2.5.2023 - Martin Marcikán

2023-05-02 Debatní speciál – QFS vs CBDC otázky a odpovědi

Téma:    QFS x CBDC – Otázky a odpovědi

Hosté:   Ing. J. Tichý 

               Ing. J. Schuster

Digitální peníze centrálních bank (CBDC)

Co jsou digitální peníze centrálních bank (central bank digital currencies, CBDC), jaké jsou jejich přínosy, možná rizika a co by obnášelo jejich případné budoucí zavedení v České republice? Přinášíme ucelený přehled výstupů ČNB, které se problematikou CBDC zabývají.

Digitální peníze centrálních bank lze obecně definovat jako digitální peníze, které jsou přímou pohledávkou jejich držitele vůči centrální bance. Jsou přitom denominovány v zúčtovací jednotce daného státu (např. v ČR by tak šlo o českou korunu). CBDC tedy přestavují novou, digitální formu peněz emitovaných centrální bankou a stejně jako současné hotovostní peníze je lze využít jako prostředek směny (k placení) i jako uchovatele hodnoty (ke spoření).

CBDC tak ve své podstatě rozšiřují přístup k bezhotovostním penězům centrálních bank. Ten mají nyní v zásadě jen obchodní banky, a to v podobě peněz na účtech u centrální banky. V případě emise tzv. retailové (neboli univerzální) CBDC  by jej získaly i další subjekty (např. občané a firmy).

https://www.cnb.cz/cs/platebni-styk/digitalni-penize-centralnich-bank-cbdc/


Chystají vlády vlastní Bitcoin? Co vše skrývá projekt CBDC

 O digitálních měnách centrálních bank neboli CBDC už jste asi slyšeli. Ale víte přesně, co jsou zač a co nám přinesou? Kde se vzaly a hlavně – jak se liší od Bitcoinu a dalších kryptoměn?

CBDC (Central Bank Digital Currency) jsou vydávány a regulovány centrální bankou, kryptoměny žádnou centrální autoritu nemají. Kryptoměny také vždy fungují na technologii blockchainu, kdežto u CBDCs to pravidlem být nemusí.

Jejich hodnota je většinou navázána na již existující fiat měnu, u kryptoměn (pokud nejde o stablecoiny) tomu tak není. Prvotním smyslem Bitcoinu a dalších kryptoměn bylo zajištění větší anonymity a svobody, CBDC mají za cíl spíše zvýšit finanční inkluzi a umožnit důkladnější státní dohled.

Poslední dobou se o digitálních měnách centrálních bank mluví stále ve více zemích. Tyto programovatelné digitální verze klasické fiat měny mohou přinést jisté výhody, třeba zvýšení efektivity nákladů a zmíněnou finanční inkluzi (dostupnost bezpečných finančních služeb).

Pokud však budou vlády prosazovat jejich využívání, mohou občanům přinést taky několik zásadních hrozeb.

Soukromí a svoboda v ohrožení

Jednou z největších hrozeb je ztráta soukromí. CBDCs jsou velmi snadno sledovatelné, což vládám teoreticky umožňuje sledovat všechny vaše finanční transakce a způsobit ztrátu finančního soukromí jednotlivců. Takzvané programovatelné peníze mohou tak v konečném důsledku pomoci s vynucováním finančních sankcí, absolutního dohledu a kontrol. 

Dalším rizikem je možnost zvýšené cenzury a kontroly, tedy faktická ztráta svobody. Vlády by například při používání těchto digitálních měn mohly snadno zmrazit nebo zabavit účty s CBDCs, omezovat transakce nebo sledovat a omezit přístup k určitým finančním produktům a službám.

https://www.kurzy.cz/zpravy/710329-chystaji-vlady-vlastni-bitcoin-co-vse-skryva-projekt-cbdc/

Páči sa im, čo môžu ovládať. Všetko ostatné funguje z požičaného času❗

DESANTIS Guvernér Floridy: Elity chcú urobiť z digitálnej meny centrálnej banky „jedinú menu“ a „zbaviť sa kryptomien“.

„Nemajú radi kryptomeny, pretože nemôžu kontrolovať kryptomeny.“

Biden včera banky sú v poriadku!
Očividne nie sú v poriadku už dlhu dobu‼

Ale Pozor Podľa Odborníkov z LGB-TA3, Denníka Hnoj, Smečka, Narkózy atd. všetko je v poriadku a šírime Sprostosti a strašíme ľudí .

Ján Cogan – Republika

https://vk.com/video465198416_456241487

Tematické pořady CBDC / debatní speciál / Informace / informační válka / Ing. Jaroslav Tichý / Ing. Julius Schuster / QFS / Studio Kadaň / SVCS / Svobodný vysílač CS /