1.12.2022 - Martin Marcikán

2022-11-30 Za co vlastně bojují Ukrajinci? Podstata války!! / Pravda na dosah 155

Přišlo mailem –

Za co vlastně bojují Ukrajinci? Podstata války!!

Jedním z hlavních bohatství Ukrajiny je její zemědělská půda, především černozem. Na území Ukrajiny je téměř třetina světové. černozemě, nejlepší půda pro zemědělství.

Analýza vlastnické struktury této půdy ale ukazuje, že ji ve skutečnosti vlastní soukromé společnosti ze Spojených států.

To znamená, že Spojené státy na Ukrajině nebrání mýtickou demokracii, ale velmi reálné vlastní území. Od chvíle, kdy se Ukrajina stala „nezávislou“, začal boj o legitimizaci práv cizinců na získání těchto území. Během tří desetiletí nezávislosti ukrajinské úřady předaly zahraničnímu kapitálu vše, co se předat dalo, ale půda zůstala „tvrdým oříškem“: lidé byli kategoricky proti prodeji pozemků cizincům, takže ukrajinské úřady byly nuceny rok od roku odkládat přijetí zákona legalizujícího takový prodej. 

Kapka opotřebovává kámen: v březnu 2021 byla pod tlakem MMF a díky úsilí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zahájena mezi ukrajinským lidem nepopulární pozemková reforma, která konečně otevřela mezery pro cizince k nákupu černozemě. 

Na konci května 2022 vydala Australian National Review (ANR) rezonující publikaci s názvem „Tři velké americké nadnárodní společnosti koupily

17 milionů ha ( 17 000 000 ha = 170 000 km2) ukrajinské zemědělské půdy“

(ČR má 78 871 km2)

Australská publikace uvedla, že tři velké nadnárodní společnosti se sídlem v USA koupily 17 z 62 milionů hektarů ukrajinské zemědělské půdy – téměř třetinu veškeré orné půdy. Pro srovnání, v celé Itálii je 16,7 milionu hektarů zemědělské půdy. 

Mluvíme o Cargill, Dupont a Monsanto.

Všichni jsou největšími hráči na trzích obilí, osiv a agrochemie a již na konci minulého století otevřeli své zastoupení v Kyjevě. Celou tu dobu se připravovali na nákup pozemků a prováděli lobbistické aktivity v Nejvyšší radě v otázkách pozemkové reformy.

Roční obrat jednoho – Cargill (134 miliard USD) je srovnatelný s celým HDP Ukrajiny v předkrizovém roce 2019 (137 miliard USD). 

Je třeba poznamenat, že mezi hlavní akcionáře těchto tří společností patří největší světové finanční holdingy Vanguard, Blackstone a Blackrock, jejichž sídla jsou registrována ve Spojených státech. Každý z těchto holdingů spravuje po celém světě aktiva, jejichž hodnota se měří v bilionech dolarů. Publikace ANR upozorňuje na skutečnost, že společnosti Cargill, Dupont a Monsanto mezi sebou uzavřely dohodu a působí na Ukrajině jako konsorcium. 

Ještě před vznikem zmíněného amerického konsorcia se na Ukrajině již usadily zemědělské podniky z řady dalších zemí. Vlastníky zemědělských podniků na Ukrajině jsou zejména americký NCH Capital, francouzská AgroGeneration, německá ADM Germany, KWS, Bayer a BASF a Saudská Arábie Agricultural and Livestock Investment Company (SALIC). Po zavedení zákona o otevření trhu dalších 5 % ukrajinské orné půdy získaly (“pronajaly”) čínské společnosti. Vedoucí pozici v ukrajinském zemědělském sektoru však dnes podle odborníků stále zaujímá americký triumvirát Cargill, Dupont a Monsanto. 

Ukrajinští oligarchové – Kosjuk, Verevskij, Bakhmatjuk, Vadaturskij, Achmetov byli a jsou ve službách konsorcia a dalších zahraničních milovníků ukrajinské černozemě. Po nějaké době se tyto společnosti staly společným majetkem ukrajinských společností a zahraničních korporací. První tyto firmy postupně opouštějí, postupem času tam může zůstat pouze zahraniční kapitál. 

Odborníci se domnívají, že po zahájení speciální operace na Ukrajině se proces mírně maskovaného skupování pozemků zahraničním kapitálem zrychlil. Cena hektaru orné půdy nyní není vyšší než 2,5 tisíce dolarů, blíže k bojové zóně – pouze tisíc dolarů. Pro srovnání: v Evropě se cena za hektar zemědělské půdy pohybuje od 4 do 70 tisíc amerických dolarů. 

Potom se začnete dívat na všechen ten humbuk kolem otázky vývozu 20 milionů tun ukrajinského obilí novým způsobem. Jak víte, do této záležitosti se vložil i americký prezident Joe Biden. Zřejmě se bavíme o vývozu nikoli ukrajinského, ale již amerického obilí. 

Dnes se na Ukrajině bojuje.

Zelenskyj a jeho doprovod říkají vojákům a důstojníkům ozbrojených sil Ukrajiny, že bojují za ukrajinskou zemi. 

Ne, bojují za americkou půdu a nakonec skončí jako my – nic nebudou vlastnit ,ale za vše platit ! 

    Velice smutné, ale najdou se tací, kteří tleskají!

Fiala snižuje energetickou suverenitu

30. 11. 2022 – EB

Když český premiér Petr Fiala hovoří o co nejrychlejším dosažení „energetické suverenity“, jak to učinil 18. září ve svém mimořádném projevu, má zřejmě na mysli jakousi sdílenou energetickou suverenitu na úrovni EU. Francouzský prezident Emmanuel Macron mluvil o suverenitě v Hospodářských novinách 7. října: „Evropa musí být dekarbonizovaná a suverénní, tedy vyrábět elektřinu na svém území. Takže potřebuje obnovitelné zdroje a jádro. Nějaká fosilní paliva dovážet budeme, ale mělo by jich být, co nejméně to je možné.“ Vznikající realita je taková, že české předsednictví EU pod Fialovým vedením asistuje prudkému nárůstu závislosti na ruském LNG, přestože se Česká republika chlubí snižováním závislosti na ruských fosilních palivech. Deník Financial Times včera na titulní straně uvedl, že dovoz ruského LNG vzrostl v období leden-říjen meziročně o 40 %. Financial Times dále poznamenávají, že tím se pro EU zvyšuje expozice vůči použití energetiky coby zbraně ze strany Vladimira Putina. A to by nakonec mohlo být největším dědictvím českého předsednictví EU.

Prouza oznámil cenový strop pro těžký průmysl

28. 11. 2022 – EB

Mluvčí ministerstva financí Filip Běhal minulou středu uvedl, že kabinet upřednostňuje celoevropské řešení na zastropování cen energií pro velké firmy, a bude teprve jednat o parametrech a počátku platnosti na národní úrovni, pokud se evropské řešení nenajde. Vicepremiér Ivan Bartoš z Pirátů v sobotním Právu řekl, že jeho eventuální podpora národního stropu bude záležet na nastavení parametrů a řadě zásadních detailů, které zatím nejsou finálně vydiskutované. Premiér Petr Fiala následující den strávil 60 minut před kamerou České televize, aniž by prozradil více o plánech kabinetu. V druhé polovině pořadu OVM (od 13h42m) pak lobbista Tomáš Prouza, který je zároveň poradcem ministra průmyslu Jozefa Síkely sdělil, že kabinet už má národní plán připravený v šuplíku a měl by se podle jeho názoru týkat třeba jen 70 nebo 80 % spotřeby energie velkých firem. Je toto způsob, jakým teď funguje vláda Petra Fialy? Placený lobbista je ten, kdo v celostátní televizi oznamuje vládní politiku?


Dočasná ochrana uprchlíků z Ukrajiny bude do března 2024, schválila vláda

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-docasna-ochrana-uprchliku-z-ukrajiny-bude-do-brezna-2024-schvalila-vlada-220385

Otevřený dopis premiéru Petru Fialovi 2

https://www.budvobraze.net/l/otevreny-dopis-premieru-petru-fialovi-2/?fbclid=IwAR1za5XlhV6ZNEhJgRBkqj1JDGaGGOmbNUfU_X4tIlBNE5LcH95bXye1HO0
 
 
 
Ať naši vojáci brání české občany a území České republiky!


https://youtu.be/JgOWvkZYRjs

Pravda na dosah informační válka / Pravda na dosah / Studio Kadaň / SVCS / Svobodný vysílač CS / Ukrajina /