16.10.2020 - Martin Marcikán

2020-10-16 Stalo se … Zprávy bez cenzury a politické korektnosti

EKONOMIKA

Francie začne od prosince vybírat vlastní digitální daň

Telepolis: „Nord Stream 2“ bude! Berlín ukončil spory o plynovod

Chudí chudnou, varuje nová zpráva MMF

VÝCHODNÍ EVROPA

Ukrajinský poslanec: Ztráta Krymu a Donbasu Kyjevem byla záměrná!

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Kirgizský premiér sa stal úradujúcim prezidentom

Arménský premiér Pašinjan vyzval Francii a USA, aby podpořily ruské úsilí ve věci Náhorního Karabachu

KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

Putin navrhuje predĺženie platnosti jadrového paktu s USA minimálne o rok

DESTABILIZACE,. IMIGRACE , TERORISMUS

Teroristický útok u Paříže. Muž křičel Alláhu akbar a svou oběť sťal

AMERIKA

Ve Spojených státech se pod hranici chudoby během několika měsíců propadly miliony lidí

KORONAVIRUS

Spiegel: Staří lidé ve Švédsku? Ani se je nepokusili zachránit!

ČESKÁ REPUBLIKA

Slavné vítězství na Karlově mostě…

Friday Edition: Svět podle Gorbačova

Výroba Lentilek se přesune do Německy, děkujeme


EKONOMIKA

Francie začne od prosince vybírat vlastní digitální daň

Země reaguje na doposud neúspěšná jednání o globální digitální dani v rámci OECD. Její krok může vést k obchodní válce s USA.

Francie začne s výběrem daní pro velké digitální společnosti poté, co letošní mezinárodní jednání o zavedení globální digitální daně selhala. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire řekl, že digitální giganti musejí ve Francii zaplatit daň v prosinci.

Le Maire řekl, že Francie mluvila ohledně zavedení digitální daně jasně i vůči USA. „Pokud se nedosáhne dohody v rámci OECD na podzim, tak bychom spustili naši národní daň. Nikdy kolem toho nebyly žádné nejasnosti,“ řekl Le Maire při jednání ministrů financí skupiny G7.

Zavedení digitální daně může spustit odvetu Spojených států v podobě cel na francouzské zboží dovezené do USA. Potenciální obchodní válka by v kontextu pandemie mohla ohrozit hospodářské oživení, píše Politico.

Telepolis: „Nord Stream 2“ bude! Berlín ukončil spory o plynovod

Německá vláda se poprvé otevřeně a jednoznačně postavila proti pozastavení výstavby Nord Stream 2, píše Telepolis.

Německé ministerstvo hospodářství a energetiky ve svém prohlášení uvedlo, že úřady neuvažují

  • ani o právních možnostech opuštění plynovodu,
  • ani o výsledných žádostech o náhradu škody.

Německé orgány poprvé zaujaly k otázce Nord Stream 2 naprosto jednoznačný postoj, píše Telepolis. V oficiálním prohlášení německého ministerstva hospodářství a energetiky se uvádí, že úřady neuvažují o právních možnostech zastavení výstavby plynovodu, ani o nárocích na náhradu škody z toho vyplývajících. „Pro německou vládu jsou tyto otázky hypotetické,“ uvádí se v dokumentu.

Chudí chudnou, varuje nová zpráva MMF

Mezinárodní měnový fond varoval před sociálními a ekonomickými dopady pandemie navzdory tomu, že se světová ekonomika postupně zotavuje. Obnova bude ale podle MMF složitá a pro rozvíjející se a rozvojové země bude představovat „nerovnoměrnou obnovu“. Zhorší se tak vyhlídky na řešení problémů jako jsou příjmová nerovnost uvnitř zemí a mezi zeměmi.

Poslední zpráva MMF vydaná pod názvem World Economic Outlook revidovala svoji předpověď ohledně ekonomického růstu – čeká menší propad v negativních 4,4 % namísto dřívějších negativních 5,2 %, které předpokládala v červnu.

Hlavní ekonomka MMF Gita Gopinathová upozornila na problém rostoucí chudoby:

Chudí se stávají chudšími, 90 milionů lidí se podle očekávání propadne do extrémní chudoby během tohoto roku.“

VÝCHODNÍ EVROPA

Ukrajinský poslanec: Ztráta Krymu a Donbasu Kyjevem byla záměrná!

V roce 2014 ukrajinské orgány záměrně „odřízly“ Donbas a „odevzdaly“ Krym, aby dosáhly svých politických cílů.

Ve vysílání televize „Newsone“ to prohlásil poslanec Nejvyšší rady ze strany „Opoziční platforma – pro život“ Ilja Kiva.

„Když (Petro) Porošenko potřeboval uspořádat volby a zvítězit v jednom kole, odřízli Donbas a vzdali se kvůli tomu Krymu. Ještě jednou vám říkám: ukrajinské úřady odevzdaly Krym samy,“ zdůraznil ve vysílání televizního kanálu.

Kiva poznamenal, že ukrajinské úřady jednaly „podle připraveného plánu“ a předem stáhly jednotky z Krymu. „Vzdali jsme se Krymu a legalizovali puč, k němuž došlo v naší zemi v roce 2014,“ řekl politik.

Německý profesor práva: Rusko Krym „neanektovalo“!

Krym se stal ruským regionem poté, co se tam v březnu 2014 konalo referendum, ve kterém většina obyvatel poloostrova hlasovala pro znovusjednocení s Ruskem.

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Kirgizský premiér sa stal úradujúcim prezidentom

Kyrgyzský premiér Sadyr Žaparov se po rezignaci prezidenta Sooronbaja Žeenbekova stal úřadující hlavou státu.

Žeenbekov ve čtvrtek oznámil svou rezignaci ve snaze ukončit politickou krizi, kterou v zemi vyvolaly sporné parlamentní volby. Jeho funkce by se na základě ústavy měl ujmout předseda parlamentu, Kanat Isajev to však pod nátlakem demonstrantů podporujících nálevových odmítl a uvolnil mu tak cestu.

Žaparov řekl, že se v zemi musí rychle uskutečnit nové parlamentní i prezidentské volby. Přesný termín hlasování, ale zatím není znám.

Politickou krizi v Kyrgyzstánu vyvolaly sporné parlamentní volby ze dne 4. října, v nichž zvítězily strany blízké vládní elitě. Opozice i demonstranti tvrdí, že volby byly zmanipulované a provázely je další nesrovnalosti. Nespokojení lidé vyšli do ulic hlavního města Biškeku a dokonce vtrhli do vládních budov.

Neklidnou situaci využili i na propuštění několika vězněných politiků včetně zmíněného Žaparova. Více než 1 200 lidí při nepokojích utrpělo zranění a jeden člověk zemřel. Ústřední volební komise krátce po volbách jejich výsledky anulovala.

Žeenbekov pro nepokoje v Biškeku vyhlásil mimořádný stav. Ten parlament v pátek zrušil.

Arménský premiér Pašinjan vyzval Francii a USA, aby podpořily ruské úsilí ve věci Náhorního Karabachu

Premiér Pašinjan se domnívá, že jelikož je Rusko nejblíže konfliktu v Náhorním Karabachu, USA a Francie by ho měly podpořit ve snaze o mírové urovnání napětí.

Myslím si, že Rusko musí hrát ještě významnější roli, včetně obnovy stability a míru v regionu Náhorního Karabachu, jako spolupředseda minské skupiny OBSE. Chci zdůraznit, že Rusko jako spolupředseda je zároveň nejblíže k našemu regionu, ostatní dva spolupředsedové – Francie a USA – musí podporovat úsilí Ruska na stabilizaci regionu,“ uvedl premiér Pašinjan v rozhovoru.

Arménský premiér také uvedl „jasná prohlášení“ ohledně toho, že Rusko a Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti budou plnit své závazky vůči Arménii, pokud se situace v regionu zhorší.

KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

Putin navrhuje predĺženie platnosti jadrového paktu s USA minimálne o rok


Prohlášení 68-letého rodáka z Petrohradu přichází v nesouladu se signály od ruských a amerických diplomatů o osudu Nové dohody START, jejíž platnost by měla skončit 5. února 2021, pokud se Moskva a Washington nedohodnou na jejím prodloužení.

Uvedenou dohodu o snižování počtu jaderných zbraní podepsali 8. dubna 2010 v Praze tehdejší prezidenti Ruska a USA – Dmitrij Medveděv a Barack Obama. Každá země může vlastnit maximálně 1550 strategických nukleárních hlavic a 700 balistických střel a bombardérů, přičemž pakt obsahuje i pravidla pro vzájemnou kontrolu.

Podle Putina by bylo „velmi smutné, kdyby smlouva přestala existovat, aniž ji nahradil jiný zásadní dokument tohoto druhu“. Jeho existenci si přejí i Američané. Jejich šéf diplomacie Mike Pompeo dokonce vyjádřil naději, že se k rozhovorům připojí i Čína.

DESTABILIZACE, IMIGRACE , TERORISMUS

Teroristický útok u Paříže. Muž křičel Alláhu akbar a svou oběť sťal

Novinky

Na předměstí Paříže byl v pátek odpoledne spáchán teroristický útok, který si vyžádal jednu oběť. Jeden muž byl sťat, útočník křičel Alláhu akbar, uvedl server FranceNews 24. Policisté útočníka zastřelili, uvedla agentura Reuters.

AFP s odkazem na policejní zdroj uvedla, že muž kolem 17:00 napadl ve městě Conflans Saint-Honorine v metropolitní oblasti Paříže v departementu Yvelines dalšího muže nedaleko školy.

Útočník podle francouzských médií svou oběť sťal. Agentura Reuters uvedla, že jej pobodal do krku.

”Mrtvé tělo bylo nalezeno kolem 17:30,“ sdělil zdroj z vyšetřování. „Když policie přijela, osoba považovaná za pachatele byla stále přítomna na místě činu a vyhrožovala jim zbraněmi,“ dodal zdroj.

AMERIKA

Ve Spojených státech se pod hranici chudoby během několika měsíců propadly miliony lidí

Pokračující šíření nemoci covid-19 a současný končící přísun federální podpory ve Spojených státech provází nárůst míry chudoby. Podle BBC to ukazují dvě nové studie amerických výzkumníků mapující letošní vývoj. Jedna z nich dospěla k závěru, že v nejbohatší zemi světa od května spadlo pod hranici chudoby osm milionů lidí.

USA patří mezi země nejhůře zasažené koronavirem SARS-CoV-2, evidují na osm milionů nákaz a přes 215 tisíc úmrtí. Nemoc už těžce zasáhla v podstatě všechny americké regiony a epidemie je aktuálně podle dostupných údajů znovu na vzestupu. Pokračují tak i citelné ekonomické dopady, počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti například minulý týden vzrostl na skoro 900 tisíc.

Podle studie Kolumbijské univerzity mimořádné dávky v čase svého květnového vrcholu držely nad hranicí chudoby více než 18 milionů lidí, v září už to údajně byly jen čtyři miliony. Na začátku pandemie díky masivnímu krizovému balíčku známému jako Cares Act dokonce počet chudých lidí v USA klesl, od května ale o osm milionů vzrostl, uvádí autoři.

KORONAVIRUS

Podle Světové zdravotnické organizace nemá remdesivir vliv na přežití pacientů

Klinické testy v rámci programů Světové zdravotnické organizace (WHO) tvrdí, že podávání látky remdesivir nemá žádný či jen malý vliv na délku hospitalizace a na šanci na přežití pacientů s nemocí covid-19. K obdobným závěrům studie WHO došla i u látek hydroxychlorochin, lopinavir a interferon beta. Na studii upozornil deník Financial Times. Podle výrobce remdesiviru, americké společnosti Gilead, nejsou data z klinických testů WHO v souladu s předchozími údaji. Tento týden česká vláda objednala 10 tisíc dávek uvedeného léku za více než 200 milionů korun.

„Studie, která se uskutečnila ve 30 zemích, se zaměřila na vliv podávání léků na celkovou úmrtnost pacientů, na nutnost zavedení plicní ventilace a na délku hospitalizace pacientů,“ uvedla WHO. Studie obsahující výsledky testů bude publikována ve specializovaném časopise a v současnosti je ve fázi revize.

Šestiměsíční klinické testy týmů Světové zdravotnické organizace ve třiceti zemích světa zahrnuly zhruba 11 tisíc pacientů. Česká republika není mezi zeměmi, kde se výzkum WHO uskutečnil.

Americká společnost Gilead, která remdesivir vyrábí, nechtěla studii komentovat. Uvedla ale, že její výsledky nejsou v souladu s údaji z předchozích studií, které naopak přínos léku potvrdily. Gilead minulý týden zveřejnil studii, podle které remdesivir urychlil úspěšnou léčbu pacientů s nemocí covid-19 a snížil jejich úmrtnost. Studie byla vydána v časopise The New England Journal of Medicine.

Spiegel: Staří lidé ve Švédsku? Ani se je nepokusili zachránit!

V boji proti koronavirové pandemii šlo Švédsko svou vlastní zvláštní cestou, když se rozhodlo nezavést karanténu, píše Der Spiegel.

Výsledkem bylo, že úmrtnost byla desetkrát vyšší, než v sousedních zemích. A to vše proto, že v určitém okamžiku nemoc vstoupila do domovů postižených a starších osob a začala se šířit téměř nekontrolovatelně.

Současně vzniká dojem, že úřady úmyslně obětovaly starší lidi, poznamenává zděšeně německý časopis.

Jen málo států chrání své občany tak, jak to dělá Švédsko, píše Der Spiegel. Například

  • se strategií Vision Zero chtějí úřady země snížit počet smrtelných nehod na nulu.
  • Prodej alkoholických nápojů o síle vyšší než 3,5% se provádí výhradně ve státním řetězci obchodů Systembolaget.

Když tedy pandemie koronaviru udeřila, většina Švédů se cítila v bezpečných rukou. Domnívali se, že zvláštní cesta, kterou se země vydala v boji proti COVID-19 – a kdy neexistovala žádná karanténa – je rozumná a bezpečná.

Lékař v jedné z nemocnic řekl, že pacienti s COVID-19, kteří k nim byli přijati, nedostali náležitou péči: „Byli jsme nuceni sledovat, jak lidé umírají před našima očima, i když jsme věděli, že za předpokladu opatření intenzivní péče by člověk měl dobré šance na přežití.“ Další lékař potvrdil, že se to dělo několikrát denně. Lidé odpovědní za to, co se stalo, tato obvinění odmítají. Probíhá vyšetřování, ale zatím nejsou žádné výsledky.

Již nyní je však zřejmé, že „smrt byla doslova pozvána do Švédska“, uvádí časopis. Všechno to začalo strašlivými nedostatky v domovech pro zdravotně postižené a starší lidi. Místo toho, aby byli infikovaní koronavirem posláni do nemocnice, byli jednoduše doprovázeni jako umírající se zmírňováním bolesti. A dokonce i na klinikách jim lékaři odmítli věnovat náležitou péči.

ČESKÁ REPUBLIKA

Slavné vítězství na Karlově mostě…

Na to slavné vítězství nelze zapomenout. Zastínilo i vítězství obránců Prahy nad Švédy roku 1648. Možná že vznikne i oslavná písnička, či panorama o tom velkém vítězství nad koronavirem. Letos v červnu na Karlově mostě se tančilo, stoly se pod bohatou hostinou jen prohýbaly. Opozice jásala, to vše na dohled od Pražského hradu. Ty fotografie obletěly celou republiku a snad i celou Evropu. Opozice vzkazovala premiérovi, prezidentovi, vládě i veřejnosti :

„Pandemie byla u nás poražena ! Zahoďte ty roušky ! Tancujte, jásejte !“

Bylo to velké vítězství. V té době Evropa bojovala s pandemií, ale u nás se tančilo…

Uplynuly pouhé dva měsíce. Pandemie nespala, nebyla poražena jak nám vzkazovala opozice, bylo tomu právě naopak. Z obrazovek se na nás valí jedna negativní zpráva za druhou. Současná situace připomíná válečný stav.

  • Čísla padlých i raněných denně rostou.
  • Nemocnice praskají ve švech.
  • Začíná se projevovat nedostatek lékařů, zdravotního personálu i lůžek.
  • Budují se polní nemocnice.
  • Jsou zavřené školy, muzea, sportoviště, nehrají divadla, kina, …

Všude vidíme roušky, na stolcích desinfekce. Ptáme se, jak bude zítra, pozítří, za měsíc ? Opozice zase hýří svou chytrostí, vláda prý zaspala. Na tu hostinu už nejspíše zapomněli. My občané ale ne !

Ivan David

Friday Edition: Svět podle Gorbačova

16. 10. 2020 – EB

Před 30 lety získal Nobelovu cenu míru sovětský prezident Michail Sergejevič Gorbačov. Na dnešek jsme proto vybrali výtah z jeho Nobelovy přednášky v červnu 1991.

Podle mě je zcela evidentní, že bude-li perestrojka v Sovětském svazu úspěšná, bude tu reálná šance vytvořit nový světový pořádek. A pokud se perestrojka nepovede, vyhlídka vstupu do nové mírové dějinné éry se rozplyne, alespoň v dohledné budoucnosti.

Věřím, že hnutí, které už bylo tímto směrem uvedeno do pohybu, má dobrou šanci na úspěch. Vždyť lidstvo už v posledních letech získalo mnohé. A to vytvořilo určitou pozitivní setrvačnost.

Studená válka skončila. Nebezpečí globální jaderné války v podstatě zmizelo. Železná opona je pryč. Německo se sjednotilo, což je zásadní mezník v dějinách Evropy. Neexistuje jediná země na našem kontinentu, která by se nepokládala za zcela suverénní a nezávislou.

SSSR a USA, dvě jaderné mocnosti, přešly od konfrontace k vzájemné koordinaci a v některých důležitých případech dokonce i k partnerství. To mělo rozhodující vliv na celkové mezinárodní klima. A to je potřeba chránit a naplňovat stále novým obsahem, chránit atmosféru důvěry. То je společná hodnota světového společenství. Jakékoli přehodnocení směru a potenciálu sovětsko-amerických vztahů by mělo závažné důsledky pro celý globální vývoj.

Výroba Lentilek se přesune do Německa, děkujeme

Logický krok přišel z Německa a myslím si, že takových procesů teď během 1/2 roku přibude více.
Přeci slaves nenechají zaměstnané v přicházející krizi.

„Jde o tradici, proto nám je opravdu líto, že už se tu lentilky nebudou dělat,“ smutní místostarosta Holešova Pavel Karhan nad rozhodnutím potravinářské společnosti Nestlé přemístit po 114 letech výrobu oblíbené sladkosti do německého Hamburku.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/pribeh-ceskych-lentilek-po-114-letech-konci-proc-je-zlute-cocky-dvakrat-tolik-a-uz-davno-ztratily-le.A201015_203704_firmy-trhy_tmr

Špičková lokomotiva z ČR, které mohla jezdit napříč celou Evropou. Naši inženýři ji vymysleli, otestovali a pak lokomotiva zajela do Rakouska a už nebyla.
V dnešní, době pravděpodobně vyhraje dodávku pro ČD lokomotiva od Siemensu . Stovky lokomotiv.
Tuším, že teď se rozhoduje.

Zprávy bez cenzury internetové rádio / Martin Marcikán / Stalo se / Studio Kadaň / SVCS Studio CS / Svobodný vysílač CS / Zprávy / Zprávy bez cenzury / Zprávy bez politické korektnosti /