • Více než 60% respondentů upozornilo na zvýšené problémy se zaměstnaností obyvatel,
  • 72% – na růst cen.

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Ruské ministerstvo obrany se angažuje v řešení konfliktu v Náhorním Karabachu

Ruské ministerstvo obrany se aktivně angažuje ve snahách o stabilizaci konfliktu v Náhorním Karabachu, informovala v úterý agentura Tass s odvoláním na informace úřadu. Ministerstvo obrany přitom působí „v rámci svých kompetencí“.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu je v kontaktu se svými kolegy ze zemí, kterých se situace v Náhorním Karabachu týká. Cílem je dosáhnout okamžitého příměří a přechodu k rozhovorům o normalizaci situace v regionu.

Ministerstvo je znepokojeno informacemi o tom, že v oblasti konfliktu působí bojovníci z teroristických skupin původem z Blízkého východu. Šojgu o vážném znepokojení ruské strany telefonicky informoval tureckého ministra obrany Hulisiho Akaru.

Kirgizský parlament znovu nominoval Žaparova za premiéra

Kyrgyzský parlament ve středu zase hlasoval o novém premiérovi země a znovu nominoval Sadyra Žarapova. O nové hlasování požádal prezident Sooronbaj Žeenbekov, protože odmítl Žarapova schválit pro pochybnosti o dodržování pravidel hlasování.

Žarapova nominoval parlament už v sobotu, ale někteří poslanci tento krok napadli. Tvrdili, že poslanci neměli kvórum, aby mohli rozhodnout. „Pro udržení a posílení stability v zemi musí být všechny naše rozhodnutí legitimní a nesmějí být zpochybňovány,“ reagoval později Žeenbekov.

Ve středu poslanci také podpořili Žaparovovi návrhy na vládní kabinet.

RUSKÁ FEDERACE

Rusko posiluje jaderné svaly. Do Murmansku doplul ledoborec nové třídy

Stavba nejnovějšího ledoborce začala v petrohradských loděnicích v roce 2012. Na hladinu měl být spuštěn v roce 2017. Projekt však začal nabírat zpoždění a loď se nakonec dostala do provozu až letos.

V únoru však nastal zkrat u jednoho z elektromotorů. Arktiku tak mohly pohánět pouze dvě ze tří lodních vrtulí. Podle posledních informací by však již všechno mělo být v pořádku a ledoborec úspěšně prošel zkouškami, které dovolují aktivní nasazení v Severním ledovém oceánu.

Ledoborec o délce 172 a šířce 34 metrů se tak stane dalším členem flotily nové třídy Project 22220, která postupně doplňuje třídy ledoborců Arktika a Tajmyr. Pohon plavidla zajišťují dva jaderné reaktory typu RITM-200, které poskytují výkon 175 megawattů.

AMERIKA

Být černý znamená být chudší. Amerika tápe v nápravě rasové nerovnosti

Nálady Američanů ve vztahu k protestům a hnutí Black Lives Matter (BLM – Na černošských životech záleží) se postupně mění. Zatímco v červnu je podle průzkumu pro AP schvalovalo 54 procent tázaných, koncem září s nimi souhlasilo jen 39 procent respondentů a 44 procent je odsoudilo.

Své postoje přehodnotili poté, co viděli protestující páchat násilí, žhářství a loupit. Část z nich patrně ovlivnil postoj prezidenta Donalda Trumpa a jeho snaha vrátit před volbami do ulic „zákon a pořádek“. Mnozí jsou podle odborníků také unavení tématem, které se jich bezprostředně netýká a nemá jednoduché a rychlé řešení.

Od počátku léta se však posunulo i vnímání policejních zákroků, tedy příčiny nepokojů. V současnosti už si méně lidí myslí, že policisté používají násilí častěji vůči černochům než bělochům.

Roli samozřejmě hraje politické přesvědčení a barva pleti. O rasové motivaci příslušníků bezpečnostních složek hovoří 84 procent Afroameričanů, ale pouze polovina Hispánců a ještě méně bílých respondentů.

Národní garda v případě povolebních nepokojů bude k dispozici

„V tuto chvíli neexistují žádné žádosti o pomoc od jiných vládních agentur, ale jsme vždy k dispozici, abychom poskytli podporu policii District of Columbia nebo jiným federálním agenturám,“ řekl McCarthy, který má jurisdikci nad Národní gardou Federálního hlavního města USA.

McCarthy, který hovořil na tiskové konferenci, hájil použití záložníků v případě narušení veřejného pořádku, protože bylo zahájeno vyšetřování činností Národní gardy během brutálního rozptýlení protirasistických protestů v červnu ve Washingtonu.

„Nehlídáme ulice v Americe,“ řekl. „Poskytujeme naši podporu vymáhání práva, ať už na federální, státní nebo místní úrovni. Pokud budeme požádáni, poskytneme naši podporu na ochranu federálního majetku a pomoc při vymáhání práva,“ uzavřel.

Prezident Donald Trump, který pravidelně odsuzuje rizika masivních podvodů organizovaných demokraty, vyzval své příznivce, aby šli do volebních místností „chránit“ hlasovací lístky, což v případě těsného výsledku vyvolává obavy z násilí.

KORONAVIRUS

Ruský úřad pro dohled nad ochranou práv spotřebitelů informoval o reakci organismu na vakcínu proti koronaviru Sputnik V

Byla zaznamenána pouze místní reakce,“ uvedl Gorelov.

Při projevu onemocnění nebo vážných nežádoucích následků by proběhlo vyšetřování, protože registrace všech přípravků probíhá podle přísně stanoveného mezinárodního protokolu, zdůraznil zástupce ředitele.

Již dříve ředitel Ústavu epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji Alexandr Gincburg vyjádřil naději, že do konce listopadu nebo začátkem prosince budou do civilního oběhu dodány miliony dávek ruské vakcíny Sputnik V.

Můžeme tedy doufat, že do konce listopadu nebo začátkem prosince budou každý měsíc dodávány do civilního oběhu miliony dávek vakcíny,“ řekl na konferenci nazvané Pandemie 2020: výzvy, rozhodnutí, následky.

Rusko plánuje na jaře vyrábět měsíčně 15 milionů dávek vakcíny Sputnik V

„Stanovili jsme si následující produkční cíl:

  • 800 tisíc dávek v listopadu,
  • plánujeme dosáhnout 1,5 milionu dávek v prosinci,
  • 3-3,5 milionu v lednu, a
  • pak se toto měřítko znásobí.

To znamená, že na jaře budeme schopni vyrábět 15 milionů měsíčně,“ uvedl ministr. Vysvětlil, že se jedná o vakcínu Sputnik V Gamalejova ústavu a Ruského fondu přímých investic (RFPI).

Současně Manturov poznamenal, že dnes nejdůležitějším úkolem farmaceutických společností, z nichž se velké množství již zapojilo do práce na vakcíně, je zvětšit objem výroby z 50kilogramových reaktorů na tisícové.

Ruské centrum Vektor zaregistrovalo vakcínu proti koronaviru

Přípravek je bezpečný, prvních 60 tisíc dávek bude vyrobeno v blízké budoucnosti, uvedla místopředsedkyně vlády Taťana Golikova.

Putin mimo jiné vyzval ke zvýšení produkce obou ruských vakcín proti koronaviru a jejich poskytnutí především na domácí trh.

Musíme nyní zvýšit produkci naší první vakcíny a nyní druhé vakcíny a samozřejmě především musíme poskytnout tyto léky na ruský trh,“ uvedl Putin na setkání se členy vlády, která proběhla v režimu videokonference. Rovněž poblahopřál a poděkoval zaměstnancům Novosibirského centra Vektor.

„Toto je nepochybně důležitý úkol, který jste vy, milí přátelé, úspěšně vyřešili. Moc vám děkuji za vaši práci, za vaše úsilí, za váš talent a za vaši obětavost při práci,“ řekl prezident.

Koronavirus – spiknutí proti lidstvu

KORONAVIRUS je pandemie uměle vytvořená světovou vládou k nastolení Nového světového řádu.

Vývoj Covid-19 byl financován Nadací Billa Gatese, hlavního propagátora očkování na světě. V roce 2010 vytvořil Gates „Dobrý klub“ (mezi členy: George Soros, Warren Buffett, starosta New Yorku Michael Bloomberg, šéf CNN Ted Turner a další), jehož jedním z úkolů bylo vyřešit problém antikoncepce a přelidnění Země.

Finanční elita byla požádána, aby optimalizovala počet lidí na planetě, a poté zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates osobně daroval peníze instituci, která vyvinula Coronavirus.

  • Gates, Buffett a Turner jsou hlavními zdroji financování programů snižování globální populace. Tyto programy (v Africe a jinde) jsou maskovány jako filantropie a zdravotnictví. Ve skutečnosti jsou spojeny s nucenou sterilizací populace očkováním a jinými drogami, které činí lidi neplodnými.
  • Bill Gates také propagoval certifikaci lidí, což je vlastně očipování jako důkaz, že člověk není nakažen koronovirem. Bez takového osvědčení („immunity pass“) by lidé měli být omezeni v mnoha právech a svobodách.
  • Iniciativy zaměřené na očkování mají všechny předpoklady k tomu, že budou provedeny, protože Bill Gates je hlavním sponsorem (a vlastně spoluvlastníkem) Světové zdravotnické organizace (WHO), která vydává závazné pandemické směrnice do všech zemí světa.

Spengler měl pravdu. Toto je konec Západu

Ilona Švihlíková píše o tom, že společnost, která neumí táhnout za jeden provaz v časech společného ohrožení, nemá budoucnost.

V Argumentu už jsme se věnovali srovnání, jak se jednotlivé země vypořádaly/vypořádávají se zvládnutím nepředvídaného externího šoku – epidemie koronaviru. Z tohoto srovnání vycházejí země Západu (ač teoreticky ekonomicky a technicky vyspělejší a „morálně nadřazenější“) hodně bídně.

Od USA po evropské země (včetně ČR) je patrné, že se nedaří řešit krizi, kterou koronavir přinesl – ani zdravotně, ani ekonomicky.

Jedním z důvodů je nízká kvalita elit, orientovaných na krátkodobé impulsy, na zkratkovité přihlouplé marketingové obrázky, které se objeví na Twitteru a následně zmizí v propadlišti dějin, než se zase objeví další obrázek.

ČESKÁ REPUBLIKA

ČR stojí na pokraji propasti. Podzim hrozí dvouciferným propadem ekonomiky

Dosud poslední verze lockdownu má firmy den co den připravit zhruba o miliardu korun výdělků. Každý měsíc uzavírky navíc má pak ukrojit z ročního růstu ekonomiky zhruba jeden procentní bod. Právě poslední letošní čtvrtletí mělo ještě podle letních prognóz přinést ostrý obrat k lepšímu a udržet celoroční propad hospodářství v jednociferných hodnotách.

„Pokles ekonomiky ve čtvrtém kvartálu by pravděpodobné nastal i bez posledních vládních restrikcí,“ uvádí analytik UniCredit Pavel Sobíšek s tím, že poslední balík opatření včetně stopky restauracím propad jen výrazně prohloubí.

„Po zohlednění významných multiplikačních efektů předpokládáme propad ekonomiky v posledním čtvrtletí oproti létu o 6,7 procenta. Jedinou šancí na zmírnění efektu je uvolnění restriktivních opatření dříve než na konci roku,“ dodává Sobíšek.

PPF dokončila ovládnutí mediální společnosti CME

Akcie CME byly staženy z burzy NASDAQ Global Select Market a z Burzy cenných papírů Praha a po dokončení akvizice přestanou existovat. Akcionáři, kteří bezprostředně před účinností akvizice vlastnili akcie CME kategorie A, obdrží 4,58 dolaru (zhruba 105 korun) za jednu akcii.

Na pražské burze se s akciemi CME přestalo obchodovat v pátek 9. října. Investorům, kteří do této doby akcie neprodali, tak akcie CME zmizí z účtu k dnešku a dostanou za ně finanční plnění, řekl ČTK analytik společnosti Starteepo Dušan Jilčík. Držitelé akcií nemusí nic dělat. Částku PPF vyplatí v dolarech. V době oznámení dohody před rokem i v době schválení na valné hromadě byl kurz prakticky stejný jako nyní, tedy kolem 23 korun, dodal.

Lockdown lockdownu

14. 10. 2020 – EB

Nejdůležitější sdělení televizního proslovu ministra zdravotnictví Romana Prymuly z včerejšího večera je, že brzy přikáže všem nepotravinovým obchodům a službám zavřít. Vyvozujeme tento závěr ze skutečnosti, že když Prymula nebo premiér Andrej Babiš řeknou: „ Nechceme…“, téměř vždy to znamená, že brzy učiní právě to, co nechtějí. Jen si dosaďte: „Hodláme…“.

Takže když Prymula včera večer informoval, že nebude důvod zavírat obchody ani služby, pokud se nakupující budou vyhýbat blízkým kontaktům s ostatními zákazníky a budou dodržovat hygienu rukou, varování bylo dosti zřetelné pro všechny, kteří ho chtěli slyšet. Prymula a Babiš pochopili, že Češi přijmou cokoli, když jsou pomalu ohříváni jako žáby namísto přímého hození do horkého hrnce. Prymula včera prohlásil, že „nechceme lockdown a že jeho primárním cílem je vyhnout se tomuto stavu.

Jen si dosaďte: „Hodláme vám nařídit lockdown.“ A to Čechy dostává do zvláštní situace. Vzhledem k tomu, že už dnes jsou pod určitou formou lockdownu, Prymula brzy provede lockdown lockdownu. Ale nebude chtít.

Zprávy bez cenzury internetové rádio / Stalo se / SVCS / Svobodný vysílač CS / Zprávy / Zprávy bez cenzury / Zprávy bez politické korektnosti /