15.10.2020 - Martin Marcikán

2020-10-15 Stalo se … Zprávy bez cenzury a politické korektnosti

EKONOMIKA

Evropské burzy zalila krev. Investory děsí vidina plonkového růstu ekonomik

Čekejte vlnu krachů.“ Německo se chystá na velmi temné časy

MDR: Němečtí odborníci uznávají účelnost spuštění Nord Stream 2

VÝCHODNÍ EVROPA

Cichanovská hrá vabank so slabými kartami. Jej ultimátum bude zaujímať bieloruskú prokuratúru

Ultrapravicoví aktivisti protestovali proti prezidentovi Zelenskému a prímeriu na východe krajiny

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Ázerbájdžánské ozbrojené síly udeřily na území Arménie – facka Rusku

Arménie mluví o těžkých bojích na jihu Karabachu. Moskva přišla s podmínkami odeslání mírotvorců

Rakouský kancléř Kurz varuje Turecko

Turecko se v Karabachu snaží „prostřílet“ k jednacímu stolu s Moskvou

KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

Experti zveřejnili charakteristiky nové americké hypersonické střely

EU

Lavrov připustil možnost přerušení dialogu s EU

Prezident Vučić: Nezměníme názor na agresi NATO

AMERIKA

Trump drží Bidena za kou*e. Unikly e-maily a videa. Synáčkovy drogy a sex, stíhá obojí naráz. A pak ta Ukrajina…

DESTABILIZACE,. IMIGRACE , TERORISMUS

Ruská FSB zabránila teroristickým útokům ve Volgogradu

KORONAVIRUS

Co tomu říkáte, pane profesore?“ Fiala ve varu: Ovčáček vytasil výrok předsedy ODS o rouškách

Francúzsko zavádza nočné zákazy vychádzania v Paríži a ďalších ôsmich mestách

Po počiatočných štúdiách schválili v Rusku druhú vakcínu proti koronavírusu

Recept na úspěšný boj s virem v Číně? Nikdo si tam nemyslí, že jde o spiknutí

ČESKÁ REPUBLIKA

Když opozice neví co roupama dělat

Prymulovo fejkové číslo R


EKONOMIKA

Evropské burzy zalila krev. Investory děsí vidina plonkového růstu ekonomik

Rostoucí hrozba totálního zmrazení ekonomik, bezradnost centrálních bank i vlád a zmařené naděje na rychlé ekonomické oživení. To jsou hlavní důvody, proč investoři vzali v polovině týdne evropské burzy útokem.

Kontinentální akciové indexy v průměru během čtvrtka slábly i o více než dvě a půl procenta, propad přitom táhly trhy nejvyspělejších evropských ekonomik ve Frankfurtu, Paříži, či Londýně. Příští týdny prý budou pro investory bolestivé.

  • Přes tři procenta ztrácel během čtvrtka německý akciový index DAX či italský MIB,
  • na dohled od tříprocentní ztráty padly i francouzské akcie,
  • přes dvě procenta tratily burzy ve Velké Británii a Španělsku.

Čekejte vlnu krachů.“ Německo se chystá na velmi temné časy

Německá centrální banka ve své výroční zprávě o finanční stabilitě sdílela obavy, že silný hospodářský pokles, zavinění koronavirovou krizí a s tím souvisejícími omezeními, způsobí v nadcházejících čtvrtletích významný vzrůst podnikových insolvencí, přičemž by měl být tento nepříznivý jev nejvíce viditelný ve zpracovatelském průmyslu.

Bankrotům se již snažila spolková vláda zamezit skrze rozhodnutí, že předlužené a insolventní podniky nemusejí až do konce září podávat návrh na konkurz. Podle centrální banky by po skončení tohoto opatření počet hlášení o platební neschopnosti mohl do března stoupnout o 35 procent. Za čtvrtletí by jich mohlo být více než 6 000, což je hodnota naposledy zaznamenaná v roce 2013.

MDR: Němečtí odborníci uznávají účelnost spuštění Nord Stream 2

Ale i když nyní Německo skutečně nepociťuje nedostatek plynu, v budoucnu se vše může změnit, říkají němečtí odborníci. A to především kvůli odchodu země od jaderné a uhelné energie a také kvůli poklesu dodávek.

Po otravě ruského blogera Alexeje Navalného v Německu se hlasy těch, kteří volají po opuštění Nord Stream 2, množí, uvedla MDR. Jedním z oponentů projektu je Franziska Schubertová, předsedkyně Zelených v Saském zemském sněmu.

Tvrdí, že z hlediska energetické politiky je potrubí zbytečné. Podle ní ani aktuální dodávky plynovody do Německa nejsou plně vytížené. Německá politička věří, že o něj nebude nedostatek ani nebude. „Ale je to tak?“ ptá se stanice.

Specialista na plynovou energetiku Heiko Lohmann potvrdil, že v tuto chvíli opravdu není nedostatek plynu. První Nord Stream, stejně jako Jamal – Evropa, je 100% naplněn, ale plynovod přes Ukrajinu je využíván pouze z 50%. Modré palivo se do Německa dodává také z Norska a Nizozemska. Zároveň Německo samo plyn dobývá.

VÝCHODNÍ EVROPA

Cichanovská hrá vabank so slabými kartami. Jej ultimátum bude zaujímať bieloruskú prokuratúru

Alexandr Lukašenko má prý 13 dní na to, aby do 25. října abdikoval. V opačném případě Sviatlana Cichanovská rozpoutá v Bělorusku peklo. Hned další den – 26. října prý v zemi začne celonárodní stávku, blokáda silnic a komunikací, přičemž obyvatelé si nebudou moci nic koupit ani ve státních obchodech. Celá země bude totálně paralyzována – tvrdí paní Sviatlana Cichanovská ve svém ultimátu.

Bylo by to směšné, kdyby to nebylo krajně trapné. Paní Sviatlana Cichanovská totiž není žádná madam „F * ck off the EU“, která v Kyjevě rozdávala koláčky, aby tak zachránila 5 miliard dolarů, investovaných do státního převratu na Ukrajině.

EU je v mezinárodní geopolitice trpaslík, jehož nebere vážně ani Turecko, natož velmoci jako Čína či Rusko. Už jen fakt, že Cichanovská musela škemrat o podporu u slovenského premiéra v Bratislavě svědčí o beznaděje její avantýry, do které se zapletla pod vlivem svého nezodpovědného manžela a blogera, aby nakonec skončila jako maskot tajných služeb Polska a Litvy.

Ultrapravicoví aktivisti protestovali proti prezidentovi Zelenskému a prímeriu na východe krajiny

Asi 5 tisíc ultrapravicových aktivistů pochodovalo ve středu přes ukrajinské hlavní město, aby takto odsoudili příměří v konfliktu s ruskými separatisty na východě Ukrajiny.

U vchodu do prezidentského úřadu dokonce připevnili tabuli s antisemitským obsahem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij se snaží zvýšit úsilí o ukončení bojů s ruskými separatisty. Zasazuje se za zastavení palby, co se navzdory občasným střetům daří již přes dva měsíce.

Zelenskij ve středu navštívil ukrajinské jednotky na východě země, kde vyslovil naději, že příměří pomůže ukončit zmíněný konflikt trvající od anexe Krymu Ruskem v roce 2014.

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Ázerbájdžánské ozbrojené síly udeřily na území Arménie – facka Rusku

Arménské ministerstvo obrany 14. října, uvedlo, že ázerbájdžánská strana zasáhla vojenskou techniku umístěnou v Arménii. Baku úder uznalo a nazvalo jej jako „preventivní“.

„Opravdu špatně rozumím? K čemu je OSKB (Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti)? Arménie, která je naším spojencem, je pod naší ochranou nebo ne? Ozbrojené síly Ázerbájdžánu přiznávají nálet na území Arménie. Zároveň útok nazývají jako preventivní … To znamená, že věří, že mohou zasáhnout cíle na území našeho spojence,“ uvedl Soloviev ve svém programu Full Contact na kanálu YouTube.

Moderátor také připomněl hromadný přesun námezdních bojovníků ze Sýrie do Ázerbájdžánu. „Rusko ničilo tyto teroristy v Syrské arabské republice, nyní jsou stejní ozbrojenci 80 kilometrů od ruských hranic„, uvedl Solovjev.

Podle novináře se jedná o přímou výzvu a facku Rusku a je nutné pochopit, zda ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev osobně tuto provokaci schválil nebo ne.

Arménie mluví o těžkých bojích na jihu Karabachu. Moskva přišla s podmínkami odeslání mírotvorců

„Na jihu probíhají těžké boje,“ napsal na svém Facebooku tiskový mluvčí arménského ministerstva obrany Arcrun Ovannisjan.

Boje na linii dotyku v Karabachu začaly 27 září. Arménie a Ázerbájdžán se vzájemně obviňují ze zahájení bojových činností. Na pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina dorazili do Moskvy 9. října ministři zahraničních věcí obou zemí. Jednání za účasti ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova probíhalo více než 10 hodin.

Mírotvorci

Tiskový mluvčí prezidenta Ruska Dmitrij Peskov mezitím uvedl, že umístění ruských mírotvůrců v Karabachu je možné pouze v případě souhlasu ze strany Arménie i Ázerbájdžánu.

„Hlavní otázkou zde je, zdali jsou na to připraveny soupeřící strany, konkrétně Ázerbájdžán a Arménie. Jakékoli umístění jakýchkoli mírotvorců, pozorovatelů – kohokoli – je možné jen případě souhlasu obou stran,“ řekl mluvčí prezidenta Vladimira Putina novinářům, když odpovídal na otázky o tom, je-li Rusko připraveno odeslat svůj kontingent mírotvorců do Náhorního Karabachu.

Zatím jsme na to neslyšeli žádnou odpověď,“ dodal.

Rakouský kancléř Kurz varuje Turecko

Německý ministr zahraničí Heiko Maas sice jak v Řecku, tak na Kypru ujistil ve sporu o zásoby plnu v Egejském moři oba členské státy podporou Německa a EU , ale jak konkrétně bude vypadat, to už nedodal. Jen obecné fráze.

Rakousko systematicky vystupuje proti tureckým snahám o novoosmanskou říši vně i uvnitř Evropy. Jako jedni z mála evropských politiků se rakouský kancléř a ministři zahraničí i vnitra odvážili kritizovat tureckou politiku vměšování se do vnitřních záležitostí států EU, kde žije početná turecká menšina.

Dokonce sáhli k praktickým krokům, jako je vyšetřování aktivit turecké tajné služby MIT na svém území. Stalo se tak v souvislosti s jarními kravály ve vídeňské čtvrti Favoriten, kde turečtí nacionalisté, zvaní Šedí vlci, napadli kurdskou demonstraci proti policejnímu násilí na Kurdech v Turecku.

Úřadům se také sám vydal turecký agent, který měl za úkol zlikvidovat kurdskou poslankyni rakouského parlamentu Berivan Aslan, a to z pověření tureckých tajných služeb.

Turecko se v Karabachu snaží „prostřílet“ k jednacímu stolu s Moskvou

Noviny Wall Street Journal ve středečním vydání napsaly, že v Náhorním Karabachu jsou „stovky“ bojovníků ze Sýrie, které sem směřovaly už před vypuknutím konfliktu. Podle všeho za nimi stojí Turecko, které tak velmi viditelně posiluje svoji

  • „kavkazskou“ osu zahraniční politiky,
  • hned vedle té severoafrické v Libyi,
  • středomořské a
  • blízkovýchodní v Sýrii.

Podle ruského odborníka Andreje Areševa je otevření této nové fronty pro Turecko způsobem, jak získat další vyjednávací páky či další esa v rukávu v partii pokeru s Ruskem, která se týká především Sýrie ale i Libye – případně východního Středomoří (kde se ale Moskva zatím drží dost zpátky). Tuto hru sice zastřešují protizápadní zájmy obou zemí, ale přesto jde o partii, ve které se všechna esa počítají.

KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

Experti zveřejnili charakteristiky nové americké hypersonické střely

Hypersonická střela s plochou dráhou letu AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) dokáže vyvinout rychlost až 6,5-8 Machů, píše The Drive.

Dokáže tedy zasáhnout cíl ve vzdálenosti 1600 km za 10-12 minut.

Podle údajů The Drive má být vývoj ukončen na podzim 2022. Novými střelami mají být vybaveny bombardéry B-52H Stratofortress.

Lockheed Martin vyvíjí spolu s dalšími společnostmi taktickou hypersonickou střelu ARRW třídy vzduch-země od roku 2018.

V červnu 2019 vykonalo americké vojenské letectvo úspěšné letové zkoušky prototypu hypersonické střely AGM-182A (neboli ARRW) zavěšené na vnějším závěsu strategického bombardéru B-52 Stratofortress.

EVROPSKÁ UNIE

Lavrov připustil možnost přerušení dialogu s EU

„Vždycky jsme měli smysl pro vlastní důstojnost, posledních 20 let ale ti lidé, kteří odpovídají za zahraniční politiku na Západě nechápou nutnost vzájemně korektního dialogu, zřejmě musíme prostě na nějakou dobu přestat s nimi jednat„, řekl Lavrov.

Také dodal, že hlava Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlašuje, že „s nynější ruskou vládou se geopolitické partnerství nedaří“.

„Tak to tak bude, když to chtějí“, řekl.

Lavrov rovněž prohlásil, že „nebude dopodrobna zabíhat do faktů, kterých je dost, toho, jak se Evropská unie absolutně nemístně, nepřípustně chová v souvislosti s oním incidentem s Navalným“. Dříve Lavrov poukázal na absurdnost prohlášení EU o situaci s Navalným.

Prezident Vučić: Nezměníme názor na agresi NATO

Srbsko nikdy nevstoupí do NATO a ani jiné vojenské struktury. Bude samostatným, nezávislým a svobodným státem, který je věrný politice vojenské neutrality,“ řekl včera srbský prezident Aleksandar Vučić v rozhovoru pro agenturu TASS. Podle Vučiće Srbsko prý také – i v případě nátlaku — nepřistoupí k protiruským sankcím.

Prezident v rozhovoru vyjádřil naději, že po zlepšení politických podmínek Srbsko se bude opět účastnit společně s Ruskem a Běloruskem vojenských cvičení Slovanské bratrství. Připomeňme, že Srbsko se nezúčastnilo nedávných manévrů v Bělorusku.

Vučić řekl, že Srbsko se stahuje na půl roku ze všech vojenských manévrů na půl roku. Týká se to i manévrů NATO, které se měly konat v Srbsku. V jistém momentu byl tlak ze strany Evropské unie „tak velký, že pro zachování vojenské neutrality jsme byli donuceni přijmout takové rozhodnutí,“ dodal srbský prezident.

Aleksandar Vučić v rozhovoru rovněž prohlásil, že Srbsko nezmění svůj názor na agresi NATO v roce 1999 ani v případě přislíbené pomoci USA při nové výstavbě budov, které byly v Bělehradě zničeny při bombardování.

Srbsko prý také bude společně s Ruskem bojovat o historickou pravdu a proti falšování historie II. světové války. „To vítězství je pro nás velkým vítězstvím, stejně jako pro ruský národ,“ říká pro TASS Vučić. Boj a vítězství nad fašismem nesmí být zapomenut a dodává, že Bělehrad bude vystupovat proti falšování a přepisování historie.

AMERIKA

Trump drží Bidena za kou*e. Unikly e-maily a videa. Synáčkovy drogy a sex, stíhá obojí naráz. A pak ta Ukrajina…

Pozharskij, který oficiálně zastával post poradce představenstva Burismy, Hunterovi v jedné ze zpráv z dubna 2015 děkuje za pozvání do Washingtonu a „poskytnutí příležitosti setkat se“ s Hunterovoým otcem Joem. To je však v rozporu s předchozími tvrzeními Joea Bidena, který se dušoval, že se svým synem o svých obchodních jednáních nemluvil. Zdali k setkání skutečně došlo, není z e-mailové komunikace patrné.

„Drahý Huntre, děkuji, že jsi mě pozval do DC a dal jsi mi příležitost setkat se s tvým otcem a strávit nějaký čas společně. Je to čest a potěšení,“ píše se v jednom z e-mailů.

Donald Trump dlouhodobě Joea Bidena viní z toho, že měl na Ukrajině prosazovat propuštění ukrajinského generálního prokurátora Viktora Shokina, z čehož měl mít prospěch jeho syn Hunter. Biden v rámci zahraničních jednání ve své viceprezidentské funkci považoval Shokina za zkorumpovaného.

Generální prokurátor tak byl po naléhání Západu propuštěn krátce poté, co vytvořil plán na vyšetřování Burismy, ve které Hunter Biden působil. Právě viceprezidentův syn měl tehdy skončit u výslechu, díky propuštění prokurátora se tomu však vyhnul.

DESTABILIZACE,. IMIGRACE , TERORISMUS

Ruská FSB zabránila teroristickým útokům ve Volgogradu

„FSB Ruské federace zastavila činnost meziregionální buňky mezinárodní teroristické organizace Katiba al-Tawhid wal-Jihad, jejíž členové z jedné ze středoasijských zemí plánovali sabotáž a teroristické činy ve městě Volgograd,“ uvádí se v prohlášení.

Je třeba poznamenat, že v rámci trestního případu zahájeného ruskou Federální bezpečnostní službou byla přijata opatření, která mají zabránit teroristickému útoku v regionu.

„Během zadržení vůdce a jeho komplicové, kteří se snažili vyndat prostředky teroru z předem připravené skrýše ve Volgogradu, kladli ozbrojený odpor ruské Federální bezpečnostní službě a v důsledku toho byli neutralizováni,“ dodává se v prohlášení.

Na místě činu a na adrese bydliště islamistů byly nalezeny a zabaveny střelné zbraně, munice, chemické složky a části po domácku vyrobených výbušných zařízení, literatura náboženského charakteru a mapa Volgogradu s vyznačenými místy plánovaných útoků.

„Zároveň byli další členové meziregionální buňky zadrženi v Moskvě, Petrohradu, Ufě, Majkopu a Volgogradu. Proti všem probíhají procesní úkony,“ uvedla FSB.

KORONAVIRUS

Co tomu říkáte, pane profesore?“ Fiala ve varu: Ovčáček vytasil výrok předsedy ODS o rouškách

Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček publikoval vyjádření předsedy ODS Petra Fialy ohledně koronaviru pronesená na konci srpna. Fiala se tehdy vyjadřoval ostře proti postupům vlády Andreje Babiše.

Předseda ODS Petr Fiala během koronavirové krize spolu se svými spolustraníky často kritizoval postup předsedy vlády Andreje Babiše a jeho kabinetu při boji s nemocí. Na konci srpna poskytl rozhovor pro portál Forum 24, kde svoji kritiku zopakoval.

Pokračuje zmatek a chaos, kterého jsme svědky od počátku. Ta opatření týkající se plošného nošení roušek jsou nelogická a nedá se v podstatě rozumět tomu, koho to má chránit a koho ne. Objevuje se nová věc, která v první vlně koronaviru úplně neplatila – vládní opatření se zdají jako úplně zbytečná. Ozývají se odborníci, ozývají se epidemiologové, kteří nechápou, proč se znovu plošně zavádí nošení roušek. Tento vládní postup je v rozporu i s tím, co sama říkala. Premiér Babiš říkal, že žádná plošná opatření už nebudou, že budou fungovat chytré karantény, lokální řešení a tak dále. A najednou tady máme plošná opatření, o nichž pochybují odborníci,” uvedl Fiala v srpnovém rozhovoru pro Forum 24.

Francúzsko zavádza nočné zákazy vychádzania v Paríži a ďalších ôsmich mestách

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil zavedení nočních zákazů vycházení v Paříži a dalších osmi městech s cílem zastavit rychlé šíření koronaviru v zemi. Informuje o tom zpravodajský portál BBC.

Opatření, které se vztahuje na čas mezi 21:00 a 6:00, vejde v platnost v sobotu, na nejméně čtyři týdny, uvedl Macron v televizním vystoupení. Od stejného termínu by měl v zemi znovu začít platit i sanitární nouzový stav, který skončil 10. července. Druhé celonárodní uzamčení by však bylo podle prezidenta „nepřiměřené“.

Noční zákazy vycházení budou kromě Paříže platit i v Marseille, Lyonu, Lille, Saint-Etienne, Rouen, Toulouse, Grenoblu a Montpellier.
Zasáhnou zhruba 22 milionů lidí a platit by měly nejméně čtyři týdny, přičemž Macronova vláda plánuje toto období prodloužit na šest týdnů.

Po počiatočných štúdiách schválili v Rusku druhú vakcínu proti koronavírusu

Dva měsíce po tom, kdy takový krok vyvolal rozsáhlou kritiku expertů doma i v zahraničí, ruské úřady po počátečních studiích schválili druhou vakcínu proti koronaviru. Prohlásil to ve středu ruský prezident Vladimir Putin během televizního setkání s představiteli vlády.

„Nyní musíme zvýšit produkci první a druhé vakcíny,“ uvedl Putin a dodal, že prioritou bude dodávat vakcíny na ruský trh.

Peptidovou vakcínu EpiVacCorona sestávající ze dvou dávek vyvinul sibiřský Vector Institute. Testy na stovce dobrovolníků ve věku od 18 do 60 let trvaly přes dva měsíce a úspěšně je ukončili před dvěma týdny.

Vědci, kteří vyvinuli vakcínu, uvedli, že produkuje dostatek protilátek a imunita, kterou vytváří, může trvat až šest měsíců. V listopadu a prosinci by měla začít pokročilejší studie zahrnující desetitisíce dobrovolníků, která je nezbytná k zajištění bezpečnosti a účinnosti.

Recept na úspěšný boj s virem v Číně? Nikdo si tam nemyslí, že jde o spiknutí

Čínské úřady jsou podle Rusů, kteří v Číně pobývají, v boji s nemocí úspěšné hned z několika příčin.

  • Na prvním místě stále platí striktní omezení, a to včetně totální sebeizolace nebo uzavírání podniků.
  • Restaurace, kavárny nebo bary a divadla fungují normálně, ale všude platí povinnost nosit roušky.
  • V případě, že se někde onemocnění objeví, následují tvrdá opatření:
    • vyhlášení stanného práva s omezením pohybu a
    • plošné testování, vysvětluje zkušenosti z Číny jedna z oslovených Rusek.
  • Čínští lékaři se velmi intenzivně zaměřují na zdraví žáků. Ve školách jsou děti vyšetřovány a někde se měří teplota. Například v bankách jsou k dispozici dezinfekce na ruce.
  • Za nenošení roušky se v Číně platí pokuta asi 200 jüanů, i když se podle svědectví ruských rezidentů v Číně jedná o řídký problém, protože všichni v rouškách nebo v respirátorech chodí. Platí to i pro metro, kde má roušky 100 % cestujících. Ostatně, jak článek dále vysvětluje, Číňané jsou na používání roušek zvyklí, nosí je kvůli špatnému vzduchu, alergiím a podobně.
  • Jiná opatření spojená s epidemiologickou bezpečností (distanční práce, zákaz vycházení z domu nebo uzavření nočních klubů) už v Číně v současné době neplatí. Jejich včasná zavedení ale přispěla k tomu, že je Čína dnes bezpečná, tvrdí zdejší Rusové, kteří také zdůrazňují, že čínští obyvatelé tato přísná pravidla v zimě dodržovali.
  • QR-kód s názvem „Kód Zdraví“ je dalším tajemstvím čínského úspěchu v boji s infekční nemocí. Číňané kód ukazovali při vstupu do veřejných prostorů. Kód sledoval pohyb uživatele v posledních 14 dnech a také informoval o nutnosti karantény. Od konce září už tuto technologii nemusejí používat zdraví lidé.
  • Dalším faktorem úspěšného boje s koronavirem v Číně je podle mínění v zemi žijících Rusů přístup Číňanů k problému. V Číně si nikdo nemyslel, že koronavirus je spiknutí či pokus vlády všechny zotročit. Lidé chápali, že se jedná o virus a že v boji s ním musejí dodržovat pravidla.

ČESKÁ REPUBLIKA

Když opozice neví co roupama dělat

Pokolikáté už opozice spustila kanonádu proti prezidentovi. Dovolil si poradit podhradí, aby častěji sedělo doma na zadku a více četlo. A podotkl, že podnikatel, který není připraven na zásah vyšší moci, není dobrý podnikatel.

Jenže čtení – jak známo, moc nevynese. To ještě spíš sedění na penězích.

Podnikání není jen zisk, ale taky ztráta.

Když vše klapalo, politictvo, podnikatelstvo, herectvo a jiné umělectvo volalo:

Méně státu!“

Když mlýny přestaly klepat, politictvo, podnikatelstvo, herectvo a jiné umělectvo volá: „Více státu!“ Tím myslí víc státních dotací, náhrad, úlev všeho druhu, víc toho, čemu se za komančů říkalo solidarita.

Ač to nechtějí a ani nesmějí přiznat, podvědomě vlastně volají po socialistickém státu, který záplatoval, co se kde protrhlo, až nakonec prozáplatoval. Jenže – nejen vojna není kojná. Kapitalismus se umí tvářit jako mílius, ale v případě potřeby vycení vlčí tesáky.

Nechte maličkých firem přijíti ke mně!

I mně je líto oblíbené hospůdky. Pivo sice patří všem, avšak hospody řetězcům. Naše fešná a hbitá číšnice možná přijde o práci, snad dostane od státu bakšiš, ale onu hospůdku vlastní majitel několika hospůdek, hospod a restaurací, a ten už je dávno za vodou, ne-li za mořem. A jestli se neposichroval, pak opravdu není dobrý podnikatel.

Koneckonců pojišťovny nás snad nedřou zbytečně!

Prymulovo fejkové číslo R

15. 10. 2020 – EB

Jedna stará IT fráze zní „garbage in, garbage out“, což znamená, že pokud jsou vstupní data nesmyslná, výstup bude rovněž nesmyslný, nehledě na to, jak sofistikovaný je výpočet. Reprodukční číslo, které ministr zdravotnictví Roman Prymula prosazuje k rozhodování o osudu 10,7 mil. obyvatel České republiky, je klasickým případem garbage in, garbage out.

Biochemik Jan Trnka, který rozhodně není žádný popírač covidu, řekl Českému rozhlasu, že hodnota R by měla být používána s velkou opatrností, protože se jedná o odhad založený na zpětných číslech, který nemusí být tak užitečný, jak vypadá. I samotné Prymulovo ministerstvo říká, že číslo R je pouze určitým ukazatelem a mělo by se s ním zacházet velmi opatrně.

A co víc, Prymula už ví, že číslo R v dohledné době klesat nebude. České televizi řekl, že prozatímním cílem je zabránit jeho nárůstu. Prymula našel perfektní číslo. Umožňuje mu udělat cokoli, co bude chtít (nechat školy zavřené, provést lockdown obchodů a služeb), a to vše na pevném základě pseudovědy.

Zprávy bez cenzury internetové rádio / Stalo se / SVCS / Svobodný vysílač CS / Zprávy / Zprávy bez cenzury / Zprávy bez politické korektnosti /