25.5.2021 - Martin Marcikán

2021-05-25 Debatní speciál VII

Podzimní sněmovní volby ve světle vývoje událostí v zahraničí

Hosté:

– ing. Petr Ježek Ph.D.

– ing. Jaroslav Tichý

Babišova vláda posunula v pátek do sněmovny novelu zákona o ochraně veřejného zdraví doslova jako okopírovanou z dílny Klause Schwaba a z propagačních vystoupení Billa Gatese! 

Andrée Geulenová byla obyčejnou učitelkou ve škole v Bruselu, když jednoho dne v létě 1942 někteří její studenti dorazili do školy s povinnou žlutou hvězdou našitou na oblečení.

To, že její studenti byli takto označeni a poníženi, rozzuřilo učitelku Geulenovou tak moc, že dala ihned pokyn celé třídě – židovským dětem i těm ostatním, aby si ihned oblékli školní zástěry, které budou od zítřka nosit ve škole povinně, aby zakryly žluté hvězdy.

Toto první blízké setkání s perzekucí Židů přesvědčilo tuto učitelku, že musí rychle jednat. Zatímco pokračovala ve výuce, stala se ústřední aktivistkou tajné organizace Comité de Défence des Juifs (Výbor pro židovskou obranu), kde se Židé a ostatní občané spojili, aby pomohli ukrýt židovské děti a zachránili je před deportacemi do koncentračních táborů a smrtí. Měla obtížný úkol přesvědčit rodiče, aby se odloučili od svých dětí a bylo je tak možné schovat v jiných rodinách. Na místním školním internátě sama ukrývala dalších 12 židovských dětí. V květnu 1943 byl školní internát uprostřed noci přepaden Němci a žáci byli brutálně odvlečeni z postelí, aby prokázali svou totožnost. Židovské děti byli ihned zatčeni a učitelé vyslýcháni. Na otázku jedné z Němek, zda se nestydí učit Židy, Andrée Geulenová odvážně odpověděla: „A ty se nestydíš se za to, že bojuješ proti dětem?“

Andrée Geulenové se naštěstí tehdy v noci podařilo až zázrakem vyhnout zatčení. Ještě té noci opustila školu a šla varovat své všechny své židovské studenty před bezprostředním nebezpečím. Navzdory této děsivé události, se Andrée Geulenová ještě více zapojila do odboje, kdy až do konce války ukrývala stovky dětí a uchovávala kódované záznamy o jejich původních jménech a rodičích. To umožnilo návrat dětí k jejich rodinám nebo příbuzným, když válka skončila.

Jak se říká, v životě nastanou okamžiky, kdy člověk nemluví protože by chtěl mluvit, ale protože už nemá právo mlčet. 

6.září 2021 oslaví tato mimořádná učitelka, která se nebála vzepřít zlovolným nařízením, protože věřila svému srdci a dokázala tak zachránit mnoho lidských životů své 100 narozeniny!

Tematické pořady debata / Ing Petr Ježek / Ing. Jaroslav Tichý / internetové rádio / Nový Apartheid / SVCS / Svobodný vysílač CS / volby 2021 /