19.10.2020 - Martin Marcikán

2020-10-17 Stalo se … Zprávy bez cenzury a politické korektnosti

EKONOMIKA

MMF: Škrtům je možno se vyhnout

Německý politolog: Světový řád je na pokraji zhroucení!

VÝCHODNÍ EVROPA

V Minsku se znovu protestovalo. Kolem dvou hodin trval pochod žen, akce studentů vydržela deset minut

Rusko zaradilo Cichanovskú na zoznam hľadaných osôb

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Erdogan promluvil o nových zásobách plynu v Černém moři

Ankara a Kyjev podpísali dohodu o vojenskej spolupráci

ASIE

Bílý dům pokročil v prodeji zbraní Tchaj-wanu

KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

Rusko: Američanům nepomůže vést jadernou válku na cizím území!

DWN: Američané vyvíjejí „MARS“ – zbraň proti Číně a Rusku!

Guardian: Jak americká armáda otrávila Tichý oceán!

AMERIKA

Modern Diplomacy: Rusko nemá ve volbách v USA žádné oblíbence

DESTABILIZACE,. IMIGRACE , TERORISMUS

Po vraždě učitele zadrželi ve Francii devět lidí


EKONOMIKA

MMF: Škrtům je možno se vyhnout

Mezinárodní měnový fond (MMF) reaguje na obavy z neudržitelnosti veřejných financí, které se dostávají pod velký tlak kvůli epidemii koronaviru. Upozorňuje, že škrtům je možno se vyhnout, řada zemí si totiž může levně půjčit.

MMF tvrdí, že bohaté země si mohou snadno půjčit a nebudou potřebovat provádět hluboké škrty. Tímto způsobem MMF zcela popírá svá doporučení stará asi deset let. Země, které si mohou půjčit levně, mohou stabilizovat svůj dluh v polovině 20. let. Nebude tedy třeba, aby uvažovaly o zvýšení daní či o snížení veřejných výdajů.

Německý politolog: Světový řád je na pokraji zhroucení!

Starý světový řád, který byl charakterizován globalizací, je na pokraji krachu a je možné, že jsme na pokraji „epochálních změn, které poznamená návrat velkých od sebe izolovaných území“, předpovídá odborník.

Žijeme v době „nebezpečí a nejistoty“, řekl v rozhovoru pro Der Spiegel německý politolog Herfried Münkler. Vrchol sociálního rozdělení v důsledku migrační krize v Evropě již pominul, ale „nespokojenost a hněv“ je stále všude cítit. Podle něj demokracie jako strom začíná „usychat od kořenů“.

„Světový řád je také na pokraji zhroucení,“ zdůraznil expert. „U příležitosti 75. výročí své existence nemohou Spojené národy poté, co se zablokovaly, hrát roli zástupce globálních zájmů, USA upustily od globálních problémů a zaměřily se výhradně na prosazování svých osobních zájmů,“ uvedl.

VÝCHODNÍ EVROPA

V Minsku se znovu protestovalo. Kolem dvou hodin trval pochod žen, akce studentů vydržela deset minut

Několik desítek žen se v sobotu zúčastnilo protestního pochodu v centru Minsku, informuje o tom korespondent Sputniku. Svou nepovolenou akci ženy zahájily nedaleko obchodního centra běloruské metropole a pokračovaly dále Třídou nezávislosti.

Na záběrech zveřejněných na sociálních sítích lze vidět, jak některé z nich drží v rukou bíločervené vlajky a deštníky.

Zástup se poté začal rozšiřovat o další účastníky, včetně mužů. Protestující volali na kolemjdoucí, aby se připojili.

Pochod trval přes dvě hodiny a skončil tím, že se účastnice rozdělily na menší skupiny a procházely třídou s květinami.

Jak uvádí korespondent Sputniku, akci doprovázeli příslušníci pořádkových jednotek v civilu. K zadržením nedošlo.

Rusko zařadilo Cichanovskou na sdeznam hledaných osob

Rusko zařadilo běloruskou opoziční vůdkyně Sviatlanu Cichanovskú na seznam hledaných osob v souladu s regionálními dohodami poté, co tak udělalo i Bělorusko. Minsk tvrdí, že Cichanovská vyzvala na svržení ústavního pořádku v zemi

Ruská média citovaly tamní ministerstvo vnitra, které daný krok potvrdilo s tím, že šlo o opatření v rámci Svaz Ruska a Běloruska. Zpráva přichází tři dny poté, co Cichanovská otevření požadovala, aby Alexandr Lukašenko do 25. října odstoupil z funkce běloruského prezidenta, jinak bude následovat celostátní stávku.

„Toto ultimátum požadoval lid, já jsem jej pouze veřejně oznámila,“ uvedla v rozhovoru pro RFE / RL Cichanovská, jejíž v Bělorusku hrozí podle jejích vlastních slov v případě zadržení a usvědčení pětileté vězení.

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Erdogan promluvil o nových zásobách plynu v Černém moři

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v srpnu uvedl, že turecká těžební loď Fatih našla v Černém moři největší naleziště přírodního plynu za celou historii země o celkovém rozměru 320 miliard kubických metrů.

„Naše loď pokračovala v práci po objevení prvního naleziště. Během dalších zkoumání bylo nalezeno ještě 85 miliard kubických metrů plynu. Celkový objem dosahuje 405 miliard kubických metrů,“ prohlásil Erdogan během návštěvy na lodi Fatih. Přenos byl vysílán na Twitteru tureckého lídra.

Erdogan dodal, že cílem je zahájit těžbu z tohoto naleziště k roku 2023.

Nová turecká operace v Sýrii

Na začátku října turecký prezident Erdogan prohlásil, že jeho země podnikne novou vojenskou operaci v Sýrii, pokud nebudou dodrženy sliby ohledně stažení kurdských jednotek ze severu Sýrie.

„Když jsme zlikvidovali teroristický koridor, který se pokoušeli vybudovat podél našich hranic, ukázali jsme, že naši syrští bratři nejsou sami. Teroristické zóny, které v Sýrii stále ještě existují, musí být buď vyčištěny, jak nám bylo slíbeno, nebo přijdeme a uděláme to sami,“ uvedl tehdy turecký prezident.

Ankara a Kyjev podepsali dohodu o vojenské spolupráci

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan (vpravo) a jeho ukrajinský partner Volodymyr Zelenskyj pózují s podepsanými dohodami po jejich setkání v Istanbulu 16. října 2020
„Turecko považuje Ukrajinu za klíčový stát pro nastolení stability, bezpečnosti, míru a prosperity v tomto regionu,“ uvedl Erdogan po slavnostním podepsání smlouvy mezi dvěma černomořskými národy, které v posledních letech posilují vojenské vazby.

Zelenskij uvedl, že dohoda připraví půdu pro „nové příležitosti“. „Spolupráce v obranném průmyslu je důležitá pro rozvoj našeho strategického partnerství a jsem šťastný, že ho dnes posilujeme,“ uvedl prostřednictvím tlumočníka. Loni Ukrajina podepsala dohodu o nákupu dronů turecké výroby. Tyto dvě země jsou údajně zapojeny do dialogu týkajícího se vývoje letadlových motorů.

ASIE

Bílý dům pokročil v prodeji zbraní Tchaj-wanu

Bílý dům pokročil v procesu plánovaných prodejů amerických zbraní Tchaj-wanu. V posledních den poslal oznámení o prodeji do Kongresu, kde by měl být obchod schválen. Čína v reakci na tyto plány hrozí odvetou, informuje agentura Reuters.

Informace, že USA chystají prodej celkem sedmi velkých zbraňových systémů, se objevila v září. Odborníci prodej chápou jako součást tlaku Trumpovy administrativy na Čínu.

Senát i Kongres byly nyní informovány, že tři z plánovaných prodejů zbraní byly odsouhlaseny ministerstvem zahraničních věcí. Neformální oznámení s týká systému

  • HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System),
  • raket SLAM-ER s dlouhým doletem (vzduch-země) a
  • vnějších proudnicových krytů senzorů pro letadla F-16.

KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

Rusko: Američanům nepomůže vést jadernou válku na cizím území!

Doktor vojenských věd Konstantin Sivkov se v rozhovoru pro ruské zpravodajství „NSN“ vyjádřil ke společným jaderným cvičením Německa a Spojených států.

„Pokud je to skutečně pravda, pak německou politiku řídí velmi úzkoprsí lidé, možná ne zcela duševně zdraví. Vypracování otázek vedení jaderné války v Německu je sebevražedným krokem,“ uvedl odborník.

Sivkov také připomněl, že Rusko má ve výzbroji takové zbraně, které změní území potenciálního nepřítele na radioaktivní poušť.

„Ruská ponorka „Kalmar 4“ má šestnáct raket s deseti hlavicemi,“ poznamenal expert. Dodal, že mluvíme pouze o jedné lodi, zatímco jich má Rusko třináct.

Za „nepřátele německého lidu“ a „úplné pitomce“ označil ty, kteří plánují z Německa udělat pole jaderné války.

Sivkov vyjádřil názor, že USA chtějí zahájit jadernou válku na území jiné země. Za tímto účelem vytvořily zvláště jaderné hlavice malého kalibru, zdůraznil specialista.

„Mohou si zahrávat s malou místní válkou na území jiného státu, ale nebudeme se s tím nějak mazlit – všechny střely vypustíme najednou na USA s plnou silou,“ zdůraznil varovně.

DWN: Američané vyvíjejí „MARS“ – zbraň proti Číně a Rusku!

USA vyvíjejí nový systém sběru a zpracování vojenských dat s názvem MARS, uvádí Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Ten pomůže plánovat budoucí války.

Bude schopen akumulovat obrovské množství informací jakéhokoli typu a analyzovat je pomocí umělé inteligence. Hlavním cílem projektu je sledovat „nové supervelmoci“, objasnili v americké obranné zpravodajské agentuře.

Rozvědná agentura amerického ministerstva obrany pracuje na novém systému správy databází využívajícím funkce umělé inteligence (AI), uvádí Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Jmenuje se „MARS“ a je zaměřen pro určení cíle a plánování bojových operací.

Guardian: Jak americká armáda otrávila Tichý oceán!

Ve Velké Británii vychází nová kniha britského novináře Jona Mitchella s otřesným svědectvím a názvem „Otrávení Pacifiku“ („Poisoning the Pacific“).

Jeho výzkum, který vychází z tisíců dokumentů a zpráv očitých svědků, ukazuje, že americká armáda po mnoho let znečišťuje ekosystém regionu toxickými látkami, což ohrožuje nejen domorodé obyvatelstvo, ale i jeho vlastní vojáky, napsal The Guardian.

V roce 1968 působil Leroy Foster jako starší seržant na letecké základně Anderson v Guamu. Den poté, co dorazil na ostrov, dostal rozkaz smíchat „naftu s látkou „Agent Orange“ a poté ji nastříkat po celé základně, aby zabránil expanzi džungle“ (Strašlivé důsledky masivně používaného defoliantu „Agent Orange“, který byl masově použit ve válce ve Vietnamu, jsou patrny dodnes – pozn. red.).

Krátce nato se u vojáka objevily vážné kožní problémy. Nakonec mu byla diagnostikována Parkinsonova choroba a ischemie. Později se u jeho dcery v pubertě vyvinula rakovina. Jeho vnuk se narodil s 12 prsty na rukou a nohou a srdečním šelestem. Foster zemřel v roce 2018.

Kniha „Poisoning the Pacific“ vypovídá o tom, jak americká armáda v průběhu let znečišťovala území původních obyvatel regionu i samotný oceán, což ohrozilo jeho ekosystémy, uvedl The Guardian.

AMERIKA

Modern Diplomacy: Rusko nemá ve volbách v USA žádné oblíbence

Ačkoli Putinovy komentáře o amerických prezidentských kandidátech se staly důvodem ke spekulacím o tom, na koho ruský vůdce sází, nemá žádné favority, píše Modern Diplomacy.

Podle portálu Moskva již dávno pochopila, že americká politika v praxi není určena rétorikou prezidentských kandidátů, ale konsensem elit a reálnými kroky administrativ.

Rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který byl zveřejněn minulou středu, se zjevně líbil americkým politologům a politikům. Do prezidentských voleb v USA zbývá méně než měsíc a komentáře ruského vůdce o dvou hlavních uchazečích Oválné pracovny se staly vrcholem politických prohlášení jak demokratů, tak republikánů, kteří přizpůsobili Putinova slova svým cílům, píše Modern Diplomacy.

Putinovo oznámení, že Joe Biden se drží „protiruské rétoriky“, podle všeho dále přesvědčilo demokraty, že jejich prezidentský kandidát dá tvrdý odpor Moskvě. Republikáni si však mohli plně užít paralelu, kterou Putin vytvořil mezi hodnotami Demokratické strany a Komunistické strany Sovětského svazu: „Rovnost, bratrstvo, co je na tom špatného?“ Tyto pokusy porozumět ruskému přístupu k listopadovým volbám jsou však plné sebeklamu a mají velmi omezenou hodnotu.

DESTABILIZACE,. IMIGRACE , TERORISMUS

Po vraždě učitele zadrželi ve Francii devět lidí

V rámci vyšetřování vraždy učitele ve Francii bylo zadrženo dalších pět osob. Celkem se tak ve vazbě nachází devět lidí, informuje televizní kanál BFMTV.

Připomeňme, že dříve zazněly informace o čtyřech zadržených lidech, jedná se o rodinu útočníka – jeho rodiče, dědečka a 17letého bratra. Policie je zadržela ve městě Évreux a rozhodla o prohlídce. Poté bylo zadrženo dalších pět osob: otec jednoho ze studentů, který vysílal na internetu video, kde si stěžoval na učitele, přítel tohoto muže a další tři lidé.

Za zmínku též stojí, že údaje o údajném vrahovi učitele si vyžádalo ruské velvyslanectví ve Francii.

Požádali jsme o další informace z francouzské strany,“ uvedl zdroj pro Sputnik.

Útok v Paříži

V pátek odpoledne došlo v Paříži k útoku, při kterém byl zabit učitel. Zmiňme, že zprávy ohledně toho, jakým způsobem byla zavražděn muž, se různí. Francouzská média nejdříve přišla s informacemi o tom, že oběti byla uříznuta hlava. Reuters ale později citovala francouzskou policii, která tato tvrzení popřela a uvedla, že muž byl pobodán do krku a až následně mu byla uříznuta hlava.

Útočníka pak policie zastřelila. K vyšetřování incidentu se připojilo i protiteroristické oddělení státního zastupitelství. Francouzská média včera informovala, že útočník byl policii znám, měl podle informací vestu s výbušninami a střelnou zbraň. Útočník při útoku vykřikoval slova Alláhu akbar.

Podle několika francouzských médií se jednalo o učitele dějepisu, který učil své studenty na hodinách svobodě slova a ukazoval jim karikatury proroka Mohameda. Podle televizního kanálu BFMTV se mohl údajný útočník narodit v Moskvě a bylo mu 18 let. Tyto informace však nejsou oficiálně potvrzeny.

Prezident Emmanuel Macron, který dorazil na místo činu, označil incident za teroristický čin.

Zprávy bez cenzury internetové rádio / Stalo se / SVCS / Svobodný vysílač CS / Zprávy / Zprávy bez cenzury / Zprávy bez politické korektnosti /