17.3.2023 - Martin Marcikán

2023-03-16 Zprávy bez cenzury

16. březen je 75. den roku podle gregoriánského kalendáře (76. v přestupném roce).

Do konce roku zbývá 290 dní.

Jmeniny slaví Elena a Herbert.

Události – České země

  1. Česká republika

Diverzita na Ústavním soudu

16. 03. 2023 – EB

Prezident Petr Pavel včera podepsal zákon o snížení červnové valorizace důchodů, což znamená, že úprava indexačního mechanismu začne platit včas a bude posléze napadena opozicí u Ústavního soudu. Jednou z hlavních postav při prosazování tohoto zákona byl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, který ale při závěrečném projednávání ve Sněmovně 3. a 4. března chyběl kvůli zdravotnímu zákroku. Tato omluva by se mu mohla později docela hodit s ohledem na střet zájmů, protože je shodou okolností také zmiňován coby kandidát na ústavního soudce. Na otázku ohledně své kandidatury měl Benda typickou odpověď, že je na své pozici spokojený, ale zároveň pro TV Prima uvedl, že složení soudu by mělo být pestré a že není možné, aby v něm byli jen soudci. Nominace a schválení tak významného politika do Ústavního soudu by bylo velmi symbolickým aktem sblížení zákonodárné a soudní moci za premiérství Petra Fialy a prezidenství Petra Pavla. To vše samozřejmě ve jménu diverzity.

Trikolora

Je naprosto nádherné, když vám od člověka, který s doc. Miroslavem Ševčíkem neměl nikdy nic společného a kterého ani osobně neznáte, přistane v poště takováto kopie mailu. Děkujeme! Za sebe i za pana docenta. A děkujeme také za svolení mail zveřejnit.
Odesláno na [email protected]
Předmět: Podpora Miroslavu Ševčíkovi
Vážení akademici,
se smutkem v duši sleduji kampaň vedenou proti Miroslavu Ševčíkovi. Tuto kampaň považuji za zcela neadekvátní. Kde zůstala akademická hrdost? Studenti ve zprávách papouškující trapné odsudky jsou smutnou ukázkou poklesu úrovně našeho školství. Ti jsou hodni odsouzení a nikoli Miroslav Ševčík. O postoji rektora je škoda mluvit. Vysoké školy bývaly ostrovem svobodného myšlení a sdružovali se tam hrdí a chytří lidé. Zdá se, že ty slavné doby jsou pryč. Máte-li akademickou čest, měli byste se svého člena hrdě zastat, jinak budete v očích lidí, jako jsem třeba já, jen ubozí sluhové mocných, kteří nemají důstojnost a ani čest.
Zjišťovali jste, co tam u Národního muzea Miroslav Ševčík skutečně dělal? Na internetu je volně dostupné video z incidentu před Národním muzeem. Je tam zadokumentované i to, jak se ve věci angažoval Miroslav Ševčík. Chtěl řešit nepřiměřený postup policie, který před tím viděl. Na tom videu jasně říká, že nechce nic jiného, než mluvit s velitelem zásahu a s antikonfliktním týmem, že rozhodně nechce nic jiného. Zachoval se v dané situaci jako správný svobodný a racionálně uvažující chlap, a pokud ho za toto chcete kritizovat, místo toho abyste ho pochválili za vzornou reprezentaci, jste pro mne ukázkou morální bídy.
v Kolíně 13.3.2023
Ing. Stanislav Hlubocký

Hynek Charous

(převzato)
Neznám větší zlodějinu, než daň z nemovitostí, kde už byla daň 2x odvedena. Ať pokračují a někdo jim rozmlátí hlavy kladivem, větší část stejně skončí na UA, ale máme přesně to, co si tento hloupý národ zaslouží. Stanjura, který vše podělal, kde fungoval, si plete šetření s OKRÁDÁNÍM lidí, co ho platí, včetně seniorů , které už nedávno okradli o 7000 Kč ročně.

Daň z nemovitosti by se mohla zvýšit až na dvojnásobek a výnos změny ve výši šest až osm miliard korun by stát vybíral pro sebe. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) to řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN). Podle Stanjury jde o jedno z desítek opatření k vylepšení státního rozpočtu, která plánuje. Celkem chce v rozpočtu ušetřit více než 70 miliard korun.

Stanjura opakovaně uvedl, že vláda připravuje konsolidační balíček, který by měl snížit strukturální deficit nejméně o jedno procento hrubého domácího produktu, tedy zhruba 70 miliard korun. Týkat by se to mělo státního rozpočtu na příští rok. Loni skončil státní rozpočet deficitem 360,4 miliardy korun, což byl třetí nejhorší výsledek hospodaření po letech 2021 a 2020. Pro letošní rok je schválený schodek 295 miliard korun.

Dokud není domluveno všechno, není domluveno nic, zdůraznil Stanjura. Jsou už ale podle něj nějaké dílčí dohody. „Dalo se dohromady asi 65 opatření a ministerstvo financí expertně přepočítalo, kolik by které mohlo přinést na příjmové nebo výdajové straně. Suma těch opatření je mnohem větší než 70 miliard, ale neprojdou všechna. Vycházeli jsme ze všech návrhů Národní ekonomické rady vlády (NERV), k tomu přišly návrhy z jednotlivých ministerstev. Teď budeme jednat v užší skupině a na přelomu března a dubna to dostane vedení politických stran,“ dodal.

V koalici není shoda

Mezi stranami vládní koalice zatím není na zvýšení daně z nemovitosti shoda. „Vlastně mě trošku překvapuje, že ministr financí komentoval nějaký specifický návrh, který rozhodně není prodiskutován,“ řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

K samotnému návrhu se Bartoš nechtěl vyjadřovat. Uvedl pouze, že koalice pracuje s několika návrhy úsporného balíčku, u kterých jsou vyčísleny jejich ekonomické dopady. Je také stanoven termín, kdy se vedení koaličních stran sejde se stranickými ekonomy a prodiskutují, která opatření považují za přijatelná.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/stanjura-rozpocet-dan-z-nemovitosti-uspory-dph.A230315_080759_ekonomika_akp

2. Slovenská republika

Rastislav Schlosár: Darovanie Migov Ukrajine je protiústavné! Každý člen vlády, ktorý za to zahlasuje, spácha úmyselne trestný čin!

Ústavní právnici v tom majú jasno. Darovať slovenské Migy Ukrajine by bolo v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky. V súčasnosti na to nemá právomoc ani parlament, a už vôbec nie vláda v demisii!

To znamená, že ak členovia vlády SR zahlasujú za túto zradu, ktorá po mnohých stránkach ohrozuje bezpečnosť Slovenskej republiky a zaťahuje nás ešte viac do vojny s Ruskom, dopustia sa jednoznačne trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa § 326 Trestného zákona! Každý z nich totiž musí poznať tieto ústavno-právne analýzy a ak aj napriek tomu za to zdvihne ruku, úmyselne prekročí svoju právomoc a nebude sa tak môcť vyhovárať, že o protiprávnosti tohto skutku nevedel.

V tom prípade, ako člen Ústavnoprávneho výboru NR SR, na všetkých týchto zradcov a zapredancov, ktorí slúžia cudzím protislovenským záujmom, okamžite podávam trestné oznámenie.

3. EKONOMIKA

Nákaza z krachu amerických bank SVB a Signature se šíří do Evropy!

Evropská komise navrhla strategii, jak poskytnout EU kritické suroviny

EÚ uvalí na Čínu sankcie

Vývoz moderních strojů na výrobu čipů do Číny bude omezen

4. UKRAJINA

Artyomovsk: PMC „Wagner“ okupuje nové čtvrti a vede silnou ofenzívu s podporou letectví a dělostřelectva

Bitva o Bakhmut: situace ozbrojených sil Ukrajiny je téměř kritická

Sýria uznala nové hranice Ruska

5. ASIE

India chápe príčiny konfliktu na Ukrajine a Rusko neodsudzuje

Číňané poděkovali Rusku za to, že „veřejně uhodilo Spojené státy do tváře“

6. KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY

Bývalý generálny tajomník NATO: Trumpova nominácia na prezidenta USA bude pre Ukrajinu katastrofou

CNN: Čiernomorský incident by mohol ochladiť túžbu Američanov pomáhať Kyjevu

Peskov odpověděl na otázku o vyzvednutí amerického dronu ze dna Černého moře

Rusi predbehli Američanov — ruská flotila vylovila spadnutý dron

Pred 55 rokmi došlo v dedine Sơn Mỹ k strašnému masakru.
16. marca 1968 rota amerických vojakov „Charlie“ vyvraždila celú vietnamskú dedinu na príkaz „zlikvidovať všetko, čo chodí, plazí sa a rastie“. V dôsledku toho zomrelo 504 civilistov. Mnohých z nich brutálne mučili, ženy znásilňovali.

 Tento masaker sa stal jedným zo symbolov vietnamskej vojny. V Spojených štátoch o zločine dlho nevedeli a stále sa tam snažia tejto téme vyhýbať.
Zločin Američanov vo svete si však bude navždy pamätať spolu s barbarstvom nacistov.

7. RUSKÁ FEDERACE

Útok na ruské letadlo by byl vyhlášení války – ruský velvyslanec

Rusko je na pokraji veľmi vážnych vojenských udalostí

Zprávy bez cenzury Informace / informační válka / Studio Kadaň / SVCS / Svobodný vysílač CS / Zprávy / Zprávy bez cenzury /