26.10.2020 - Martin Marcikán

2020-10-26 Stalo se … Zprávy bez cenzury a politické korektnosti

EKONOMIKA

Bělousov dělá kříž nad projektem Siluanova

Pandemie podpoří automatizaci a robotizaci

V USA trpí: Sankcí proti Rusku je už tolik, že neví, jaké další zavést!

VÝCHODNÍ EVROPA

V Bielorusku sa začali protestné štrajky proti Lukašenkovi

Ukrajině předpověděli ekonomický armageddon!

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Írán přesunul obrněné jednotky na hranice bojové zóny v Karabachu

Diplomatická aktivita Arménie a všeobecné „znepokojení“

Erdogan vyzval na bojkot francúzskych tovarov

ASIE

Nový japonský předseda vlády chce vyřešit problém jižních Kuril

Japonský premiér odmítá zvyšování napětí v Jihočínském moři

KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

Rand: V první fázi války s Ruskem budou nejlepší F-35!

Moskva a Peking naznačují, že by mohl vzniknout rusko-čínský vojenský pakt

Putin navrhl opatření pro zmírnění napětí v Evropě

EVROPSKÁ UNIE

V Paříži reagovali na výzvy islámských zemí k bojkotu Francie

Strach musí změnit stranu.“ Macron je prý připraven „bojovat na život a na smrt“

AMERIKA

V New Yorku došlo k bitke medzi stúpencami prezidenta Trumpa a jeho odporcami

DEGENERACE, DESTABILIZACE,. IMIGRACE , TERORISMUS

Sestříhali papeže, tohle vůbec neřekl. Kardinál Duka vidí boudu na katolíky

ČESKÁ REPUBLIKA

Kolonie v pasti

Pád říše Romanovců (vydání 2020)


EKONOMIKA

Bělousov dělá kříž nad projektem Siluanova

První vicepremiér Andrej Bělousov se začal zabývat nedotknutelnou svatyní liberálních monetaristů Ruska. A sice rozpočtovým pravidlem a zásadou formování Fondu národního blahobytu (FNB). Pro začátek připomenu jeho podstatu. Rozpočtové pravidlo bylo zavedeno v roce 2018. Autorem a hlavním ideologem projektu je ministr financí Anton Siluanov. V souladu s rozpočtovým pravidlem se mimořádné příjmy z prodeje uhlovodíků nepřipisují do federálního rozpočtu, ale do FNB.

Původně byla laťka nastavena na úrovni 40 dolarů za barel s každoroční valorizací o 2%. Nyní činí 42,4 dolaru za barel černého zlata.

Skutečně, rozpočtové pravidlo pomohlo naplnit FNB. Dynamika vypadá následovně:

1.1.2018 – 65 miliard dolarů (3,752 bilionu rublů)

1.8.2019 – 124 miliard dolarů (7,867 bilionu rublů)

1.4.2020 – 165 miliard dolarů (12,405 bilionu rublů)

K dnešnímu dni je ve FNB 172 miliard dolarů respektive 13,733 bilionu rublů. Tak významný skok souvisí s přeceněním deviz (jednoduše řečeno – snížením kurzu rublu od začátku roku).

Pandemie podpoří automatizaci a robotizaci

Firmy mohou pomocí robotizace podpořit zahraniční obchod, ale dopady na pracovní trh nebudou zanedbatelné, uvedly noviny Financial Times.

Koronavirová pandemie poškodila řadu firem, ale dánská firma Blue Ocean Robotics si na nezájem zákazníků stěžovat nemůže. Vyrábí totiž roboty určené k dezinfekční činnosti. Chtějí je nemocnice, školy i letiště.

Firmy využijí robotů tam, kde by bylo příliš nebezpečné využívat lidi, a těžko očekávat, že tento model – vyšší produktivita s méně pracovníky – opustí i po pandemii.

  • Na obchodní bilanci USA je patrné, jak velký dopad koronavir má. Došlo k poklesu u řady položek: od automobilů, po nábytek a oděvy. Jednou z výjimek je ovšem právě kategorie průmyslových robotů.
  • V Japonsku se daří prodeji průmyslových robotů nadstandardně, a také je masivně vyváží. Běžné strojírenské výrobky oproti tomu v kategorii japonského vývozu poklesly.
  • Ale i Čína zaznamenala dvouciferný nárůst produkce robotů a podobně i EU, kde tento sektor překonal dokonce i automobilový průmysl.
  • Tento proces se odráží i na zaměstnanosti, v sektoru programování vzrostla. Očekává se, že za tento rok vzroste počet nasazených robotů o 38 %, a tento trend bude i nadále pokračovat. Hlavní podíl zaujímají roboty v logistice, ale roste i jejich využití v medicíně a také v úklidu.
  • Digitální interakce se zákazníky se během několika málo měsíců zvýšila více než v uplynulých letech. Změny v přijímání digitální technologie jsou 25krát rychlejší než před pandemií, uvádí studie McKinsey.

V USA trpí: Sankcí proti Rusku je už tolik, že neví, jaké další zavést!

Trumpův poradce pro národní bezpečnost Robert O’Brien si stěžoval na příliš mnoho sankcí proti Rusku, což ponechá malý prostor novým omezením.

Podle něj to platí nejen pro Rusko, ale i pro Írán.

„Můžeme udělat jen velmi málo, ale zkoumáme všechny možnosti zadržování těchto zemí,“ řekl O’Brien novinářům. Poznamenal, že Washington uvažuje o sankcích proti Číně a dalším státům, které mohou údajně ovlivnit volby v USA.

Přesto by rusofobní příznivci sankcí proti Rusku neměli věšet hlavy a tak strašlivě trpět představou omezeného trestání. I v případě, že ve volbách vyhraje Joe Biden, jeho politika slibuje pokračování v protiruském a protičínském tažení.

Americký demokratický prezident Joe Biden označil Rusko za největší hrozbu pro USA na mezinárodní scéně.

„Myslím, že největší hrozbou pro Ameriku právě teď, pokud jde o narušování naší bezpečnosti a spojenectví, je Rusko.

Zadruhé si myslím, že Čína je největším konkurentem,“ řekl Biden v rozhovoru pro CBS.

Dodal, že budoucnost rusko-amerických vztahů závisí na Spojených státech. Podle něj je přístupem Washingtonu určit, zda země zůstanou konkurencí, nebo se z toho vyvine „vážnější rivalita z hlediska rovnováhy sil“.

VÝCHODNÍ EVROPA

V Bielorusku sa začali protestné štrajky proti Lukašenkovi

Zaměstnanci mnoha velkých běloruských firem i malých provozů vstoupili v pondělí do stávky, kterou se domáhají odchodu Alexandra Lukašenka z postu prezidenta země. Informoval o tom zpravodajský portál TUT.by.

Dodal, že ve více výrobních provozech zaměstnanci ranní změny nevystřídali kolegy z noční. V okolí mnoha továren hlídkují policisté. Lidé na ulicích opět vytvářejí řetězy solidarity nebo auty blokují plynulost provozu.

Do stávky se připojili i vysokoškoláci či lékaři. Děkan jedné z fakult Minské univerzity shromáždění studentů zakázal odvoláním se na epidemiologickou situaci.

Lukašenkova hlavní rivalka v prezidentských volbách Sviatlana Cichanovská v neděli potvrdila, že v pondělí se v Bělorusku začne celostátní stávku.

„Režim dnes Bělorusům opět ukázal, že násilí je jediné, čeho je schopný,“ uvedla Cichanovská v prohlášení zveřejněném na svém kanálu na síti Telegram.

Ukrajině předpověděli ekonomický armageddon!

Ukrajinská ekonomika připomíná „Titanic“, v blízké budoucnosti očekává podle ukrajinského deníku „Zrcadlo týdne“ postupné uvolňování devalvační a inflační spirály.

Autoři článku předpovídají masivní odliv populace v produktivním věku do Evropy – pokud se situace s koronavirem zlepší, migranti, kteří utratili téměř všechny své úspory, půjdou pracovat do sousedních zemí. To povede k tomu, že jednoduše nebude nikdo, kdo by „hýbal“ ekonomikou země.

„Očekává se, že výsledkem pro Ukrajinu bude skutečně Armageddon – růst „černé díry“ penzijního fondu do nebývalých rozměrů a současně vážný nedostatek pracovních sil v zemi,“ uvádí se v článku.

Analytici věnují pozornost rozpočtovému deficitu a rostoucí nerovnováze. S příchodem pandemie se situace stala jednoduše katastrofickou, země se vrátila do podmínek 2014–2015, kdy vláda za účelem doplnění státní pokladny zvýšila poplatky za komunální služby a vytvořila podmínky pro rozvoj monopolů. Článek uvádí, že poté Naftogaz pomohl zemi s jejími ztrátami. Společnost však nyní trpí ztrátami a nemělo by se s ní počítat.

„Miliony spoluobčanů, které nelákal apetit energetických monopolů, byly donuceny opustit zemi při hledání spravedlivých mezd a vytvářet národní bohatství jiných zemí,“ píší autoři.

„Ekonomika země nahromadila nerovnováhy a nekonzistence v takovém rozsahu, že může kdykoli explodovat. Pojistka již byla uvolněna. Finanční a ekonomická krize v takových situacích je jen otázkou času,“ uvádí se v článku.

Mezi nerovnováhami je

  • záporná bilance zahraničního obchodu,
  • dluhy obyvatelstva za veřejné služby,
  • miliardy hřiven v dotacích,
  • deficit penzijního fondu,
  • rostoucí státní dluh a
  • řada dalších problémů.

Vynikají také časované miny:

  • nejasné vyhlídky na soudní spory proti Gazpromu,
  • problémy se systémem přepravy plynu a
  • energetickým trhem obecně a některé další.

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Írán přesunul obrněné jednotky na hranice bojové zóny v Karabachu

Pozemní síly Íránského sboru islámských revolučních gard (IRGC) vyslaly do severozápadní části země tanky a vybavení na ochranu společných hranic s Ázerbájdžánem a Arménií před pokračujícím vojenským konfliktem v Náhorním Karabachu.

Podle těchto informací jsou další síly IRGC rozmístěny ve městech Julfa a Khoda Afarin v íránské provincii Východní Ázerbájdžán, aby „zajistily bezpečnost lidí a udržovaly stabilitu na společných hranicích“.

V neděli ráno byly v oblasti konfliktu v Karabachu obnoveny střety mezi arménskými a ázerbájdžánskými vojsky. Írán opakovaně varoval bojující strany, že Teherán nezůstane lhostejný, pokud granáty vystřelené během nepřátelských akcí na severních hranicích Islámské republiky budou i nadále zasahovat jeho území, poznamenává agentura Mehr.

Asi 70 raket a granátů dopadlo na území íránského pohraničního města Khoda Afarin z oblasti konfliktu v Karabachu. 22. října zástupce guvernéra provincie Východní Ázerbájdžán Aliyar Rastgu. „Rakety zasáhly několik vesnic, ale naštěstí neuškodily,“ uvedl Aliyar Rastgu, zástupce guvernéra provincie Východní Ázerbájdžán. Rastgu zopakoval, že strany konfliktu v Karabachu byly již dříve opakovaně varovány armádou Islámské republiky před nepřípustností takových činů, které ohrožují životy íránských občanů.

Diplomatická aktivita Arménie a všeobecné „znepokojení“

Ázerbájdžán nerespektuje dohodu o příměří, stále útočí na území Náhorního Karabachu a pokud jsou zprávy z našeho zdroje stále spolehlivé, obsadil na jihu až asi 15% území. V Náhorním Karabachu žijí velkou většinou Arméni už po staletí, proto měla v Sovětském svazu tato oblast autonomii v rámci Ázebájdžánské sovětské socialistické republiky.

Ázerbájdžánská armáda prokazatelně páchá válečné zločiny zejména přímými útoky na civilní obyvatelstvo a civilní infrastrukturu, vražděním zajatců a používáním mezinárodně zakázané kazetové munice.

Arménský prezident Sarkisjan, který je v Bruselu na pracovní návštěvě, se v tomto týdnu setkal s Josepem Borrellem, vysokým představitelem EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku. Prezident Sarkisjan ho informoval o rozsáhlé vojenské agresi, kterou Ázerbájdžán rozpoutal proti Arcašské republice od 27. září s vojensko-politickou podporou Turecka, které také dováží islamistické militanty, což představuje vážnou hrozbu pro regionální a mezinárodní stabilitu a bezpečnost. Josep Borrell vyjádřil „hluboké znepokojení„. Zdůraznil potřebu zmírnit napětí, zastavit palbu a vrátit se k jednacímu stolu, kterému společně předsedá Minská skupina OBSE.

Erdogan vyzval na bojkot francúzskych tovarov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan vyzval v pondělí k bojkotu francouzských výrobků. Reagoval tím na výroky francouzského prezidenta Emmanuela Macron, který označil islám za náboženství v krizi. Na bojkot Francie již dříve vyzvali několik arabské země.

K eskalaci napětí přispěla dříve tento měsíc vražda francouzského učitele, kterému jeden z jeho žáků uřízl hlavu poté, co jim v rámci vyučování o svobodě projevu ukazoval karikatury proroka Mohameda. Pachatel video se záznamem svého činu zveřejnil na Facebooku. Francouzská policie následně zadržela desítky muslimů, kteří video sdíleli a vyjádřili souhlas s vraždou.

Macron zdůraznil, že Francie bude bránit hodnoty sekularismu, k čemuž patří i právo na zobrazování karikatur proroka Mohameda. Oznámil také, že jeho vláda připraví nová opatření v boji proti „islamistické separatismu“. Erdogan na to během víkendu Macron vzkázal, aby nechal vyšetřit své duševní zdraví.

ASIE

Nový japonský předseda vlády chce vyřešit problém jižních Kuril

Japonský premiér Jošihide Suga prohlásil, že chce ukončit územní problém s Ruskem. Tokio si nárokuje ostrovy Kunašir, Šikotan, Iturup a Habomajské ostrovy a považuje je za své „severní území“.

„Nebudeme odkládat problém (řešení – pozn. red.) severních území pro budoucí generaci, je nutné udělat za ním tečku. Upřímnou výměnou názorů s Ruskem na nejvyšší úrovni se zaměřujeme na komplexní rozvoj japonsko-ruských vztahů, včetně uzavření mírové smlouvy,“ řekl Suga během svého projevu v parlamentu.

Sugův předchůdce Šinzó Abe aktivně podporoval dialog s Ruskem; absolvoval 27 setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V roce 2018 v Singapuru se fakticky odklonil od základního kurzu Japonska, který spočíval v požadování návratu čtyř ostrovů, a byl ochoten k jednání s Moskvou na základě Společné sovětsko-japonské deklarace. V ní se hovořilo jen o dvou ostrovech – Habomaji a Šikotanu.

Jošihide Suga v září také hovořil s Putinem. Na základě výsledků rozhovoru v Tokiu prohlásili, že nový předseda vlády bude pokračovat v kurzu Abeho.

Japonský premiér odmítá zvyšování napětí v Jihočínském moři

Jošihide Suga také zdůraznil nutnost řešit všechny spory v Jihočínském moři mírovou cestou. Odmítl snahy o vznik asijského NATO.

Japonsko je proti jakémukoliv jednání, které zvyšuje napětí v oblasti Východočínského a Jihočínského moře, řekl nový japonský premiér Jošihide Suga. Premiér dodal, že Japonsko se nesnaží o nějakou formu „asijského NATO“, které by chtělo zadržovat nějakou konkrétní zemi.

Suga byl na své první zahraniční návštěvě od nastoupení do úřadu, a to ve Vietnamu a v Indonésii. Cesta je součástí snah o posílení vztahů v oblasti jihovýchodní Asie.

Japonský předseda vlády také zdůraznil nutnost řešit všechny spory v Jihočínském moři ne silou, ale prostřednictvím mírových rozhovorů, které stojí na mezinárodním právu.

Jihovýchodní Asie patří k regionům, kde panují obavy z rostoucí asertivity zahraniční politiky Číny, dodává k tomu agentura Reuters.

KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

Rand: V první fázi války s Ruskem budou nejlepší F-35!

V případě vojenského konfliktu s Ruskem by země NATO měly zmodernizovat své letecké flotily, aby poskytly podporu těm zemím, které nemají v provozu bojová letadla páté generace F-35 Lightning II.

Uvádí se to ve zprávě analytického centra RAND, které zadalo evropské velení USA.

„Schopnosti NATO v konfliktu s Ruskem se zlepší zavedením stovek bitevniků páté generace během 20 let 20. století. Kromě samotné platformy jsou nutné investice do zdokonalených radarů, moderního střeliva na velké vzdálenosti a bezpečného komunikačního vedení,“ uvádí se v prohlášení.

Autoři zprávy hodnotili konkrétní možnosti a výzvy, jimž je třeba čelit v rámci evropského letectva, aby se mohlo stát ústředním hráčem v odstrašující pozici NATO.

Podle zprávy jsou stíhačky F-35 nejvhodnějším prostředkem počátečního kontaktu – v prvních hodinách konfliktu – s ruskými silami v případě války v Evropě.

Moskva a Peking naznačují, že by mohl vzniknout rusko-čínský vojenský pakt

Rusko a Čína se vojensky sbližují. Prezident Vladimir Putin řekl, že je možné si představit vojenské spojenectví obou zemí. Peking reagoval, že neexistují žádné limity pro vzájemnou spolupráci těchto států. Informoval o tom server hongkonského deníku South China Morning Post.

Putin byl v pátek na ruském diskuzním fóru pro mezinárodní záležitosti dotázán na možnost vojenského spojenectví mezi oběma zeměmi.

„Vždy jsme věřili, že naše vztahy dosáhly takové úrovně spolupráce a důvěry, že to není nutné, ale teoreticky je to určitě představitelné.“ Ruský prezident dále sdělil, že armády obou zemí již spolupracují a čas ukáže, jak budou postupovat.

Komentář byl učiněn na pozadí neustále se zhoršujících vztahů mezi USA a Čínou a byly učiněny ve stejný den, kdy čínský prezident Si Ťin-pching přednesl ostře nacionalistický projev u příležitosti 70. výročí vstupu Číny do Korejské války. Si uvedl, že armáda země je odhodlána porazit útočníky a varoval před jakýmkoli pokusem o rozdělení národa. Nikoho nejmenoval, ale silná slova byla nepochybně směřována také do Washingtonu.

Putin navrhl opatření pro zmírnění napětí v Evropě

Prezident Ruska Vladimir Putin učinil prohlášení o Smlouvě o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF) a navrhl opatření pro zmírnění napětí v Evropě.

„Smlouva INF byla důležitým prvkem architektury pro zajištění světové bezpečnosti a strategické stability. Kromě toho smlouva hrála zvláštní úlohu při udržování předvídatelnosti a zdrženlivosti v raketové sféře na evropském prostoru,“ uvádí se v Putinově prohlášení o dodatečných krocích ohledně zmírnění situace v Evropě za podmínek zrušení platnosti Smlouvy INF.

Potvrzujeme věrnost moratoriu vyhlášenému Ruskou federací na rozmístění raket středního a kratšího doletu se základnou na zemi, dokud se v příslušných regionech neobjeví raketové zbraně analogických tříd americké výroby. Rovněž máme za to, že naše výzva k zemím NATO ohledně zvážení možnosti vyhlášení vstřícného moratoria neztratila význam.“

Ruský prezident také prohlásil, že je Moskva připravena dobrovolně nepodnikat rozmístění v evropské části RF raket 9M729. Ale za podmínky vstřícných kroků ze strany NATO. „Jsme i nadále věrni důslednému postoji ohledně úplného souladu rakety 9M729 s požadavky původní Smlouvy INF.“

EVROPSKÁ UNIE

V Paříži reagovali na výzvy islámských zemí k bojkotu Francie

Francouzské ministerstvo zahraničí označilo výzvy některých islámských zemí k bojkotu francouzských výrobků za bezpředmětné a zdůraznilo, že podobné akce musí být okamžitě zastaveny.

V několika zemích na Blízkém východě v posledních dnech zazněly výzvy k bojkotu francouzských produktů, zejména těch agropotravinářských, stejně jako obecnější výzvy k demonstracím proti Francii, někdy v nenávistném tónu, které byly vysílány na sociálních médiích,“ uvádí se v komuniké.

Podle mluvčího ministerstva zahraničí tyto výzvy zkreslují postoj, který Francie zastává, když podporuje svobodu svědomí, svobodu projevu, svobodu náboženského vyznání a odmítá jakékoli podněcování k nenávisti.

Kromě toho zkreslují a používají pro politické účely prohlášení prezidenta republiky, které zaznělo dne 2. října v Les Mureaux, a proslov během celostátního ceremoniálu rozloučení se (zavražděným učitelem, pozn. red.) Samuelem Patym, který byl zaměřen na boj proti radikálnímu islamismu,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

„Výzvy k bojkotu jsou bezpředmětné a je zapotřebí je okamžitě zastavit, stejně jako všechny útoky proti naší zemi, kterých se dopustila radikální menšina,“ stojí v dokumentu.

Strach musí změnit stranu.“ Macron je prý připraven „bojovat na život a na smrt“

Před zahájením jednání Rady obrany působil mnohem pevněji než na veřejnosti a zašel daleko. „Chci, aby se islamisté cítili ve Francii kdykoli během dne nebo v noci v nebezpečí. …Strach musí změnit stranu,“ řekl podle Canard enchaîné Macron.

Po jednání už v soukromí uvedl, že “nepřítel je jasně identifikován. Chce nás mrtvé. Budeme tedy bojovat na život a na smrt … Republika je hodná dívka, ale nenechá se znásilňovat…Chystáme se utnout hlavy islámským organizacím.“

Prezident tvrdí, že je rozhodnutý vyhostit radikální migranty. Ty ale často nemají kam jít, protože země jejich původu je odmítají. „Využijeme všechny prostředky, politický, ekonomický, obchodní tlak, abychom tyto země přesvědčili, aby je vzaly zpět. …Státy, které podporují salafismus na naší půdě, musí být považovány za nepřátelské státy.“ Mezi země, na které Macron míří, je především Saúdská Arábie.

Chystá se změna ústavy, která má posílit republikánský a sekulární postavení státu. Současně by ministerstvo spravedlnosti mělo najít cestu, aby se v rámci ústavních pravidel vypracoval zákon o „trestném činu separatismu“, který by chránil republikánské hodnoty.

AMERIKA

V New Yorku došlo k bitke medzi stúpencami prezidenta Trumpa a jeho odporcami

V neděli došlo ke střetu mezi stoupenci prezidenta USA Donalda Trumpa a jeho odpůrci, v jehož důsledku byli zadrženi přinejmenším čtyři lidé. Incident se odehrál na Times Square v New Yorku.

Když kolona aut na podporu amerického lídra Donalda Trumpa šla přes Times Square, řidič jednoho z aut se dostal do potyčky s ženou, která protestovala proti Trumpovi. Podle dostupných informací se další protestující snažili od sebe odtrhnout.



Ještě předtím kandidát na post prezidenta Spojených států amerických za Demokratickou stranu, Joe Biden, označil Rusko za největší hrozbu pro USA na mezinárodní scéně. Podle něj navíc budoucnost rusko-amerických vztahů závisí na Spojených státech. Uvedl to v jednom z rozhovorů.

DEGENERACE, DESTABILIZACE,. IMIGRACE , TERORISMUS

Sestříhali papeže, tohle vůbec neřekl. Kardinál Duka vidí boudu na katolíky

Kardinál Dominik Duka se na svém facebookovém profilu opakovaně vyjádřil k papeži Františkovi a jeho údajné podpoře stejnopohlavním svazkům. Prý nic takového papež neřekl a jedná se o předvolební manipulaci.

„Podle TV Nova papež podpořil sňatky homosexuálů a zahájil ‚jednu z největších katolických reforem‘. Podle Blesku vyjádřil ‚podporu homosexuálním vztahům‘. Podle idnes.cz ‚veřejně podpořil zákony, které umožňují homosexuálům vstoupit do registrovaného partnerství‘. I podle Českého rozhlasu papež ‚podpořil registrované partnerství homosexuálních párů‘. Deník Právo si myslí totéž: ‚Papež vůbec poprvé veřejně podpořil zákony umožňující homosexuálním párům vstoupit do registrovaného partnerství‘,“ cituje na svém facebookovém profilu Duka server KonzervativníNoviny.cz.

„Ba dokonce i katolické rádio Proglas je toho názoru, že papež ‚veřejně podpořil registrované partnerství homosexuálních párů‘. ČT24 nezahálí: ‚Papež poprvé jednoznačně podpořil zákony o registrovaném partnerství homosexuálních párů‘. To samé CNN Prima News. Martin Fendrych v aktualne.cz si myslí, že ‚papež František podpořil homosexuály, kteří spolu chtějí oficiálně žít‘. Že papež podpořil registrované partnerství tvrdí i seznamzpravy.cz…,“ dodává Duka.

Pravda to podle něj samozřejmě není. „A dnes víme, že se nejedná o nic jiného než o slova vytažená z kontextu. Papež ve skutečnosti hovořil o přijímání dětí opačné orientace v rodinách,“ uzavřel Duka.

Duka se k papežovým slovům vyjádřil již dříve. Podle něj neexistuje žádný církevní dokument, který by se týkal změny nauky katolické církve v této oblasti, a to ani ze strany papeže, ani ze strany římských institucí.

„Ve článku uvedený dokumentární film v žádném případě nemůže být vydáván za stanovisko církve v otázkách víry a mravů. Celou tuto kauzu je třeba vidět v kontextu blížících se prezidentských voleb v USA; jejím cílem je znejistit a dezinformovat katolickou veřejnost,“ míní Duka hovořící o článku Deníku N.

ČESKÁ REPUBLIKA

Kolonie v pasti

Ilona Švihlíková píše o tom, že se Česko neocitá jen uprostřed zdravotní krize, ale víc než kdy jindy čelí problému závislé ekonomiky, která vsadila všechno na láci. Jsme kolonie v pasti.

Socio-ekonomický vývoj v ČR v posledních měsících jasně ukazuje, že jedno chybné rozhodnutí vyvolá kaskádovitou vlnu chyb, která upevňuje pozici naší země jako závislé ekonomiky – kolonie.

Epidemie COVID-19 zaskočila všechny vlády, tedy v prvních měsících. Ale ne všude vedla k tomu, že vláda anuluje a ničí výsledky svých prvních let vládnutí.

Katastrofální komunikace vlády je jedním z faktorů, který nás dostal do situace, kdy jsme skutečně „nejlepší“ v koronaviru, ale jaksi jinak, než se uvádělo na jaře. Opakování frází „další lockdown si nemůžeme dovolit“, a snaha zastavit epidemii polovičatými opatřeními ukazuje, že vláda zcela chybně (a nejen ona nutno dodat) uchopila pandemii.

Výběr není (a nikdy nebyl) mezi zdravím a ekonomikou (přestože to ministři vlády rádi říkají, čímž samozřejmě přikládají pod společenský konflikt těch, kteří mají strach z nákazy a těch, kteří mají větší strach z toho, z čeho budou žít). Tato falešná intepretace vládu dostala do pasti, nikoliv jediné.

Jediné země, které se vypořádaly s epidemií, jsou ty, které si žádný zvrhlý trade off mezi zdravím a ekonomikou nenastavily. Na první místo jasně daly zdraví občanů – pokud jsou lidé zdraví, nákaza se nešíří, ekonomika může fungovat. Obráceně, snaha o upatlané kompromisy (typická nyní pro ČR) jasně ukazuje, že tímto způsobem pandemii nezastavíte a ještě naštvete stejně všechny. Lose-lose.

Nelze se totiž donekonečna tvářit, že „na chvíli“ něco překonáme, a brzičko se zase vrátíme zpátky do února 2020. Řada odvětví si prochází strukturální změnou:

  • cestovní ruch,
  • doprava,
  • zábavní průmysl,
  • sektor nemovitostí…

home office se stane trvalou součástí našich pracovních životů.

Do toho se vláda rozhodla činit trvalé (!) daňové změny. Když už, tak už, ne? Destrukce daňových příjmů je naprosto neuvěřitelná.

  • Zrušení daně z nabytí nemovitosti – majetkové daně jsou u nás už takhle slabé, tak proč nezrušit další.
  • Kombinovat podpory výdajovými programy (kurzarbeit ve chvíli, kdy toto píšu, má alespoň návrh na podmíněnost v podobě zákazu dividend),
  • odklady daní,
  • zrušení daní,
  • snížení daní,

hlava nehlava – vyhodnocení, komu/jak bylo pomoženo? Ale proč, do deficitu 500 mld. se to vejde, tak co si dělat starosti.

Nu a pak se nám tu zjevila superhrubá mzda. Tedy její zrušení. Potud v pořádku, protože tato celosvětově ojedinělá konstrukce si zrušení zaslouží – taky je to uvedeno v programovém prohlášení. Jenže (a tady už jdeme na půdu ODS a její neblaze proslulé Modré šance) ono záleží, čím se po zrušení nahradí.

Pád říše Romanovců (vydání 2020)

26. 10. 2020 – EB

Před jedenácti lety to bylo impérium Martina Romana, kterému byla zasazena velká rána, když byl společně se skupinou ČEZmenů zvědavýma očima zachycen na dovolené v Itálii. Bývalý předseda vlády Mirek Topolánek, který byl jedním z dovolenkářů, ve své knize z roku 2016 tvrdil, že toskánská aféra byla zorganizovaná Andrejem Babišem a bývalým šéfem civilní rozvědky Karlem Randákem. M

inulý týden byl na špatné straně objektivujiný Roman, ministr zdravotnictví Prymula. Není náhodou, že stejná parta z ČEZu, která měla pech před jedenácti lety, byla tentokrát na opačné straně fotoaparátu. Blesk, který nachytal Prymulu a Jaroslava Faltýnka bez roušek (covidový ekvivalent být přistižen inflagranti), vlastní Daniel Křetínský, který s pomocí M. Romana zbohatl na majetku ČEZu. Křetínský nyní zaměstnává Topolánka a již v březnu kritizoval vznikající „zdravotně-policejní stát“ v režii Prymuly. Blesk má nyní za to, že omezení zhuntují ekonomiku. Pokud bylo cílem Křetínského akce politicky oslabit Babiše, tak to zafungovalo. Pokud bylo ale cílem zpomalit svírací lockdown a zachránit ekonomiku před zkázou, tak se plán vymstil. Toto pokračování „Chyťte Romana“ totiž povzbudilo Babiše stejně jako původní verze z roku 2009.

Zprávy bez cenzury Martin Marcikán / Stalo se / Studio Kadaň / SVCS / Svobodný vysílač CS / Zprávy / Zprávy bez cenzury / Zprávy bez politické korektnosti /