28.10.2020 - Martin Marcikán

2020-10-28 Stalo se … Zprávy bez cenzury a politické korektnosti

EKONOMIKA

FT: Digitální euro může nahlodat atraktivitu dolaru

VÝCHODNÍ EVROPA

Exulantka Cichanovská sa chce pomstiť prezidentovi Lukašenkovi zrušením hokejových majstrovstiev sveta v Minsku. IIHF jej nechce vyhovieť

Lukašenko sa snaží potrestať študentov a štrajkujúcich pracovníkov

Polsko se stává centrem běloruské politické opozice

Biden prisľúbil, že bude podporovať bieloruskú opozíciu proti Lukašenkovi

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Putin a Erdogan diskutovali o situaci v Náhorním Karabachu. K jakému závěru tito lídři dospěli?

Erdogan obvinil Rusko z „útoku“ na opoziční tábor v Idlibu

Na rozdíl od Putina nemůže Macron od Erdogana čekat omluvu

Íránské noviny zobrazily Macrona jako ďábla

EU

Prezidentské voľby môžu čiastočne zmeniť vzťahy medzi V4 a USA

Historik: Když se infantilní EU zhroutí, velmoci ji roztrhají na kusy

AMERIKA

Ženy v USA 27-krát pobodali ochrankára obchodu, keď ich požiadal o nasadenie rúška. Ich právnička tvrdí, že šlo o sebaobranu

Policie ve Filadelfii zastřelila černocha s nožem, incident vyvolal další vlnu nepokojů

Američané před volbami nakupují střelné zbraně, vyzbrojují se i ženy a černoši

Giuliani: Čína si koupila oba Bideny i s „chlupama

Fox News: Pokud Biden prohraje, bude Amerika v plamenech!

DESTABILIZACE,. IMIGRACE , TERORISMUS

Francúzsko vyzvalo svojich občanov na opatrnosť, v moslimskom svete silnie hnev

ČESKÁ REPUBLIKA

28. říjen 2020 a naše suverenita


EKONOMIKA

FT: Digitální euro může nahlodat atraktivitu dolaru

FTAlphaville se domnívá, že plány Facebooku na vytvoření digitální měny Libra jsou od počátku „mizerné“. Jejich zveřejnění mělo ale významný vedlejší efekt, protože donutilo centrální banky k tomu, „aby se probudily a věnovaly se významným slabinám současného systému fungování jejich měn“. Jinak řečeno, Libra donutila centrální banky přiznat si, že i přes desetiletí digitalizace jsou mezinárodní platební systémy stále pomalé, drahé a někdy neposkytují potřebné bezpečí.

Jak konkrétně současný systém funguje? Většina centrálních bank „distribuuje svou měnu bankám přes operace na volném trhu. Na něj ale mají banky přístup pouze v případě, že jsou v dané zemi podnikatelsky aktivní. Musí mít účet u centrální banky a celkově je systém nastaven tak, že vše je drženo v rámci jurisdikce dané centrální banky. Peníze jsou tedy „velmi lokální“.

VÝCHODNÍ EVROPA

Exulantka Cichanovská sa chce pomstiť prezidentovi Lukašenkovi zrušením hokejových majstrovstiev sveta v Minsku. IIHF jej nechce vyhovieť

Po fiasku generální stávky, kterou se Cichanovská pokusila vystrašit prezidenta Alexandra Lukašenka, zkouší běloruská exulantka vyvolat chaos v organizaci příštího MS v hokeji. Zrušením pořadatelských práv běloruským organizátorům by Cichanovská chtěla potrestat Alexandra Lukašenka za to, že se nepodřídil jíjímu požadavku, aby odstoupil z funkce běloruského prezidenta.

Cichanovská intenzivně lobbuje u svých západních sponzorů, aby pomohli zmařit pořádání hokejových MS v Minsku. Její snaha však naráží na odpor IIHF. Šéf IIHF Horst Lichtner se rázně ohradil vůči návrhu na odložení, nebo přesun hokejových MS z politických důvodů.

„Nenecháme se takto vydírat. Nikdo nemůže od nás požadovat ukončení dohody uzavřené s Běloruskem“, zdůraznil Horst Lichtner v reakci na intriky Světlany Cichanovské.

Lukašenko sa snaží potrestať študentov a štrajkujúcich pracovníkov

Tamní univerzitní studenti opustili přednáškové místnosti, aby pochodovali na shromážděních. Podobný krok udělali i mnozí zaměstnanci továren, kteří v pondělí vstoupili do stávky. Lukašenko nereaguje na výzvu volební vyzývatelky Světlany Cichanovskej, aby odstoupil, a poznamenal, že „ti, kteří vyšli na nepovolené shromáždění v rozporu se zákonem, by měly být zbaveni práva být studenty.

„Nebudeme nikoho přesvědčovat: ani pracující ani studenty, ani lékaře, učitele či úředníky … Nyní nastává okamžik, kdy by si měl každý zvolit cestu, po které chce dále jít,“ konstatoval 66-letý prezident, který v Bělorusku vládne od roku 1994 .

Opoziční vůdkyně Svetlana Cichanovská, která je v exilu v Litvě, v neděli zopakovala, že v pondělí se začne celostátní stávku, pokud Lukašenko neoznámí rezignaci, nepropustí politické vězně a nezastaví zásahy proti demonstrantům. Ke splnění „ultimáta lidu“ měli úřady podle ní čas do neděle 23:59.

Protesty v Bělorusku trvají denně od 9. srpna, kdy v prezidentských volbách podle oficiálních výsledků získal Lukašenko 80% hlasů. Mnozí však volby považují za zmanipulované, přičemž na stranu nespokojených Bělorusů se přidali i Evropská unie a Spojené státy americké.

Polsko se stává centrem běloruské politické opozice

Polsko se stalo základnou běloruské opozice, všímají si noviny Nězavisimaja Gazeta. Polský parlament projednává zákon, který bude garantovat Bělorusům, kteří do Polska přijeli z humanitárních důvodů, právo na práci. Podle informací polského ministerstva vnitra za poslední dva měsíce politické krize do Polska přišlo kolem 700 běloruských občanů na základě humanitárních víz nebo prostřednictvím procedury mezinárodní ochrany.

Ve Varšavě se nacházející představitelka běloruské politické opozice Světlana Tichanovskaja při jednání s premiérem Polska Mateuszem Morawieckým žádala, aby běloruští emigranti mohli získat práci. Tinachovskaja zdůraznila, že Bělorusové v Polsku nechtějí žít na cizí účet, chtějí pracovat a živit se sami.

Biden prisľúbil, že bude podporovať bieloruskú opozíciu proti Lukašenkovi

Biden, který v průzkumech veřejného mínění před volbami vede před prezidentem Donaldem Trumpem, přislíbil, že v případě svého vítězství „výrazně rozšíří“ sankce proti „Lukašenkovým přisluhovačům“ – tak jak to udělali evropští spojenci.

„Přestože prezident Trump se odmítá vyjadřovat v jejich zájmu, já nadále stojím při běloruském lidu a podporuji jeho touhu po demokracii,“ napsal Biden v prohlášení.

„Odsuzuji i otřesné porušování lidských práv, kterého se dopouští Lukašenkův režim,“ zdůraznil Biden a dodal: „Žádný lídr, který mučí vlastních lidí, nikdy nemůže tvrdit, že má legitimitu.“

STŘEDNÍ VÝCHOD a SEVERNÍ AFRIKA

Putin a Erdogan diskutovali o situaci v Náhorním Karabachu. K jakému závěru tito lídři dospěli?

V prohlášení Kremlu se uvádí, na co během telefonického rozhovoru přišla řeč.

„Diskutovalo se o vývoji událostí v zóně konfliktu v Náhorním Karabachu. Ruská strana vyjádřila hluboké znepokojení nad probíhajícími nepřátelskými akcemi i nad stále větším zapojením teroristů ze Blízkého východu do střetů,“ stojí v textu Kremlu.

Stejně tak se poznamenává, že Putin svého kolegu informoval o kontaktech s vedením Ázerbájdžánu a Arménie a o krocích, které byly podniknuty za účelem dosažení předčasného příměří a deeskalace krize.

„Rovněž byla dohodnuta další koordinace mezi zahraničněpolitickými a obrannými útvary Ruska a Turecka, stejně jako mezi tajnými službami obou zemí,“ dodává se ve zprávě.

Erdogan obvinil Rusko z „útoku“ na opoziční tábor v Idlibu

„Ruský útok na opoziční výcvikový tábor v regionu Idlib svědčí o absenci přání udržitelného tam míru a klidu,“ řekl Erdogan během svého vystoupení před parlamentní frakcí vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje.

Syrské noviny Al-Watan s odvoláním na zdroje v ministerstvu zdravotnictví v Idlibu předtím uvedly, že v důsledku leteckého útoku ruských vzdušných sil na výcvikový tábor teroristické skupiny v syrské provincii Idlib bylo zabito více než 40 ozbrojenců a nejméně 60 zraněno.

Na rozdíl od Putina nemůže Macron od Erdogana čekat omluvu

Za urážkami je chladný výpočet: Eskalací vztahů s Paříží chce Erdogan získávat body na domácí scéně, a to vzhledem k tomu, že mnozí turečtí občané otevřeně nemají rádi Francii.

Stažení francouzského velvyslance z Ankary bylo správným rozhodnutím, píše novinář Rainer Hermann. Toto je vhodná reakce na urážku Recepa Erdogana, který uvedl, že Emmanuel Macron by měl podstoupit psychiatrické vyšetření, aby zkontrolovali jeho duševní stav.

Německá vláda mohla být solidární s Francií odvoláním svého velvyslance v Turecku ke konzultacím, ale Berlín se omezil na to, že Erdoganovo prohlášení vůči Macronovi je „nepřijatelné“. Erdogan se však neuklidnil a přilil do ohně ještě více oleje a vyzval k bojkotu francouzského zboží.

Za Erdoganovými provokacemi stojí chladný kalkul. Turecký prezident ví, že může na domácí scéně získat další politické body. Faktem je, že mnoho Turků vnímá Francii negativně kvůli přítomnosti vlivné arménské lobby a mnoha Kurdů.

Íránské noviny zobrazily Macrona jako ďábla

Karikatura francouzského vůdce je uvedena v úvodníku novin s titulkem „Pařížský Iblis (ďábel)“. Macron má červenou tvář, špičaté uši, dravý pohled a špičáky.

Číslo vyšlo v tištěném i online formátu.

Íránské ministerstvo zahraničí si předtím povolalo francouzského diplomata na protest proti „naléhavé podpoře francouzských úředníků na urážlivé karikatury proroka“. Ministerstvo toto stanovisko francouzských úřadů odsoudilo a označilo za nepřijatelné.

Na začátku října vystoupil Macron s velkým projevem o boji proti náboženskému separatismu ve Francii a oznámil, že 9. prosince bude předložen příslušný zákon zaměřený na posílení republikánských hodnot. Francouzský vůdce vyjádřil myšlenku nutnosti „osvobodit islám ve Francii od cizího vlivu“ a zpřísnit kontrolu nad financováním mešit.

EVROPSKÁ UNIE

Prezidentské voľby môžu čiastočne zmeniť vzťahy medzi V4 a USA

Úloha Slovenska, které je pro USA partnerem v rámci NATO, je v porovnání s jinými zeměmi ve V4 menší, vysvětluje Cabada. Je to podle něj dáno nejen velikostí země – Slovensko je populačně o polovinu menší než Maďarsko nebo Česko – ale navíc je v rámci V4 nejvíce soustředěny na evropský rozměr západní spolupráce, tedy prioritizovat EU. „To je v očích Trumpovi administrativy vnímáno spíše jako nedostatek než přednost,“ zhodnotil.

ČR a USA
Podotkl, že ČR se pro USA stala po odchodu Václava Havla z funkce prezidenta krajinou „nižšího významu“, k čemuž podle něj přispěly i některé kroky českých vlád a Havlových následovníků. Za nejvýznamnější problémy považuje
• odmítnutí amerického požadavku na spolupráci při výstavbě protiraketového systému v Evropě,
• jakož i proruské a pročínské orientaci některých českých představitelů včetně prezidenta Miloše Zemana.

„Přesto nelze očekávat, že by prezident Trump, pokud bude znovuzvolen, pozval Miloše Zemana na oficiální návštěvu. V tomto ohledu je dominantním partnerem USA ve střední Evropě dlouhodobě Polsko. Také vláda premiéra Viktora Orbána má větší perspektivu spolupráce s Trumpovou administrativou,“ zhodnotil odborník na střední Evropu.

Historik: Když se infantilní EU zhroutí, velmoci ji roztrhají na kusy

Pokud EU nenajde novou pevnou platformu pro svou existenci, bude na roztrhání mezi globálními hráči, jako jsou Čína, Rusko, Spojené státy a Saúdská Arábie.

Varoval tak belgický profesor David Engels. V rozhovoru pro rozhlas Polskie obviňuje EU z toho, že je dětinská – místo toho, aby se Brusel soustředil na skutečné problémy, věnuje veškerý čas „vznešeným“ diskusím.

„Evropu pomalu, ale jistě dusí

  • úbytek populace,
  • masová migrace,
  • deindustrializace,
  • klesající vzdělání a kultura,
  • rostoucí násilná kriminalita a
  • veřejný dluh.

A samotná EU pouze roztáčí tuto smrtící spirálu, místo aby ji rozmotala,“ bije na poplach belgický historik a profesor David Engels.

Podle analytika věnuje EU místo zaměření na skutečné problémy Evropy veškerou pozornost vznešeným a kontroverzním tématům, jako je

  • globalismus,
  • multikulturalismus,
  • morální relativismus,
  • LGBT ideologie a
  • ultraliberalismus.

AMERIKA

Ženy v USA 27-krát pobodali ochrankára obchodu, keď ich požiadal o nasadenie rúška. Ich právnička tvrdí, že šlo o sebaobranu

Údajný útok v neděli večer 25. října spáchali dvě podezřelé, Jessica Hillová (21) a Jayla Hillová (18). Jejich 32-letou oběť hospitalizovali v kritickém stavu. Uvedla to policejní mluvčí Karie Jamesová.

Hádka se začala, když ženy odmítli splnit požadavek ochranky, aby si nasadili roušku, a vyústila do fyzické potyčky – jedna z žen muže udeřila. Jessica Hillová údajně vytáhla ze zadní kapsy nůž a začala muže bodat, zatímco Layla Hillová ho držela za vlasy, aby zůstal na místě. Muž byl pobodán do hrudi, zad a rukou.

Obě ženy policie zatkla na místě činu, v nedaleké nemocnici jim ošetřili menší řezné poranění.

V úterý při jednání u soudu okresu Cook o případném propuštění na kauci právnička obou sester prohlásila, že k pobodání došlo v sebeobraně. Dodala, že sestry trpí bipolární poruchou. Prokuratura uvedla, že ochranka se k oběma ženám před jejich útokem vůbec nepřiblížila.

Policie ve Filadelfii zastřelila černocha s nožem, incident vyvolal další vlnu nepokojů

Pouliční protesty vyvolala v americkém městě Filadelfie smrt 27letého černocha, kterého v pondělí zastřelili policisté. Desítky lidí včetně příslušníků bezpečnostních složek utrpěly při nočních střetech zranění, informovala agentura Reuters.

Filadelfská policie v úterý uvedla, že smrt Waltera Wallace vyšetřuje. Afroameričana podle ní strážníci zastřelili, neboť měl v ruce nůž a navzdory několika výzvám jej nezahodil.

Jeden ze svědků natočil incident na video. Je na něm mimo jiné vidět reakce ženy, která byla identifikována jako Wallaceova matka. Když policisté jejího syna zastřelí, na jednoho z nich se vrhne a bije ho. Ze záběrů není jasné, zda černoch skutečně držel nůž, podle agentury AP ale svědci potvrdili policejní verzi.

Američané před volbami nakupují střelné zbraně, vyzbrojují se i ženy a černoši

Podle National Shooting Sports Foundation (NSSF) vzrostl počet prodaných zbraní afroameričanům až o 58 procent v porovnání s loňským zářím. U žen se nákup zbraní zvedl o 40 procent. Podle NSSF je výraznější ozbrojování v období voleb běžné, nicméně současná situace je bezprecedentní, jelikož se možná překoná rekord z roku 2016, kdy se prodalo celkem 15,7 milionu střelných zbraní.

„Nikdy jsme nezaznamenali tak velký meziroční nárůst u afroamerických kupců zbraní,“ řekl CNN ředitel nadace Mark Oliva.

Prodej zbraní prudce vzrostl již na jaře na začátku pandemie koronaviru, další nárůst prodejci zaznamenali během léta kvůli protestům hnutí Black Lives Matter v reakci na smrt Breonny Taylorové a George Floyda.

Národní afroamerická zbraňová asociace uvedla, že od začátku pandemie se přidalo 5 000 nových členů. „Zdá se, že jsme měli mnohem více významných událostí, kdy rasisté způsobili škodu černochům,“ řekl CNN Douglas Jefferson, viceprezident organizace.

Giuliani: Čína si koupila oba Bideny i s „chlupama “

„Ve zprávě [na disku] Hunter Biden napsal rodinnému příslušníkovi, že byl po dobu 30 let zneužíván k vybírání peněz, placení rodinných výdajů a poté 50 procent dával tátovi.“

„Zprávy téměř zní hořce a podobných zpráv je spousta. To je podstata vydírání, které se odehrává před našimi očima.“

Podle Giulianiho je schéma zřejmé: „Hunter Biden vybírá peníze pro Joe Bidena. Joe je spokojený. A pak jsou peníze sdíleny [mezi těmito dvěma]. Jinak by si nemohli dovolit své domy s příjmem senátora.“

Sám Hunter Biden touto situací hodně trpěl.

„Do takových situací se dostal narkoman (Hunter). Tyto tlaky jeho drogovou závislost jen zhoršily. Ze všeho nejvíce zradil USA. To je otázka národní bezpečnosti,“ pokračuje Giuliani.

Fox News: Pokud Biden prohraje, bude Amerika v plamenech!

Americký prezidentský kandidát Joe Biden říká, že pokud bude zvolen, násilí v ulicích amerických měst skončí. Ale co když prohraje?

To je otázka, kterou si položil moderátor Fox News Greg Gutfeld. Podle něj neexistuje jistota, že protitrumpovská média budou schopná nebo ochotná zastavit agresivní davy pogromistů, kteří jsou přesvědčeni o zločinnosti Trumpa.

Tento týden Robert Reich požadoval vytvoření komise pro jednání s těmi, kteří se nepřipojili k hrdinskému „odporu“. Jistě, jakmile vyhraje Biden. Tato komise by pojmenovala každého, kdo Trumpa podporoval, a řádně je potrestala. Je to nechutné. Vyzývá k honu na čarodějnice pod rouškou usmíření: vítězové potrestají poraženého, tj. polovinu země.

Je legrační, že my s nimi nikdy tak nejednáme. Možná jsme lepší než oni?

Pokud to ale naznačuje, jaké je to pro ně přijatelné chování, když vyhrají, co je pro ně sakra přijatelné, když prohrají? Přemýšlejte o tom.

DESTABILIZACE, IMIGRACE , TERORISMUS

Francúzsko vyzvalo svojich občanov na opatrnosť, v moslimskom svete silnie hnev

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov v úterý například prohlásil, že francouzský prezident Emmanuel Macron svým omlouváním těchto karikatur v rámci zákonů o svobodě slova tlačí lidi k terorismu, „nedává jim na výběr“.

V Bangladéši pochodovali přes hlavní město tisíce protestujících a někteří dupali po plakátech s podobou Macron. Írán si předvolal francouzského chargé d’affaires a odevzdal mu stížnost proti karikaturám proroka ve Francii.

Některé země však chtějí zmírnit vyostřenou situaci. Například Saúdská Arábie odsoudila karikatury, ale nepřidala se k výzvám některých částí muslimského světa na bojkot francouzských výrobků.

Spor má kořeny ve vraždě učitele dějepisu Samuela Patyho před francouzskou školou ze dne 16. října, kdy muž čečenského původu pedagogovi při útoku oddělil hlavu od těla. Učitel totiž na hodině o svobodě projevu ukazoval žákům karikatury proroka Mohameda. Předmětné karikatury, poprvé zveřejněny francouzským satirickým časopisem Charlie Hebdo, muslimové považují za rouhání.

Francouzská vláda, podporovaná mnoha občany, vnímá oddělení hlavy od těla učitele za útok na svobodu projevu a prohlásila, že bude bránit právo na vystavování nebo zveřejňování karikatur.

ČESKÁ REPUBLIKA

28. říjen 2020 a naše suverenita.

Vladimíra Vítová, předsedkyně ANS 

28. října 1918 byl vyhlášen samostatný Československý stát. Ovšem v tuto chvíli není vůbec vyloučeno, že za pár chvil nemusí být po našem státu už ani památky. Kontinuita historie a ducha národa je totiž systematicky narušována. Obyvatelstvo je ohlupováno. Stále je vše „nové“: nové interpretace historie, nové problémy, nové elity a cílené odstavování starší generace, která má (prý bohužel) životní zkušenosti a paměť. 

Cílem je nestabilita společenského systému směrem ke zvýšení napětí sociálního i ekonomického. Děje se tak naprosto ve všech oblastech života a děje se tak cíleně. Krize koronavirová je absolutním vrcholem. Vše jede na ostří nože. K totálnímu ničení společnosti dochází přímo před našima očima a navíc zběsilým tempem. 

Vrcholní představitelé a politici EU oficiálně sdělují, že národní suverenita je jen „iluzí“ a pouhou „pověrou“, s níž se musí skoncovat. A to znamená skoncovat s historickými vzpomínkami a představami o své vlastní zemi a uznat, že my všichni jsme jen součástkami lidstva. Rozbití národní suverenity významně podporuje současný informační prostor, který agresivně vnucuje jediný správný názor. Události jsou překrucovány a zamlčují se určitá fakta. Jakýkoli jiný názor než „oficiální“ je prohlašován za nepřátelskou propagandu, se kterou je třeba bojovat…

Zprávy bez cenzury internetové rádio / Martin Marcikán / Stalo se / Studio Kadaň / SVCS / Svobodný vysílač CS / Zprávy / Zprávy bez cenzury / Zprávy bez politické korektnosti /