19.10.2020 - Martin Marcikán

2020-10-19 Stalo se … Zprávy bez cenzury a politické korektnosti


EKONOMIKA

Růst čínské ekonomiky ve 3. čtvrtletí zrychlil na 4,9 %

Zpátky k chudobě: Světová banka je smutná, Čína překypuje optimismem

Zotavovaniu eurozóny podľa šéfky Európskej centrálnej banky hrozí spomalenie pre druhú vlnu pandémie

Zapomeňte na pobočky i na fyzické peníze. Covid ukázal, že ani jedno vlastně moc nepotřebujeme

Nord Stream2 a narastajúce tenzie medzi EU a USA

VÝCHODNÍ EVROPA

Ukrajinský politik: Další krok Západu ke zhroucení Ukrajiny!

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Pašinjan věří, že právě Ankara přesvědčila Baku k útoku na Náhorní Karabach

Turecko se pokouší vtáhnout do své hry země Turkestánu

V Ženeve sa začali rokovania líbyjských vojenských predstaviteľov

ASIE

Čína vyslala virus, a sama jen kvete. Očekává růst, má jen desítky nakažených denně

WSJ: Peking varoval Washington odvetou – zatýkáním Američanů v Číně!

KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

Trump prohlásil, že v USA vyrobili nejmocnější zbraň, kterou jim závidí všechny státy světa

ČESKÁ REPUBLIKA

Válka na Staromáku: Policie zadržela 144 lidí. Pořadatel háže vinu na Hamáčka. A do toho zahřměl Prymula

Lidi, copak to nechápete?

Demokratický slzný plyn


EKONOMIKA

Růst čínské ekonomiky ve 3. čtvrtletí zrychlil na 4,9 %

Meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) Číny ve třetím čtvrtletí zrychlil na 4,9 procenta z 3,2 procenta ve druhém kvartálu. Oznámil to dnes čínský statistický úřad. Čínská ekonomika tak pokračovala v oživování z útlumu způsobeného šířením koronaviru. Hospodářský růst však zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 5,2 procenta.

Čína, kde pandemie nemoci covid-19 začala, se ve druhém čtvrtletí stala první velkou ekonomikou, která se vrátila k růstu. V prvním kvartálu se čínský HDP propadl o 6,8 procenta, protože Peking zavedl rozsáhlá restriktivní opatření, aby dostal šíření koronaviru pod kontrolu.

Zpátky k chudobě: Světová banka je smutná, Čína překypuje optimismem

Zotavování ekonomiky eurozóny z pandemie koronavirus hrozí zpomalení v důsledku druhé vlny infekcí, uvedla šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová.

„Druhá vlna pandemie v Evropě, především ve Francii, a z toho vyplývající nové omezení zvyšují nejistotu a negativně ovlivňují zotavování,“ uvedla šéfka ECB v rozhovoru pro francouzský deník Le Monde, který banka zveřejnila na své internetové stránce.

„Zotavování je nerovnoměrné, nejisté a neúplné a nyní mu hrozí zpomalení,“ řekla Lagardová a dodala, že „možnosti naší škály nástrojů se nevyčerpali. Pokud bude třeba udělat více, uděláme více“.

Zapomeňte na pobočky i na fyzické peníze. Covid ukázal, že ani jedno vlastně moc nepotřebujeme

„Epidemie byla nejsilnějším spouštěčem digitalizace včetně digitalizace finančních služeb, minimálně za poslední dekádu. Nejviditelnějším důkazem tohoto procesu je množství poboček, které bankovní domy uzavřely a ještě se uzavřít chystají,“ zdůrazňuje Petr Ložek, partner PwC a expert na finanční technologie.

Soumrak poboček

Zejména u plateb totiž klienti dávali během pandemie přednost digitálnímu styku s bankou, místo aby fyzicky zašli na pobočku. Méně vytížené pobočky proto banky začaly rušit. „V souvislosti s koronavirovou krizí Komerční banka urychlila některé kroky původně plánované na pozdější období. Ke konci srpna jsme proto ukončili činnost 64 menších poboček,“ uvádí mluvčí ústavu Pavel Zúbek.

Podobně mluví i další banky. „Pandemie výrazně akcelerovala využívání digitálního bankovnictví a platby kartou. U řady malých poboček spořitelny v menších sídlech tak návštěvnost poklesla na jednoho klienta za hodinu a my jsme byli nuceni je uzavřít,“ říká mluvčí spořitelny Filip Hrubý a dodává, že banka zavřela 15 poboček. Československá obchodní banka pak podle mluvčího Patrika Mádleho ukončila činnost dvou menších poboček.

Od začátku roku zmizelo z trhu podle dat České národní banky 137 bankovních míst, když ke konci června jich bylo 1761. Nejrychlejší propad nastal v období mezi dubnem a červnem. „Absolutní počet bankovních míst v České republice letos během druhého čtvrtletí klesl nejníže minimálně od roku 2008,“ zdůrazňuje ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Nord Stream2 a narastajúce tenzie medzi EU a USA

Nová opatření měla být „jasným varováním pro společnosti“, že „pomoc a podpora ruských projektů se škodlivým vlivem na USA“ nebudou tolerovány.

Hrozby ze strany Washingtonu se dočkaly rychlého odsouzení od evropských lídrů, kteří to označili za zásah do jejich svrchovaného práva stanovovat svou energetickou politiku, avšak mohou vyvinout tlak na některé evropské energetické společnosti, včetně společnosti Royal Dutch Shell, které plynovod podporují.

Projekt je dokončen na 94 procent. I když jsou podporovatelé přesvědčeni, že bude hotový, hrozba sankcí způsobila, že není jasné, kdy k tomu dojde.

VÝCHODNÍ EVROPA

Ukrajinský politik: Další krok Západu ke zhroucení Ukrajiny!

Podle bývalého poslance západní země neopustily kolonizační politiku, pouze pro zmocnění se nových území se postupem času změnily technologie.

„Podle amerického plánu by se Ukrajina měla vyvíjet jako latinskoamerické agrární ekonomiky s nízkou úrovní vzdělání a rozšířenou chudobou,“ uvedl Žuravko. Vysvětlil, že Ukrajina není klasickou kolonií, protože západní síly přišly do již rozvinuté země – s vysokou úrovní vědy, vzdělání, průmyslu, technologie a zemědělství.

„A to vše bylo prostřednictvím mechanismů podvodné a zákeřné privatizace převedeno z veřejného majetku do soukromého a hned poté bylo vše rozřezáno na kovový šrot,“ řekl politik.

Žuravko věří, že k tomu došlo proto, aby byla Ukrajina zbavena suverenity a moci a aby byl její trh naplněn zbožím z Evropské unie a Spojených států. Politik vysvětlil, že Západ se neomezil na ničení ekonomiky, byl to jen první krok ke zničení země.

„Ukrajina byla nejen připravena o svou budoucnost, ale bylo zaručeno útočníkům, že kdysi nejsilnější republika mocného SSSR byla přemístěna do ponižujícího a rychle umírajícího regionu, jehož populace bude také brzy nahrazena migranty z jiných kontinentů a zemí,“ napsal bývalý poslanec.

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Pašinjan věří, že právě Ankara přesvědčila Baku k útoku na Náhorní Karabach

Pašinjan je například přesvědčen, že Ázerbájdžán zaútočil na Náhorní Karabach z podnětu Turecka.

„Tento konflikt by bez tureckého zásahu nezačal. Právě Turecko tlačilo Ázerbájdžán k útoku na Karabach. Na útocích se podílejí turecké jednotky. Ale nejen to. Ázerbájdžánci používají bojovníky ze Sýrie – džihádisty,“ uvedl Pašinjan v rozhovoru.

Domnívá se také, že se Turecko na Jižním Kavkaze drží stejné strategie jako i ve Středomoří proti Řecku a Kypru nebo v Libyi, Sýrii a Iráku. „Je to expanzivní politika. Turecký prezident Erdogan během jednání o příměří prohlásil, že nechce, aby Ázerbájdžán ukončil boje,“ řekl arménský premiér.

Pašinjan mimo to v rozhovoru prohlásil, že Arméni žijící v Náhorním Karabachu nebudou schopni přežít, pokud Ázerbájdžán převezme kontrolu nad územím.

Turecko se pokouší vtáhnout do své hry země Turkestánu

„Turecká republika .. musí vytvořit svazové sdružení s Ázerbájdžánem, Kazachstánem, Uzbekistánem, Kirgizií a Turkmenistánem dokonce za cenu ostré konfrontace s Ruskem“.

Silné přiostření konfliktu v Náhorním Karabachu a jednoznačná podpora pozice Baku ze strany TÜRKSOY (Mezinárodní organizace turkické kultury) a Turkické rady dostaly státy Střední Asie, patřící do tak zvaného turkického světa, do složité situace.

V podstatě Turecko, vládnoucí v těchto sdruženích, na jedné straně, vyprovokovalo Ázerbájdžán k silovému urovnávání konfliktu, na druhé, ústy jím kontrolovaných mezinárodních organizací „se podepsalo“ za Kazachstán, Uzbekistán a Kirgizii, které do nich patří. Potřebují státy regionu takový kolektivismus?

V Ženeve sa začali rokovania líbyjských vojenských predstaviteľov

V Ženevě se v pondělí zahájena jednání vojenských představitelů znepřátelených stran konfliktu v Libyi, jejichž zprostředkovatelem je OSN. Informaci přinesla v pondělí agentura AP.

Jde už o čtvrté kolo takových jednání. Šéfka Podpůrné mise OSN v Libyi Stephanie Williamsová doufá, že rozhovory, které by měly trvat do soboty, přispějí k dosažení trvalého příměří v této severoafrické zemi, již dlouhá léta sužované násilím a nestabilitou.

Aktuálním jednáním předcházely dvoudenní separátní diskuse zprostředkovatelů se zástupci obou znepřátelených stran. Williamsová se už minulý týden setkala v Moskvě se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem.

Šéfka mise OSN v Libyi vyjádřila naději, že během tohto týdenníhoh jednání v Ženevě „obě strany dospějí k řešení všech zbývajících otázek v zájmu dosažení úplného a trvalého příměří v Libyi“.

ASIE

Čína vyslala virus, a sama jen kvete. Očekává růst, má jen desítky nakažených denně

Ačkoliv se světová ekonomika z pandemického šoku vzpamatovává, proces zotavování bude dlouhý a obklopen řadou nejistot, uvádí měnový fond. Upozorňuje i na opětovný nárůst počtu nakažených, kvůli němuž se některé země vracejí k restriktivním opatřením.

Zažíváme těžké časy, ale máme i důvod k optimismu. Více se testuje, zlepšuje se i léčba a nevídaným tempem postupují i testy nových vakcín, některé už jsou v konečné fázi testování,“ píše se ve zprávě fondu, která se podrobně věnuje dopadům pandemie na ekonomiku.

Čína se ve výhledu MMF jako jedna z mála zemí dostala do kladných čísel hospodářského růstu.

  • Letos se výhledově očekává růst čínské ekonomiky o 1,9 procenta HDP,
  • v příštím roce uvádí měnový fond 8,2 procenta HDP.
  • Britská veřejnoprávní televize BBC dodává, že export nejlidnatější země světa v září vzrostl o 9,9 procenta,
  • u čínského dovozu šlo o 13,2 procenta.
  • Růst čínské ekonomiky ve 3. čtvrtletí zrychlil na 4,9 procenta
  • Meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) Číny ve třetím čtvrtletí zrychlil na 4,9 procenta z 3,2 procenta ve druhém kvartálu.

WSJ: Peking varoval Washington odvetou – zatýkáním Američanů v Číně!

Publikace uvedla, že orgány ČLR požadují „ukončení stíhání čínských vědců“ ve Spojených státech a prohlašují, že jinak „se může ukázat, že Američané v Číně porušují čínské zákony“.

Peking varoval Washington před možností vzetí do vazby Američany v ČLR v reakci na pronásledování čínských vědců ve Spojených státech. Informoval o tom v sobotu The Wall Street Journal.

Podle zdrojů deníku čínští představitelé „varovali své americké kolegy, že mohou zadržovat občany Spojených států v Číně v reakci na stíhání amerického ministerstva spravedlnosti proti čínským vědcům spojených s armádou“.

Americké úřady již dříve podaly obvinění proti řadě čínských vědců, kteří pracovali v amerických centrech. Jsou zejména obviněni ze zatajování vztahů s Čínskou lidovou osvobozeneckou armádou. Pod touto záminkou byla víza mnoha čínských občanů zrušena.

KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

Trump prohlásil, že v USA vyrobili nejmocnější zbraň, kterou jim závidí všechny státy světa

Americký prezident Donald Trump se během projevu ve státě Wisconsin před svými stoupenci pochlubil americkými zbraněmi. Záznam vysílání byl zveřejněn na YouTube kanálu Real America’s Voice News.

Nikdo nemá zbraň, která by se blížila té, kterou máme my. Rusko, Čína, Severní Korea a další země světa nám ji závidí. Doufejme, že ji USA nikdy nebudou muset použít. Ale nastolíme mír z pozice síly. Všechno k tomu máme,“ řekl prezident.

Nicméně americký lídr neupřesnil, o jaké druhy zbraní se jedná. Dále americký předák mluvil o přítomnosti „mocných tajných zbraní“ v USA, a to už v roce 2017, kdy poskytl rozhovor novináři Bobu Woodwardovi. Tehdy uvedl, že USA mají systém jaderných zbraní, o němž Rusko a Čína ani neslyšely.

Podle novináře anonymní zdroje po tomto prohlášení potvrdily, že USA opravdu mají nové tajné systémy zbraní, a prohlásily, že byly překvapeny tím, že o nich Trump promluvil. Americký prezident později označil za „nemocné“ ty, kteří se domnívají, že těmito výroky vyzrazuje nějaké tajemství.

ČESKÁ REPUBLIKA

Válka na Staromáku: Policie zadržela 144 lidí. Pořadatel háže vinu na Hamáčka. A do toho zahřměl Prymula

V neděli se na pražském Staroměstském náměstí sešlo více než dva tisíce lidí, kteří demonstrovali proti vládním opatřením. Část demonstrantů se po oficiálním ukončení akce utkala s policií. Útočníci házeli na policisty láhve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie proti nim použila slzný plyn, vodní dělo či zásahové obušky. V ulicích létaly kostky, petardy i světlice. Po hodině potyčka skončila.

Policejní mluvčí Eva Kropáčová napsala: „Z celkového počtu bylo 130 osob zajištěno podle zákona o Policii ČR a 14 osob zadrženo pro podezření z trestného činu. Kriminalisté ve všech čtrnácti případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů násilí proti úřední osobě a výtržnictví.“

Svolavatel demonstrace podle ministra vnitra nese za dění na akci odpovědnost a bude čelit správnímu řízení. „Já předpokládám, že budou tresty velmi drakonické,“ uvedl v Rádiu Impuls k potrestání útočníků Hamáček.

Akci svolal občanský spolek Hnutí občanské nespokojenosti (HON). Fotbaloví a hokejoví fanoušci různých klubů předem avizovali, že se k ní připojí. Podle vyjádření spolku na Facebooku policie nezákonně zablokovala všechny východy ze Staroměstského náměstí.

Poté „agresivní elementy“ a policejní provokatéři rozpoutali střety, uvedl spolek. Zablokování únikových koridorů z akce však podle HON vyvolalo v části demonstrantů velmi silné negativní emoce, a ti se tak ke střetům připojili.

„Domníváme se, že ministr vnitra ČR Jan Hamáček zcela nezvládl situaci tím, že si prosadil předčasné ukončení do té doby pokojné a zákonné demonstrace, a tím vyvolal pocit hrubé nespokojenosti u části demonstrantů,“ vyjádřil se spolek na Facebooku.

Pražská policie se proti tvrzení ohradila, odmítla také, že by incident vyprovokovala. Policisté podle Kropáčové z taktických důvodů uzavřeli dva východy z náměstí, další ale byly prý otevřené. Sám organizátor také účastníky opakovaně upozornil, kterými ulicemi mohou lidé odejít. „Všichni měli možnost v klidu opustit náměstí a nikdo jim v tom nebránil,“ řekla Kropáčová.

Podle vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly budou po protestech stovky zbytečně nakažených navíc. „Když jsem viděl, co se tam dělo, považuji to téměř za pohrdání práce zdravotníků, kteří jsou v první linii a riskují nákazu, aby minimalizovali další nemocnost a šíření nemoci,“ zamoralizoval si ministr.

Lidi, copak to nechápete?

Ilona Švihlíková se tentokrát podívala do útrob „kovidové diskuze“ na sociálních sítích. Její text berte jako parodii, která chce ukázat na absurditu určité „síťové bubliny“.

Je opravdu hrozné, co se děje. Jenže lidi jsou ovce, nechají si nasadit roušku, nechají se omámit nějakýma nesmyslama o epidemii, která vůbec NEEXISTUJE!

Říkám, že je to diktatura! Píšu to všude, rozesílám maily, píšu na Facebook, jak jsme omezováni na svobodě!!! Taky půjdu demonstrovat, aby bylo jasný v jaký nesvobodný totalitě to žijeme! Je jasný, že roušky jsou jen začátek, protože hlavním cílem je nás očipovat. Takhle to má vymyšlený Bill Gates a reptiliáni, kteří si ho vybrali, aby spolu s ním vytvořili nový světový řád k ovládání NÁS VŠECH!!!

Čipy jsou připravený ve vakcínách, ale já to nedovolím!!! Jakmile budete mít v sobě čip, tak budete zcela ovládáni Gatesem, a on bude moci plně nastavit nový světový řád. Prymula je jeden z jeho lidí, ten jeho projev, tam to bylo vidět. Jen OVCE to nevidí. Je to plukovník, diktátor, a má studený voči a tam to všechno je. Viděli jste, jak tam za ním stáli ty ředitelé nemocnic, či co? Stáli v rozestavění, jaký mají zednáři, tak je to řízený!!!

Žádnej COVID neexistuje, jako já neznám nikoho, kdo to má. A taky kamarádovi říkal známej jeho známýho, že jako viděl ty odběrový místa, a nikdo tam nebyl. Ty záběry z nemocnic a tak, to je nesmysl říkal ten známej známýho, to je točený, ze seriálů jako je Modrej kód.

Prej deset tisíc nakažených za den, takovej nesmysl. Jen vystrašit nás chtějí! Dělají falešně pozitivní testy, aby z toho měli kšeft. Hlavně Prymula, ten vlastní všechny ty firmy, co testujou a tak.

Taky není potřeba se vůbec chránit nějakýma rouškama. I kdyby nějaký lidi umřeli, tak prostě měli poškozenou čakru, a to se pak nedá nic dělat. To jsou lidi, co jako nebyli duchovně vyspělí, protože měli poškozenou čakru. A vůbec co je život životem, lidi umírají, ne?

Přeci si kvůli takovejm nenecháme zavřít hospody, lidi!!!

Jasně, je fajn jako dbát na svý zdraví. Základní tip jsem dostal a jdu se s Vámi podělit: vývar z třezalky trhané těsně po úplňku na vrchu směřující na severovýchod vás ochrání před zlejma silama! I před Prymulou s Babišem!

Takže jako jdeme do hnutí odporu. Já si jako žádnej hadr přes tlamu dávat nebudu. Doufám, že vy nejste žádný rouškofilové a podobná verbež! Žádný mrtvoly se na ulicích neválejí, tak proč nouzovej stav, ha?!

Prymula se prokec´s tím, jak chce všechny testovat. Při testování všem vrazí do nosu čip, tak je to vymyšlený! Lidi, copak to nechápete?!

Demokratický slzný plyn

19. 10. 2020 – EB

Běloruský prezident/neprezident Alexandr Lukašenko v červnu řekl, že MMF nabídl jeho zemi 940 milionů dolarů rychlého financování, pokud zareaguje na koronavirus po vzoru Itálie.

(Zde klikněte pro angličtinu, nebo zde pro originál v ruštině.)

Nechci, aby se italská situace, chraň Bůh, opakovala v Bělorusku,“ řekl. „Máme svou vlastní zemi a vlastní situaci.“

Podle jeho slov MMF požadoval karanténu, izolaci a zákaz vycházení. Zda jeho odmítnutí mělo něco společného s následovným prudkým nárůstem prodemokratických protestů, musí každý zvážit sám. Každý čtenář také musí sám rozhodnout, do jaké míry je včerejší použití slzného plynu a hrubé síly proti protivládním demonstrantům v Praze srovnatelné s tvrdým zásahem v Bělorusku.

Minimálně jeden velmi velký rozdíl tu je. Česká opozice nabídla vládě Andreje Babiše a policii v prosazování koronavirových omezení plnou podporu. Běloruský slzný plyn je autoritářský; český slzný plyn je demokratický.

Grafické rozbory COVID19 a online kapacita nemocnic.



Okresní statistikaEfektivita testování

Testy pozitivních

Hospitalizovaní

https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiYmI0NGIzN2EtOGExOC00NzcxLTk0N2QtYTRjYjA0OTAyOTBiIiwidCI6IjZhMTNhMTBkLWZlNWYtNDJlMC05YzA0LTk4YjRiOGUxOTkyMiIsImMiOjl9&pageName=ReportSectioncac9ed2d1cec29ab30ce

Online kapacita nemocnic
Data ÚZIS, která Ministerstvo zdravotnictví tajila nejen před veřejností, ale po zveřejnění dat naším serverem a následným veřejným tlakem od 1.10.2020 zveřejňuje 1x denně.
https://www.hlidacstatu.cz/kapacitanemocnic#OLK

Někomu se to přeci jen může hodit.

Demokratický slzný plyn

19. 10. 2020 – EB

Běloruský prezident/neprezident Alexandr Lukašenko v červnu řekl, že MMF nabídl jeho zemi 940 milionů dolarů rychlého financování, pokud zareaguje na koronavirus po vzoru Itálie. (Zde klikněte pro angličtinu, nebo zde pro originál v ruštině.) „Nechci, aby se italská situace, chraň Bůh, opakovala v Bělorusku,“ řekl. „Máme svou vlastní zemi a vlastní situaci.“ Podle jeho slov MMF požadoval karanténu, izolaci a zákaz vycházení. Zda jeho odmítnutí mělo něco společného s následovným prudkým nárůstem prodemokratických protestů, musí každý zvážit sám. Každý čtenář také musí sám rozhodnout, do jaké míry je včerejší použití slzného plynu a hrubé síly proti protivládním demonstrantům v Praze srovnatelné s tvrdým zásahem v Bělorusku. Minimálně jeden velmi velký rozdíl tu je. Česká opozice nabídla vládě Andreje Babiše a policii v prosazování koronavirových omezení plnou podporu. Běloruský slzný plyn je autoritářský; český slzný plyn je demokratický.

Zprávy bez cenzury internetové rádio / Stalo se / Studio Kadaň / SVCS / Svobodný vysílač CS / Zprávy / Zprávy bez cenzury / Zprávy bez politické korektnosti /