18.1.2024 - Martin Marcikán

2024-01-18 Zprávy bez cenzury

https://odysee.com/@radiosv.studiokadan:6/Zpr%C3%A1vy-bez-cenzury—18.01.2024:8

Zprávy bez cenzury 18.01.2024

Z domova

Stát odmítl levnou elektřinu

https://vk.com/video305263124_456239365

Rakušan zapomněl na Babiše i Putina

  1. 01. 2024 – EB https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2024-01-18&utm_source=utm_source%3Dnewsletter&utm_medium=utm_medium%3De-mail&utm_campaign=utm_campaign%3Dfinal_word_18.1.2024

Při současném tempu by ANO dost možná mohlo v příštích sněmovních volbách získat dostatek hlasů na to, aby sestavilo vládu – ať už většinovou, nebo menšinovou – s jakoukoli z dalších stran, které se dostanou přes pětiprocentní hranici. To by mohlo znamenat 3-6 potenciálních koaličních nebo tichých partnerů. Piráti by sice mohli z principu odmítnout asistovat při znovu nástupu Andreje Babiše k moci, ale ostatní současné vládní strany se už podílely na tolika pochybných transakcích a prohřešcích, že budou mít silnou motivaci hodit přístup „nikdy Babiše“ za hlavu a hledat právní ochranu u vládního stolu. Babiš je může přimět k větší poddajnosti výhrůžkami o zahájení trestních řízení proti současným ministrům a jejich poradcům v souvislosti s transakcemi v energetice, armádními akvizicemi, IT zakázkami atd. Nový klip předsedy hnutí STAN Víta Rakušana je významnou událostí nejen proto, že otevřeně kritizuje premiéra Petra Fialu, ale také proto, že z nastalé situace neviní Babiše ani Vladimira Putina. Větším nepřítelem se stávají koaliční partneři.

Česko si výrobu elektřiny z uhlí zdražilo tolik, že už se nevyplatí. Dovoz je nevyhnutelný

https://echo24.cz/a/HrkUu/zpravy-ekonomika-elektriny-budeme-mit-brzy-malo-staneme-dovozci-zdrazujeme-vyrobu-uhli

Loni Česká republika celkem vyvezla devět terawatthodin elektřiny, a i když jsme byli čtvrtým největším vývozcem v EU, meziročně je to o pět TWh méně. Důvodem poklesu exportu elektřiny byla především zmíněná nižší výroba elektřiny z uhelných a plynových elektráren, která se vlivem poklesu ceny na trhu méně vyplácela. Podíl exportu tak bude kvůli útlumu uhlí dál klesat a za několik let se můžeme stát dovozcem.

Pokud bychom v regionu střední Evropy z politických důvodů odstavili uhelné elektrárny, bude i při ambiciózním rozvoji obnovitelné energetiky kolem roku 2030 nutné najít nový zdroj pro přibližně 250 TWh spotřeby, a to i v případě, že budeme očekávat pouze nepatrný celkový nárůst spotřeby o deset procent. Vyšší politický tlak na náhradu uhlí by tedy především v zimě vedl k výraznému navyšování ceny elektřiny,“ říká k tomu ředitel strategie EGÚ Brno Michal Macenauer.

Právě uhelné elektrárny jsou silně zatížené emisními povolenkami. Ty musejí nakupovat elektrárny a další průmyslové podniky, které vypouští do ovzduší skleníkové plyny, například oxid uhličitý. Jedna povolenka opravňuje podnik vypustit do atmosféry jednu tunu oxidu uhličitého, případně ekvivalentního množství jiného plynu. Jsou to tedy jakési odpustky, které si podniky musí kupovat.



Jana Zwyrtek-Hamplová: Trefa do černého

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/jana-zwyrtek-hamplova-trefa-do-cerneho/

Ústavní soudce Jaromír Jirsa byl svou otázkou, jakou čekali oba ministři na podzim roku 2022 inflaci, krutě přesný. Proč?  Protože je to důležitá informace pro úvahu Ústavního soudu o tom, zda měla vláda důvod pro stav legislativní nouze, neboť inflace byla NEČEKANĚ vysoká. Zbyněk Stanjura jako ministr financí vypověděl, že čekal okolo pěti procent, ministr práce Marian Jurečka šest procent. A ona byla cca 17%. Má to ale jednu chybu. Česká národní banka prognózovala už na začátku srpna 2022 výši 16,2 procenta.

Že by ministři, včetně ministra financí (!), prognózu ČNB vůbec nečetli? Odpověď bude jednodušší, než se zdá. Četli, ale ignorovali. Bylo totiž před prezidentskými volbami, a přiznat, že chtějí sáhnout na důchody, určitě nechtěli. Takže před voliči mlčeli, po volbě prezidenta zneužili stavu legislativní nouze, a teď před Ústavním soudem s nejvyšší pravděpodobností – lhali. Protože pokud ne, usvědčili se ze zanedbání povinností při výkonu svých ministerských funkcí, ale pozor – ani to by neopravňovalo nahrazovat to legislativní nouzí…. Je ale nemyslitelné, aby nesledovali prognózy ČNB … Tedy spíše lhali, což v překladu znamená, že před Ústavním soudem křivě vypovídali. Aby obhájili neobhajitelné zneužití stavu legislativní nouze.

Závěr?


Ústavní soud bude mít, podle mého názoru, dvě možné cesty.

  • Zjistí, že ti dva pánové zanedbali svou práci, protože nesledovali prognózy ČNB, ale pak by měl konstatovat, že to nemohou dohánět zneužitím stavu legislativní nouze.
  • Neuvěří, že ministři nesledovali ve svých funkcích prognózy ČNB, jejich výpovědi označí proto za nevěrohodné, a využití stavu legislativní nouze rovněž odmítne.

Nenapadá mne zatím žádná linie, ve které by mohlo schválení změny zákona daným způsobem obstát – a to jsou tam další sporné momenty. Je smutné, že se něco podobného děje proto, aby se sáhlo na příjmy našich důchodců, a legislativní proces se “znásilňuje” v zájmu politické taktiky kohokoliv.

V každém případě byla otázka ústavního soudce Jaromíra Jirsy trefou do černého.

Euro jako past

Ekonomka Ilona Švihlíková míní, že zavedení eura představuje pro českou ekonomiku zcela reálná rizika.

Prezident Petr Pavel zahrnul do svého novoročního projevu problematiku eura (otázka je, zda mu projev psal „přítel po boku“, nebo na čí žádost toto téma uvedl) a progresivní liberálové zajásali. Euro je jejich milované téma, načasování, jistě nikoliv náhodou, odvádí pozornost od vysokých energetických nákladů, včetně vývoje v Liberty Steel.

Podobně jako v dalších zemích Západu se ani u nás příliš nediskutuje o přínosech eura a rizicích jeho přijetí. Liberální progresivisté argumenty nepotřebují, euro symbolizuje ty „správné hodnoty“, zařazuje nás do správné skupiny zemí a určitě působí proti Vladimiru Putinovi. Však už se také prověření kádři, (jako pan politolog Jiří Pehe) ozvali s tím, že kdo je proti euru, tak je jistě ruský agent. Kvalita argumentů se nezapře, ale v prostředí tak mediálně ideologickém, jako je to české, už dávno stačí stát „na správné straně“.

Závazek?

Začněme oním závazkem k přijetí eura, který zdůraznil prezident, a postupně se budeme věnovat dalším „argumentům“ vášnivých zastánců společné měny eurozóny.

Výjimku z třetí etapy hospodářské a měnové unie oficiálně dostaly jen dvě země: Velká Británie a Dánsko. Ostatní země tedy výjimku (opt-out) nemají. Jenže takové Švédsko nemá euro dodnes – v zemi proběhlo referendum, které připojení se k eurozóně odmítlo. Zdá se, že toto je cesta, kterou se chce vydat hnutí ANO. Nicméně, podle mého názoru je potřeba euro odborně zničit – což vzhledem k tomu, jak (ne)funguje není zas tak obtížné. Liberální progresivisté referendum určitě odmítnou, protože jim není nic tak z duše odporné, jako kdyby měl lid projevit svou vůli.

Patřím k dlouhodobým a konzistentním odpůrcům eura, ještě jako studentka jsem k tomuto tématu sepsala řadu článků, a s kolegou Konstantinosem Tsivosem jsme napsali celou knihu, která se mimo jiné věnuje problematice eura – Řecká tragédie (dostupná jako e-kniha). Moje kritika tedy není založena na emocích, čímž odporuje eurohujerské hysterii.

Eduard Chmelár: Stanovisko k 55.výročí upálení Jana Palacha

https://www.prvnizpravy.cz/sloupky/stanovisko-k-55-vyroci-upaleni-jana-palacha/

Jan Palach se za nikoho neobětoval, nikoho nezachránil, nikomu nepomohl, byl to absurdní projev úzkosti dohnaný do šílenství. Podle psychiatričky Zdenky Kmuníčkové, která se o pacienta v nemocnici tři dny starala, než skonal v hrozných bolestech, Palach několikrát zopakoval, že neměl v úmyslu zemřít a do poslední chvíle věřil, že přežije. Tuto naivitu si těžko vysvětlit tím, že nebyl studentem medicíny, ale historie. Dokonce ani tehdy, pokud bychom připustili, že chtěl v apatické společnosti vyvolat vzdor, musíme konstatovat, že se mu to nepodařilo. A to, že si uctíváním sebevraha kompenzujeme svou zbabělost jednat v situacích, kdy má odvaha smysl, je jen další forma zvráceného pokrytectví.

Naopak to, že člověku, který se upálil, zapalují svíčky, vyznívá spíše jako černý humor nebo projev mimořádně mdlého ducha. Palach nebyl mučedníkem. Navzdory jeho úmyslu se stalo to, před čím psychiatři varují: když se v médiích píše a mluví o dokonané sebevraždě, vzápětí se znásobí počet těch, kteří se o ni pokusí také, neboť je to utvrdí v jejich úmyslech. Společnost, která slaví takové patologické projevy, je nejen hysterická, ale také nemocná. Smrt Jana Palacha není hrdinství. Je to tragédie. A chceme-li budoucím generacím vštěpovat úctu ke svobodě a životu, toto rozhodně není cesta, kterou bychom měli vzývat jako tradici.

Bylo mi smutno, až do breku
Jiří Pátek ze ZD Libčany u Hradce Králové mi ukázal sad jabloní (17,3 ha), co právě likvidují. Rodil jablka Golden Delicious, pěstovaná skoro bez chemie pro výrobu stravy pro děti.

Pěstovat jablka se už nevyplácí, řekl manažer.
ZD sady zmenší z 205 na 75 ha.

Evropa

Maďarsko nehodlá pustit Švédsko do NATO

Legislativní program maďarské vlády nezahrnoval vstup Švédska do NATO, informuje televizní kanál ATV s odkazem na maďarského místopředsedu vlády Zsolta Semjena.

Vládní program na jarní schůzi parlamentu 2024 podle něj obsahuje 18 návrhů zákonů a pozměňovacích návrhů. Vstup Švédska do NATO nebyl na seznamu dokumentů zahrnut. Parlament bude hlasovat o otázkách souvisejících s vodohospodářskými službami v zemi a o přijetí státního rozpočtu na rok 2025.

Velvyslanci Švédska a Finska podali žádosti o vstup do NATO v květnu 2022. V listopadu téhož roku maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že země podpoří vstup států do aliance. 4. dubna 2023 vstoupilo Finsko do NATO.

Turecko a Maďarsko jsou dodnes jedinými členy NATO, kteří neratifikovali žádost Švédska. Budapešť odůvodnila svůj postoj tím, že Stockholm neustále podkopává bilaterální vztahy a staví se do pozice „morální nadřazenosti“.

Podle maďarské vlády se Švédsko opakovaně snažilo udeřit na Maďarsko – například v roce 2021, kdy švédský premiér Ulf Kristersson vyzval k tlaku na Maďarsko v rámci Evropské unie a podpoře „stále silnější“ maďarské opozice. Také podle poradce maďarské vlády Zoltána Kovácse navrhla švédská ministryně pro záležitosti EU Jessica Rosewallová zastavit převod pomoci EU do Maďarska.

Kramer: Mezi nadějí a iluzí. Jakou budoucnost pro nás připravily USA?

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/kramer-mezi-nadeji-a-iluzi-jakou-budoucnost-pro-nas-pripravily-usa/

Předseda vlády Donald Tusk dále propaguje propagandu určenou Washingtonem. Snaží se také prostřednictvím mýtické hrozby Ruska vydírat Evropu, aby evropští vůdci nadále poskytovali Ukrajině vojenskou pomoc.

Podle polského předsedy vlády „bude Evropa v příštích několika letech vystavena přímému ruskému útoku. Evropské země proto musí začít investovat do ozbrojených sil. Jinak bude výhoda na ruské straně ”.

Předseda vlády dodal, že takovou iniciativu již připravil s vedoucím ministerstva zahraničních věcí Radosławem Sikorským, výzvou k co nejrychlejšímu zohlednění potřeb evropského zbrojního průmyslu ve prospěch podpory Ukrajiny.

Skutečnost, že američtí politici nezamýšlejí ukončit ukrajinský konflikt, nám opakovaně zdůrazňovali zástupci Spojených států. Mluvčí americké bezpečnostní rady John Kirby sám hovoří o rostoucí hrozbě. Vůdce NATO Jens Stoltenberg věří, že válka „se na Ukrajině v roce 2024 nezastaví”.

Tento slogan nás samozřejmě musí vyděsit a mobilizovat Varšavu, abychom nadále pomáhali jednotkám ozbrojených sil Ukrajiny (alespoň do doby, než evropské země vytvoří mechanismus pro návrat Ukrajinců v branném věku k boji na frontě).

AP: Slovensko podporilo Maďarsko – nechce prideliť peniaze Ukrajine

https://sk.news-front.su/2024/01/17/ap-slovensko-podporilo-madarsko-nechce-pridelit-peniaze-ukrajine/

Slovenský premiér Robert Fico po bilaterálnych rokovaniach s Viktorom Orbánom povedal, že súhlasí s postojom svojho maďarského kolegu, že EÚ by nemala financovať plánovaný balík pomoci pre Kyjev vo výške 50 miliárd eur z celkového rozpočtu EÚ. Po Orbánovi navyše zopakoval, že vojnu na Ukrajine nemožno ukončiť vojenskými prostriedkami.

Podporil najmä Orbánov návrh rozdeliť financovanie na štyri časti, ktoré by bolo možné každoročne prehodnocovať a prípadne blokovať. Krajiny EÚ budú o tejto otázke opäť diskutovať na svojom stretnutí 1. februára, ale opäť sa obávajú maďarského veta.

Niektorí kritici Orbána tvrdia, že je proti pomoci Ukrajine s cieľom získať prístup k zmrazeným finančným prostriedkom. A Fico to zdôvodnil.

Nemôžu očakávať, že krajina zbavená financií dá peniaze inej krajine. To je jednoducho nemožné. Je to nespravodlivé,“ povedal Fico.

V Europarlamente napadli postoj EÚ ohľadne konfliktu na Ukrajine

https://sk.news-front.su/2024/01/17/v-europarlamente-napadli-postoj-eu-ohladne-konfliktu-na-ukrajine/

Minuli sme milióny peňazí daňových poplatníkov EÚ na podnecovanie vojny, ktorá nebola v našich záujmoch a ktorá pomohla zničiť Ukrajinu bez dobrého dôvodu,“ povedal na plenárnom zasadnutí írsky europoslanec Mick Wallace.

Tomuto konfliktu sa podľa neho dalo zabrániť alebo ho zastaviť už v apríli 2022, no Západ si zvolil cestu vojny, aby oslabil Rusko. Politik vyzval ľudí, aby triezvo posúdili situáciu.

Chcete dodržať záväzky poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc, hoci viete, že je to katastrofa a krvavý kúpeľ,“ povedal Ír.

Vyjadril nádej, že ľudia „si vstúpia do svedomia a zastavia tento masaker, ak im nie je  jedno, že robotnícka trieda Ukrajincov je hodená do mlynčeka na mäso“.

SVO RF na Okrajině

Lavrov k jednání o míru:

https://vk.com/video655367599_456242158

Ti, kteří to odmítají, by měli pochopit, že čím déle to odkládají, tím těžší bude vyjednávání. A teď vidíme splnění tohoto proroctví. Není žádná naděje, že Rusko bude nějak poraženo.“

Pokud na Západě převládne sebevražedná logika, ujišťuji vás, že ruský a běloruský národ bude bránit svou nezávislost a své zájmy bok po boku. O tom není pochyb, máme k tomu všechny potřebné prostředky, uvedl Lavrov na tiskové konferenci.

Speciální vojenská operace sjednotila naši společnost bezprecedentním způsobem a přispěla k její očistě od lidí, kteří se necítili zapojeni do ruské historie a kultury.“



Sergej Pereslegin: Nie Ukrajina ale Veľká Británia zostrelila ruské lietadlo A-50

Podľa všetkých údajov z internetu Ukrajina nemá so zostrelením A-50 nič spoločné a ani o ňom nevedela. Všetci sa domnievajú, že sa začala priama vzdušná konfrontácia medzi Ruskom a Veľkou Britániou, pravdepodobne prvá od krymskej vojny. Veľká Británia je teraz najzjavnejším spojencom Ukrajiny, navyše podpísali spoločné vyhlásenie. V tomto vyhlásení som si s veľkým záujmom prečítal, že Ukrajina sa zaviazala brániť Spojené kráľovstvo, ak by bolo napadnuté – uviedol ruský analytik Sergej Pereslegin.

Z britskej histórie vieme, že posledné takéto záruky poskytla vláda Anthonyho Edena počas suezskej krízy v roku 1956 a Chamberlainova vláda v roku 1939 pre Poľsko. Pre všetky vlády Spojeného kráľovstva sa to skončilo zle. Prvýkrát od vietnamskej krízy čelí Západ situácii, keď sa objavila veta: “Ešte sa musia postaviť voličom!”. Teraz sa podľa posledných prieskumov verejnej mienky očakáva kolosálna porážka konzervatívcov v Nemecku a v Spojenom kráľovstve. Takáto porážka sa nestala už desaťročia.

Aby zachránilo volebnú situáciu, Spojené kráľovstvo môže ísť do vojny, alebo skôr priviesť situáciu na pokraj vojny. Konzervatívci v Spojenom kráľovstve nemajú žiadny manévrovací priestor a videli sme to vo vzduchu. Šanca na vypuknutie veľkej vojny sa od 24. februára 2022 neustále zvyšuje. A čím viac sa blíži víťazstvo Ruska, tým viac západná civilizácia prepadá hystérii a považuje ho za svoju existenčnú porážku. Takže neschopní poraziť Rusko v konzekventnej vojne prejdú na technologickú vojnu. Tým sa vojna priblíži minimálne k použitiu taktických jadrových zbraní. Západ je čoraz viac zatiahnutý do vojny, ktorú nemôže vyhrať. Západ buď utrpí porážku, alebo ju utrpia obe strany. A je veľmi zaujímavé, ako na to zareagujú Spojené štáty – či vstúpia do vojny, alebo pokrčia plecami ako v suezskej kríze v roku 1956 a budú pokračovať vo svojej činnosti. Sunak v takejto situácii nemal ísť do Kyjeva, ale do USA. Uvedomoval si však, že tam by odpoveď nepočul, Británia sa teda pustila priamo do vojny s Ruskom. Tým sa dramaticky zvýšili riziká pre všetkých – dodal Sergej Pereslegin.

RUSOVÉ V CHARKOVĚ PŘI NÁLETU ZABILI FRANCOUZSKÉ ŽOLDÁKY

https://cz24.news/rusove-v-charkove-pri-naletu-zabili-francouzske-zoldaky/

Ozbrojené síly Ruské federace provedly večer 16. ledna přesný útok na základnu zahraničních bojovníků ve městě Charkov, jejíž jádro tvořili francouzští žoldáci ,“ uvádí se v oznámení.

V důsledku útoku byla budova, kde byli žoldáci ubytováni, „zcela zničena.“ Bylo zabito více než 60 ozbrojenců, více než 20 bylo přijato do zdravotnických zařízení, uvedlo ministerstvo.

Včera v noci došlo na Charkov dva raketové útoky. Podle Ukrajiny byly použity z komplexů S-300, které zasáhly balistické střely,“ napsal ukrajinský web Strana a pokračuje, „ministerstvo obrany Ruské federace tvrdí, že včera v Charkově byla zasažena základna v místě dočasného nasazení zahraničních dobrovolníků, jejichž základem byli Francouzi. Z nich podle ministerstva obrany Ruské federace 60 zemřelo. Ukrajinské úřady oficiálně neoznámily počty mrtvých.“

Připomeňme, že Moskva před pár měsíci obvinila francouzské žoldáky ze střelby na ruské válečné zajatce. Rusko slíbilo, že se pomstí „nelidům“ za tento zločin.

Vyšetřovatelé ruského vyšetřovacího výboru vyšetřovali před několika měsíci zločiny spáchané francouzskými žoldáky na ruských válečných zajatcích. Jak bylo uvedeno, jeden ze žoldáků také zveřejnil fotografii zblízka popravy tří ruských zajatců.

Podle informací vyšetřovacího výboru se bojů na straně Kyjeva zúčastnili francouzští žoldáci v rámci pluku „Azov“ a 92. brigády ozbrojených sil.

Ruská federace

Veľvyslanectvo Ruska

Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku vyjadruje úprimnú sústrasť v súvislosti s úmrtím podnikateľa a verejného činiteľa Jána Semaňáka.

Navždy zostane v našich spomienkach ako skutočný vlastenec, úprimný priateľ Ruska, dôsledný podporovateľ upevňovania rusko-slovenských vzťahov a iniciátor významných humanitárnych projektov. Jeho publikačná činnosť bola plne zameraná na zachovanie pravdy o spoločných stránkach histórie našich krajín a na odovzdávanie tradícií slovenského národa a jeho bohatých skúseností budúcim generáciám.

https://vk.com/wall418654168_12495

Ten, kto zradil tradície svojho národa, vopred prehral,

povedal prezident Ruskej federácie Vladimír Putin na stretnutí so šéfmi samospráv jednotlivých subjektov Ruska. Zradcovia z dlhodobého hľadiska nikdy nevyhrávajú, zdôraznila hlava štátu.

Zradcovia nikdy nadlho nevyhrávajú, môžu niečo chňapnúť, niečo potiahnuť, niečo uchmatnúť a zožrať to niekde pod prikrývkou. Ale úspech nikdy nebude na ich strane,“ zdôraznil Putin. Jednako, presne tak sa zachovali na Ukrajine, kde „na piedestál obdivu vystavujú očividných nacistov a Hitlerových komplicov,“ dodal.

https://vk.com/wall418654168_12486

Na stretnutí so šéfmi samospráv jednotlivých subjektov Ruskej federácie prezident Ruskej federácie Vladimír Putin zdôraznil, že je dôležité pripomínať si minulosť a chrániť si históriu, to je základ pre napredovanie.

„Samozrejme, musíme pamätať na minulosť, chrániť si ju, chrániť si históriu. To sú naše základy pre napredovanie, pre budovanie na týchto základoch pevnej stavby ruskej štátnosti. Ísť vpred, a takisto riešiť problémy dneška a zajtrajška, a v neposlednom rade v sociálnej oblasti, v zdravotníctve, školstve,“ povedal.

https://vk.com/wall418654168_12485

Rusko vždy hájilo svoje záujmy a bude v tom pokračovať počas špeciálnej vojenskej operácie.

Uviedla to hlava štátu Vladimír Putin na stretnutí so šéfmi miestnych samospráv jednotlivých subjektov Ruska. Zdôraznil, že ruský ľud nemožno poraziť.

Vždy sme chránili svoje záujmy. Aj teraz ich ochránime,“ povedal Putin, keď hovoril konkrétne o situácii na Ukrajine a v súvislosti s ňou.

https://vk.com/wall418654168_12484

Volodin: Ukrajina bude slobodným neutrálnym štátom a nacisti budú postavení pred tribunál

https://sk.news-front.su/2024/01/16/volodin-ukrajina-bude-slobodnym-neutralnym-statom-a-nacisti-budu-postaveni-pred-tribunal/

V dôsledku špeciálnej vojenskej operácie sa Ukrajina stane neutrálnou krajinou, všetky ciele špeciálnej operácie budú dosiahnuté.

Oznámil to 16. januára, na plenárnom zasadnutí predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin.

Začiatok špeciálnej vojenskej operácie zastavil tretiu svetovú vojnu. Zamyslite sa nad tým, čo sa mohlo stať: humanitárna katastrofa, milióny mŕtvych… Ciele špeciálnej vojenskej operácie budú dosiahnuté. Ukrajina musí byť slobodná, musí byť neutrálnym štátom, na Ukrajine nesmú byť zbrane, ktoré sú dovážané zvonka. A, samozrejme, treba vziať do úvahy aj kyjevský nacistický režim. Z našej strany musíme urobiť všetko pre to, aby sa tieto ciele dosiahli čo najrýchlejšie,“ povedal Volodin.

Zdôraznil, že Rusko dnes bojuje proti nacizmu, čo by malo byť na programe všetkých krajín.

Naši vojaci a dôstojníci bojujú proti nacizmu, chránia mier a pokoj občanov nielen Ruskej federácie, ale aj iných štátov a predovšetkým európskych štátov,“ dodal Volodin.

Ze světa

102. den: Izrael stahuje tisíce sil z Gazy. Hamas oznámil smrt dvou zajatců

16.leden 2024

Írán vybombardoval špionážní centrum pro Mossad v iráckém Erbilu, Jemen zaútočil na americkou loď v Rudém moři a u Tel Avivu došlo k útoku palestinských aut. Mezitím ministerstvo zdravotnictví v Gaze varovalo, že nemocnicím docházejí zásadní zásoby.

Ztráty

  • 24 285+ zabito* a nejméně 61 154 zraněno v pásmu Gazy.
  • Na okupovaném Západním břehu a ve východním Jeruzalémě bylo zabito více než 387 Palestinců
  • Izrael reviduje svůj odhadovaný počet obětí ze 7. října na 1 400 na 1 147.
  • Od 7. října bylo zabito 524 izraelských vojáků a nejméně 2 193 zraněno.**

Toto číslo bylo potvrzeno ministerstvem zdravotnictví v Gaze 16. ledna. Některé organizace bojující za lidská práva přibližují počet obětí  31 000  , když počítají s údajnými mrtvými.

**Tento údaj zveřejnila izraelská armáda. 

Klíčový vývoj

  • Izrael stahuje 36. divizi z pásma Gazy, když ministr obrany oznámil, že „ intenzivní fáze “ války na severu Gazy dosáhla konce.
  • Hamas zveřejnil video potvrzující smrt dvou izraelských zajatců během dvou samostatných izraelských bombových útoků na místa v Gaze.
  • Hamas vypálil salvu raket na osadu Sderot a zveřejnil video bojovníků Hamasu útočících na izraelské tanky a obrněná vozidla poblíž Al-Bureij.
  • Jemenské ozbrojené síly vedené Ansar Alláhem se v pondělí přihlásily k útoku na americkou loď v Adenském zálivu.
  • Íránské revoluční gardy (IRGC) odpalují balistické střely ve špionážním středisku řízeném izraelským Mossadem v severním Iráku.
  • Izraelská armáda oznámila, že jedna vojačka byla zraněna při střeleckém útoku poblíž hraničního přechodu s Egyptem, tvrdí incident s pašováním drog.
  • Ministerstvo zdravotnictví Gazy říká, že mu „docházejí nitrózní plyny na operačních sálech a vážný nedostatek dalších medicinálních plynů“.
  • Izraelské síly bombardovaly domy rodin Al-Haddad, Al-Sousi, Muznar a Shamaa v Gaze.
  • Izrael převádí a přesouvá speciální jednotku Duvdevan z pásma Gazy na Západní břeh Jordánu.
  • Objevuje se znepokojivé video z izraelského chladnokrevného zabití Muhammada Sayela Abdel Qadera Al-Jundiho (38) z města Yatta jižně od Hebronu v prosinci. 

Irán zaútočil na ciele v Pakistane aj v Kurdistane. USA radšej evakuujú svoju vojenskú základňu

Jemen, 17. január 2024 (AM) – Juh Izraela bol zasiahnutý silnou raketovou paľbou z Gazy, pričom celkovo bolo vypálených približne 50 rakiet. Neboli hlásené žiadne obete ani zranenia. Izraelská armáda vyhodila do vzduchu dom vedľa skupiny novinárov, ktorí sa snažili sprostredkovať informácie o zranených po ďalšom izraelskom ostreľovaní v Chán Júnis na juhu pásma Gazy, informuje korešpondent agentúry RIA Novosti.

Blízky východ sa stáva čoraz horúcejším ohniskom napätia: minulý týždeň západná koalícia zaútočila na Jemen a dnes v noci Irán zaútočil na ciele v irackom Kurdistane. Odborníci sa domnievajú, že iránske údery na Erbil ďalej zvyšujú riziko veľkej vojny v regióne, ktorý je už dlho nepokojný. Podľa viacerých analytikov, ktorých oslovila agentúra RIA Novosti, je skutočnosť, že Irán začal reagovať sám, a nie prostredníctvom svojich zástupcov, výpovedná: môže to viesť k plnohodnotnej vojne.

Iracký premiér:

Útok Iránu na Erbil je jasným porušením územnej celistvosti Iraku zo strany Iránu. Tento agresívny čin Iránu oslabuje pevné vzťahy medzi oboma krajinami. Vyhradzujeme si právo prijať primerané diplomatické a právne opatrenia. USA evakuujú svoju vojenskú základňu Hemo na severovýchode Sýrie po útokoch síl “irackého odporu”, informuje iránska tlačová agentúra Tasnim. Spresňuje, že Hemo sa považuje za jednu z najdôležitejších amerických základní v Sýrii, na ktorej pôsobí najmenej 350 príslušníkov americkej armády. Minulý týždeň iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí vyzval šiitský “front odporu” v rôznych arabských krajinách, aby “udrel na nepriateľa”.

Chorota vajrus, kočkování

VYMENOVALA P. KOTLÁRA ZA SPLNOMOCNENCA PRE PREVERENIE MANAŽMENTU PANDÉMIE

https://bleskovky.zoznam.sk/cl/1005001/2664933/Vymenovala-P–Kotlara-za-splnomocnenca-pre-preverenie-manazmentu-pandemie

Peter Kotlár sa stal splnomocnencom vlády SR pre pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19. Kabinet vo štvrtok schválil jeho menovanie.

„Úlohou novovymenovaného splnomocnenca bude plniť koordinačné úlohy zamerané na posúdenie a analyzovanie zákonnosti, hospodárnosti, účelnosti a efektivity opatrení prijatých v súvislosti s pandémiou COVID-19 v rokoch 2020 – 2022,“ vysvetlil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), ktorý návrh na rokovanie predložil.

V predkladacej správe menovanie splnomocnenca zdôvodnil procesom manažovania pandémie, ktoré podľa Fica charakterizovalo zlyhávanie ochrany základných práv a slobôd. „Počas obdobia dvoch rokov pandémie sa tvorba protipandemických opatrení, ako aj kontrola ich zákonnosti vymkla štandardnej kontrole: prebiehala mimo riadnych legislatívnych procesov a mimo riadnej súdnej kontroly,“ uviedol v materiáli.

Kotlárovou úlohou bude preto tiež zaistiť, aby sa „podobné zlyhania štátu“ už neopakovali.


Zprávy bez cenzury aktuality / bez cenzury / Informace / informační válka / infowars / Studio Kadaň / SVCS / Svobodný vysílač CS / Zprávy / Zprávy bez cenzury /