13.3.2024 - Martin Marcikán

2024-03-13 Zprávy bez cenzury

https://odysee.com/@radiosv.studiokadan:6/Zpr%C3%A1vy-bez-cenzury—13.03.2024-1-%C4%8D%C3%A1st:d

https://odysee.com/@radiosv.studiokadan:6/Zpr%C3%A1vy-bez-cenzury—13.03.2024-2-%C4%8D%C3%A1st:b

Zprávy bez cenzury 12.03.2024

Z domova

Čtyři roky covidové akcelerace

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2024-03-12&utm_source=utm_source%3Dnewsletter&utm_medium=utm_medium%3De-mail&utm_campaign=utm_campaign%3Dfinal_word_12.3.2024

Od chvíle, kdy Babišova vláda před čtyřmi lety vyhlásila nouzový stav a začala zavádět přísná covidová opatření, zrychlily se četné národní i globální procesy. Státní dluh narostl, což přispělo k inflaci a devalvaci měn; počet lidí závislých na státu vzrostl, částečně proto, že mnoho malých a středních podniků v důsledku lockdownu skončilo; nadnárodní společnosti, které si vzaly příklad z velkých správců aktiv, kteří je ovládají, posílily svoji moc, což je povzbudilo k tomu, aby své krizové aktivity propříště opět koordinovaly s vládami; školství šlo dolů a ochromila se tak mládež, jež jsme chtěli chránit ze všeho nejvíce. Mluvit o těchto a dalších důsledcích reakce na covid se většinou stalo tabu, pokud nepřijmeme historii psanou covidovými vítězi. Pandemická úmluva, která čeká na schválení, by v budoucí krizi podobné té covidové umožnila tyto a další procesy posunout o úroveň výš. Čeští zákonodárci by si to před schválením mezinárodní dohody měli pořádně nastudovat.

Trump a Pojar

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2024-03-13&utm_source=utm_source%3Dnewsletter&utm_medium=utm_medium%3De-mail&utm_campaign=utm_campaign%3Dfinal_word_13.3.2024

Vládní poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar tento týden pro magazín Euro uvedl, že „čeští vojáci také nepůjdou položit život za někoho, kdo se sám nechce bránit a kdo neinvestuje do své obrany“. Článek 5 Washingtonské smlouvy podle něj nespecifikuje, jakým způsobem si máme přijít na pomoc, když je jeden člen NATO napaden, a ten způsob se bude jednoznačně odvíjet od toho, jak bude každý napadený stát sám ochoten a schopen se bránit. Toto zopakoval i včera na konferenci „Naše bezpečnost není samozřejmost“ a dodal, že to velí zdravý rozum, když Donald Trump říká, že američtí vojáci nepůjdou na pomoc těm, kteří nemyslí na vlastní bezpečnost a obranu. Náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka o šest minut později podotkl, že členové NATO se ve Vilniusu zavázali nejen k minimálně 2% výdajům na obranu, ale také k plnění všech ostatních závazků NATO, zejména v obranném plánování. „Aniž bych chtěl být konkrétní,“ řekl, „tak musím říct, že my je ještě zdaleka neplníme“. Vyvstává tak zřejmá otázka, zda Pojar neprosazuje názor podobný Trumpovu, který by, dovedený do extrému, mohl nakonec Čechy o bezpečnostní záruky NATO připravit.

RTVS KONČÍ, OTVÁRAJTE ŠAMPANSKÉ

https://vk.com/video708437710_456239263

Ministerstvo kultúry predložilo návrh zákona, ktorý rieši mediálne bahno, do ktorého sa RTVS prepadla počas Machaja, Makaru a Jančkárovej.

1. Tlieskam Martine Šimkovičovej a jej tímu na ministerstve.

2. Celé Slovensko na toto čakalo – RTVS už dlho nemala nič spoločné s verejnoprávnosťou a objektivitou.

3. Keď prejde nový zákon, RTVS konečne prestane byť hlasnou trúbou progresivizmu a militarizmu.

4. Komerčné televízie by sa takisto mali zamyslieť, či chcú pokračovať vo svojom džiháde proti ľavicovým, vlasteneckým a mierovým názorom.

5. Markíza sa totálne sprofanovala a v podstate pôsobí už iba ako tlačové oddelenie Progresívneho Slovenska – ten odpad, čo produkujú, treba úplne ignorovať.

6. Dírer a jeho zapálené ideologické úvodníky sa zapíšu do dejín totality – aj v Saudskej Arábii by také chceli

7. K Dibákovej už nikto normálny nechce ísť – hovorili sme o tom aj na Infovojne, nech sa páči, krátky zostrih, otvorili sme kopu tém a dobre sme sa nasmiali

8. Slovenské mediálne prostredie sa premenilo na výkladnú skriňu manipulácie, politického aktivizmu a oligarchických záujmov.

9. Našťastie, do hry vstúpili slobodné občianske médiá, alebo tiež – alternatíva. Vďakabohu.

10. Dlhé roky dávali v temných časoch priestor všetkým tým, ktorým chcel mainstream zapchať ústa – stali sa hlasom disidentov liberálneho režimu.

11. Kým verejnoprávna televízia dávala priestor iba jednému názoru na Ukrajinu, na očkovanie, na čokoľvek – oni dávali priestor aj tým, ktorých chceli z verejného priestoru vylúčiť. Klobúk dole.

12. Áno, RTVS historicky zlyhala a preto dnes státisíce Slovákov dáva prednosť alternatíve. Našou úlohou je, aby sa do RTVS vrátila verejnoprávnosť.

13. Ale alternatíva pre nás ostane naďalej oázou slobody a priestorom odporu proti neoliberálnej totalite.

14. Pre mňa to znamená, že budem naďalej primárne komunikovať s alternatívou.

15. Takto sme si podebatili v Infovojne

https://youtu.be/cOj-4ZSGxes?si=OwFHB3pBFWcnomGo

Pekný deň, priatelia

VEĽKÉ VÍŤAZSTVO PRE CELÉ SLOVENSKO!

https://vk.com/wall708437710_33371

Podarilo sa! Po enormnom úsilí premiéra Roberta Fica a našej diplomacie bol slovenský občan Jozef Hambálek vyradený z čierneho zoznamu EÚ.

1. Určite si spomeniete na ten šialený škandál, keď bol občanovi EÚ, Slovákovi, zmrazený majetok a všetky bankové kontá.

2. Dôvod – mal rád motorky a vážil si obetu ruského národa pri našom oslobodzovaní od fašizmu.

3. Za toto mu zničili podnikanie, odrezali ho od všetkých prostriedkov, vypli mu život. Ešte mu aj zakázali cestovať.

4. Na Slovensku to okamžite spustilo diskusiu o ústavnej garancii hotovostných platieb – veď takto môže impérium vypnúť kohokoľvek!

5. Stačí, keď sa režimu znepáčia vaše názory, tak vám vypnú bankové konto a vy ste skončili. Dajú vás na nejaký pofidérný zoznam ruských agentov a zničia vám život.

6. To, čo spáchali na Džonym Hambálkovi, bol doslova zločin. A my sme od prvého dňa vo vláde za nášho občana bojovali – lebo takí sme.

7. Bojujeme proti nespravodlivosti, bojujeme za slobodu a v prvom rade – bojujeme za slovenských občanov.

8. Za tento obrovský diplomatický úspech patrí veľká vďaka Robertovi Ficovi – takto sa to robí, do psej matere!

9. Len pripomeniem, že podľa kuloárnych informácií zohral v tomto hone na slovenského občana hlavnú úlohu vtedajší minister zahraničia Ivan Korčok.

10. Lebo takto fungujú slovenskí neoliberáli – ak máš iný názor, tak ťa zničia, zbavia ťa ľudských práv a zmrazia ti majetok.

11. Viackrát som s Džonym Hambálkom hovoril o tom, ako mu zničili život. Sú to strašné príbehy.

12. Predstavte sa, že vám zo dňa na deň zoberú všetky peniaze, čo máte v banke a odrazu si neviete ani zaplatiť nájom či elektrinu. Hrôza!

13. Blahoželám Džonymu Hambálkovi – konečne zase bude slobodný.

14. Už navždy však ostane symbolom toho, ako liberálna totalita dokáže zničiť človeku život – prenasledujú ľudí za iné názory a asistoval im pri tom Korčok a celá bývala vláda.

15. Vláda Roberta Fica je z iného cesta. Vďaka nám Slovensko zase chráni Slovákov

SVO RF na Okrajině

Na Ukrajine „slobodu a demokraciu“ počas konfliktu odmietajú

https://sk.news-front.su/2024/03/12/na-ukrajine-slobodu-a-demokraciu-pocas-konfliktu-odmietaju/

Vyhlásil to Oleg Dunda, poslanec Najvyššej rady Ukrajiny zo strany „Sluha národa“ vo vysielaní relácie „Novini Life“.

Nemôžeme konať v mierovom legislatívnom rámci roku 2021. Po vojne sa budeme baviť o demokracii, budeme sa baviť o právach a slobodách, ale počas vojny máme jednu úlohu – prežiť. A všetko, čo robíme, by malo smerovať k tomuto. Preto sa nemôže stať, že si človek vo Vinnici robí, čo chce, alebo nerobí vôbec nič,“ povedal Dunda.

Dodal, že ľudia by sa mali zapojiť do práce vo vojenských továrňach. Podľa Dundu to treba urobiť už v roku 2024, inak bude mať Kyjev ťažkosti.

Koncom tohto roka môže Ukrajina čeliť katastrofe, ak Ukrajinci nebudú chcieť prejsť na nový model právneho myslenia, poznamenal politik.

Speciální operace, 13. března. Hlavní věci od Ria Novosti:

https://vk.com/wall722877106_15138

Rusko je připraveno na jednání o Ukrajině, ale musí vycházet z reality, a ne z přání po užití psychofarmak, řekl Putin v rozhovoru s Dmitrijem Kiselevem.

Přítomnost oficiálních zahraničních kontingentů na Ukrajině nezmění situaci na bojišti, věří Putin.

Ukrajinské útoky na ruské regiony mají za cíl, když ne narušit volby, tak jim alespoň zabránit, poznamenal ruský prezident.

Ruská armáda zasáhla systém protivzdušné obrany Patriot v palebném postavení v Charkovské oblasti, uvedlo ve zprávě ruské ministerstvo obrany.

V Novopavlovce na území DLR byly během jednoho dne zničeny dva ukrajinské Mi-8 a sestřeleno 136 ukrajinských dronů, uvedlo ministerstvo obrany.

Ruská armáda obsadila výhodnější linie a pozice ve směru Doněck a Jižní Doněck a v Avdějevském zlepšila pozice podél frontové linie.

Ruští vojáci prorazili frontovou linii v několika oblastech v regionu Záporoží, oznámil Rogov agentuře RIA Novosti.

Čtyři ukrajinské bezpilotní letouny zaútočily na území rafinerie v Rjazani, požár se podařilo uhasit ve dvou tancích, tři osoby zraněny, uvedly záchranné složky RIA Novosti.

Ruská protivzdušná obrana sestřelila více než 70 ukrajinských dronů nad regiony země za jeden den.

Ministerstvo obrany zveřejňuje záběry zničení vrtulníků AFU na přistávací ploše v DNR.

https://vk.com/video722877106_456243119

Prostřednictvím leteckých průzkumných prostředků byly zjištěny tři vrtulníky AFU, které přistály na skryté polní přistávací ploše vybavené pro doplňování paliva a nabíjení zbraní.

Proti identifikovanému polnímu stanovišti s nepřátelskými vrtulníky byl okamžitě zahájen úder kazetovou municí. Dva vrtulníky AFU byly zničeny v důsledku následných úderů s použitím vysoce přesných zbraní.

Oddílu žoldáků v 59. samostatné motorizované pěší brigádě ukrajinských ozbrojených sil velel důstojník CIA, řekl RIA Novosti ukrajinský válečný zajatec Jurij Vodjan

https://vk.com/video722877106_456243118

Myśl Polska: Sankcie boli darom pre Rusko

https://sk.news-front.su/2024/03/11/mysl-polska-sankcie-boli-darom-pre-rusko/

Ekonóm a profesor na Texaskej univerzite James Galbraith kritizoval politiku západných sankcií voči Rusku.

Informuje časopis „Myśl Polska“.

Vonkajšie obmedzenia ruskej ekonomiky podľa experta naštartovali rozvoj a diverzifikáciu exportu. Západné priemyselné spoločnosti, ktoré opustili krajinu, sa stali majetkom ruských podnikateľov, čím sa zvýšila hospodárska suverenita Moskvy.

Opatrenia na obmedzenie exportu ruských prírodných zdrojov sa tiež neosvedčili. Moskva začala predávať menej surovín, no za vyššie ceny, čo v konečnom dôsledku malo za následok len zvýšenie zisku.

Sankcie pre Rusko boli neúmyselným darom. Odrezali Európu od zdrojov, ktoré sama potrebuje a zároveň odrezali Rusko od tovarov, ktoré nepotrebuje a bez ktorých sa zaobíde,“ dodal Galbraith.

Babula kolko vas je v dome? Nebojte Rusi prisli

https://vk.com/video648724520_456243428

Ruská federace

„Robíte veľa pre Ruský ľud, pre vojakov špeciálnej vojenskej operácie“

https://vk.com/wall678919196_40115

Na koncert autora a interpreta skladieb SHAMAN odletel do Ruska baník zo Slovenska s manželkou. Pred šou si dvojica so svojím idolom ešte stihla pokecať.

Robert Duhon poznamenal, že keď prvýkrát počúval pieseň SHAMAN „Vstanem“, zažil neuveriteľné pocity.

„Keď som prvýkrát na Slovensku počul vaše piesne, pieseň Vstanem, tiekli mi slzy, prezeral som si fotografie padlých Ruských vojakov. Som veľmi hrdý na každého Ruského vojaka, ktorý zomrel pri oslobodzovaní Donbasu,“ povedal.

Duhon a jeho manželka priznali, že na Slovensku je veľa obdivovateľov hudobníkovej tvorby, mnohí tam poznajú a milujú jeho piesne. Sám SHAMAN poďakoval svojmu fanúšikovi za milé slová.

David Sacks: Zničili sme Ukrajinu, nie Rusko

https://sk.news-front.su/2024/03/12/david-sacks-znicili-sme-ukrajinu-nie-rusko/

Americký miliardár David Sacks v rozhovore pre «Breaking Point»:

„Keď sa pozrieme na všetky Bidenove výroky na začiatku vojny, uvidíme, že sa všetky naplnili naopak. Povedal, že oslabíme Rusko, aby sme mu zabránili opäť viesť tento typ vojny. V skutočnosti sme posilnili ruskú armádu. Je väčšia ako bola predtým.

Rusko vyrába oveľa viac zbraní. Priemyselná základňa sa rozširuje a navyše je teraz testovaná a zocelená v boji, najmä proti západným zbraniam. Takže Biden vytvoril z Rusov oveľa impozantnejšiu armádu, ako keď sme začínali. Medzitým sú USA vlastné zásoby vyčerpané a spustošené.

Potom sa pozrieme na Bidenove ekonomické vyhlásenia. Povedal, že sankcie zničia ruskú ekonomiku. V skutočnosti ruská ekonomika rastie rýchlejšie ako ekonomika ktorejkoľvek z krajín G7. Krajina skutočne prekvitá a sankcie rozdrvili ekonomiky našich európskych spojencov.

Táto politika, ktorú presadzoval, sa teda stala bumerangom a naplnila sa opačným smerom. A tiež humanitárna situácia. Povedal, že pomôžeme zmierniť utrpenie Ukrajincov. V skutočnosti si myslím, že to, k čomu smerujeme, je naša podpora tejto zástupnej vojny a naša ochota bojovať do posledného Ukrajinca.

Ako povedal Lindsey Graham, toto sú najlepšie peniaze, aké sme kedy minuli na zabíjanie Rusov Ukrajincami. To viedlo k bezprecedentnej humanitárnej katastrofe na Ukrajine, odkiaľ utieklo ďalších asi 10 miliónov ľudí, väčšinou žien a detí. Myslím, že najmenej pol milióna bolo zabitých alebo vážne zranených. A počet obyvateľov sa znížil z približne 44 miliónov na 28 miliónov. A keď sa pozrieme na demografickú pyramídu, dôchodcov je od 10 do 12 miliónov. Tí pracovať nemôžu. To, čo sme urobili, v skutočnosti vedie k demografickej smrti Ukrajiny.“

AP: Ruská ekonomika napriek tlaku Západu rastie

https://sk.news-front.su/2024/03/12/ap-ruska-ekonomika-napriek-tlaku-zapadu-rastie/

A to aj napriek rozsiahlym sankciám, ktoré vážne obmedzili obchod Moskvy s Európou, Spojenými štátmi a ich spojencami,.

Inflácia sa pohybuje okolo 7%, čo je mierne nad cieľom centrálnej banky 3%. Nezamestnanosť je však nízka a MMF predpovedá, že ruská ekonomika tento rok porastie o 2,6%, čo je oveľa viac ako 0,9% očakávaný rast pre Európu, poznamenáva agentúra.

Ruské výdavky na sektor obrany poskytujú silný impulz pre odolnú ekonomiku. Vládou dotované hypotéky poháňajú prekvitajúci stavebný sektor, čoho dôkazom je niekoľko obrovských výškových komplexov postavených pozdĺž brehov rieky Moskva.

Rusko sa od roku 2014 stalo sebestačným vo výrobe vlastných potravín. Ak vznikne nedostatok západného tovaru, je pokrytý pomocou Číny alebo paralelným dovozom, upozorňuje AP.

Samozrejme, existujú ťažkosti — súvisia s celkovou situáciou vo svete. Vieme to veľmi dobre, ale verím, že ich prekonáme,” povedal pre agentúru moskovský učiteľ.

Obyvatelia krajiny sú vo všeobecnosti so svojou finančnou situáciou spokojní. Tento pocit stability je „kľúčovým aktívom“ pre Vladimíra Putina, ktorý sa plánuje v nadchádzajúcich prezidentských voľbách usilovať o znovuzvolenie, dodáva agentúra AP.

Hlavní výroky Vladimira Putina o vztazích se Západem z rozhovoru s Dmitrijem Kiselevem pro Russia 1 a RIA Novosti:

https://vk.com/video722877106_456243117

Pokud se na Ukrajině objeví americká vojska, Rusko je bude považovat za intervenční, státy si to uvědomují.

Rusko je vojensky a technologicky připraveno na jadernou válku, ale je nepravděpodobné, že by se „vše událo tak bezhlavě“.

Pokud USA provedou jaderné testy, Rusko může udělat totéž.

Západ si uvědomil, že není možné způsobit Rusku strategickou porážku na bojišti. Čelili bezmoci před jednotou ruského lidu.

O „férové smlouvě“ se Západem: „Nevěřím nikomu, ale potřebujeme záruky, a ty záruky musí být upřesněny, musí to být takové záruky, které by nám vyhovovaly“.

Rusko se nehodlá zapojit do rozkladného chování na Západě, ale bude prosazovat své zájmy.

Rusko se nevměšuje do prezidentských voleb v USA, Moskva je připravena spolupracovat s jakýmkoli prezidentem.

Rusko se do Afriky nevměšovalo a Francii odtamtud nevytlačovalo, afričtí vůdci sami chtěli s Moskvou spolupracovat.

Vstup Finska a Švédska do NATO nemá smysl: „Chtěl jsem být pod nějakým deštníkem“.

Blízký východ, Magreb

157. den: Na začátku ramadánu Izrael brání vstupu Palestinců do mešity al-Aksá

11. březen 2024

Izrael se připravuje na tisíce zatčení Palestinců a již začal bránit v přístupu do mešity Al Aksá. Gazané zahajují ramadán uprostřed neustálých izraelských útoků a vážného nedostatku potravin.

Ztráty 

  • 31 112+ zabito* a nejméně 72 760 zraněných v pásmu Gazy.
  • Od začátku března zemřelo v Gaze 25 dětí na podvýživu a dehydrataci, uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Gaze. 
  • Na okupovaném Západním břehu a ve východním Jeruzalémě bylo zabito více než 423 Palestinců.**
  • Izrael reviduje svůj odhadovaný počet obětí ze 7. října na 1 400 na 1 147.
  • Od 7. října bylo zabito 589 izraelských vojáků a nejméně 3 221 zraněno.***

*Ministerstvo zdravotnictví Gazy potvrdilo toto číslo na svém kanálu Telegram. Některé organizace na ochranu lidských práv uvádějí počet obětí blíže k 40 000, když počítají s těmi, o kterých se předpokládá, že jsou mrtví.

** Počet obětí na Západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě není pravidelně aktualizován. To je poslední údaj podle ministerstva zdravotnictví PA k 6. březnu.

*** Tento údaj zveřejnila izraelská armáda a ukazuje vojáky, jejichž jména „směla být zveřejněna“.

Klíčový vývoj 

  • Šéf Hamásu Ismail Haniyeh obviňuje Izrael z nedostatku dohody o příměří před Ramadánem, říká Palestinci chtějí příměří.
  • Netanjahuova administrativa: Izrael chce uvolnit prostor ve svých věznicích, aby byl připraven na zatčení „tisíců“ dalších Palestinců v Gaze a okupovaném Západním břehu Jordánu.
  • Průzkum : Tři čtvrtiny židovských Izraelců podporují útok na Rafah.
  • Izraelská armáda a Hizballáh pokračují v ofenzívách a protiofenzívach v pohraničních bojích.
  • Ministerstvo zdravotnictví Gazy: Vyčerpaný zdravotnický personál hladovějící v severní Gaze.
  • Euro-Med Monitor: Staří lidé v Gaze umírají rychlým tempem.
  • Palestinské město Jericho na okupovaném Západním břehu pojmenuje ulici po zesnulém americkém letci Aaronu Bushnellovi, který se minulý měsíc upálil na protest proti genocidě v Gaze. 
  • Gazané „slaví ramadán bez mešit,“  říká palestinské ministerstvo zahraničí. 
  • Izraelské síly blokují vstup do areálu mešity Al-Aksá a útočí na věřící první večer ramadánu. 
  • Jemenský Ansar Allah pořádá vojenská cvičení na falešných izraelských městských, amerických a britských silách.
  • Izraelští osadníci zakládají novou nelegální základnu v údolí Jordánu na okupovaném Západním břehu Jordánu, uvádí Wafa.
  • Americká charitativní organizace ANERA požaduje nezávislé vyšetření vraždy člena personálu v Gaze.

Minomety a střelba odstřelovačů cílí na izraelské jednotky v Gaze

Izraelské obranné síly (IDF) nadále čelí tvrdému odporu hnutí Hamás a dalších palestinských ozbrojených frakcí v pásmu Gazy.

Vojenské křídlo Hamasu, brigády Izz ad-Din al-Qassam, zveřejnilo 8. března videozáznam, který ukazuje, jak jeho odstřelovači míří na izraelské jednotky poblíž města Beit Hanoun v severní Gaze. Podle skupiny byl zasažen nejméně jeden důstojník.

A 9. března brigády al-Quds, vojenské křídlo palestinského islámského džihádu, sdílely záběry svých jednotek, jak prozkoumávají několik shromáždění IDF na východ od centrální oblasti Gazy a poté je napadají s minomety a raketami krátkého doletu.

Od zahájení pozemních operací v Gaze ztratily IDF 247 vojáků. Více než 1400 dalších bylo údajně zraněno. Někteří vojáci jsou stále v ohrožení života. Za poslední den nebyly hlášeny žádné oběti.

Na palestinské straně ministerstvo zdravotnictví řízené Hamasem v Gaze uvedlo, že za posledních 24 hodin bylo zabito 82 lidí a 122 dalších zraněno.

Izraelská okupace spáchala 10 masakrů proti rodinám v pásmu Gazy, přičemž za posledních 24 hodin si vyžádalo 82 mučedníků a 122 zraněných,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. „Mnoho lidí je stále uvězněno pod sutinami a na silnicích, protože záchranáři se k nim nemohou dostat.“

Podle ministerstva si izraelské operace zatím vyžádaly životy 30 960 Palestinců, většinou žen a dětí. Ministerstvo také uvedlo, že počet zraněných v pásmu překročil 72 524.

Nepřímé rozhovory mezi Izraelem a Hamásem dosud nevedly k dohodě, a to i přes nedávné zprávy o pokroku. Mezitím IDF pokračuje v přípravě k zahájení ofenzivy v jižní oblasti Gazy Rafah, kde se údajně ukrývá více než jeden Palestinec.

Zásah, další potopená americká loď v Rudém moři, jásají Hutíové

https://skrytapravda.cz/ze-zahranici/1784-zasah-dalsi-potopena-americka-lod-v-rudem-mori-jasaji-hutiove

Jemenská skupina Houthi uvedla, že zamířila na americkou loď s názvem „Pinocchio“ v Rudém moři pomocí námořních raket a dosáhla v ní „přesného zásahu“ v operaci potvrzené americkým ústředním velitelstvím (CENTCOM).

Vyplývá to z televizního prohlášení vojenského mluvčího sil Houthi Yahya Saree, odvysílaného v pondělí večer, po kterém následoval korespondent Anadolu.

 Saree dodal: „Ve vítězství za útlak palestinského lidua jako součást reakce na americko-britskou agresi proti naší zemi provedly námořní síly skupiny cílenou operaci proti americké lodi Pinocchiov Rudém moři.“

Vysvětlil: „Loď byla zaměřena řadou vhodných námořních střel a zásah byl přesný.“

Zdůraznil, že síly skupiny budou i nadále „zabraňovat izraelské plavbě nebo těm, kteří míří do okupovaných palestinských přístavů v Rudém a arabském Bahrajnu, dokud se agrese nezastaví a nebude zrušeno obležení palestinského lidu v pásmu Gazy“.

Saree slíbil, že „vojenské operace ozbrojených sil budou během měsíce ramadánu eskalovat na podporu, podporu a podporu palestinského lidu a mudžahedínů v pásmu Gazy“.

Centcom ve svém prohlášení zveřejněném na platformě „X“ uvedl, že 11. března mezi 8:50 a 12:50 (času Saná) Húsíové odpálili dvě protilodní balistické střely z oblastí, které ovládají Rudé moře, směrem k obchodní lodi Pinocchio.

Ze světa

Jste spokojeni, jak to Biden řídí? Drtivá čísla z amerického průzkumu

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Jste-spokojeni-jak-to-Biden-ridi-Drtiva-cisla-z-americkeho-pruzkumu-752061

Američané nejsou spokojeni s postavením své země ve světě. Z průzkumu vyplynulo, že za poslední 4 roky v době prezidenta Joea Bidena klesala každoročně spokojenost s pozicí USA ve světě na nynějších 33 %, což je nejméně od roku 2008. Nejvyšší spokojenost nad 40 % měli Američané za vlády Donalda Trumpa. Stejný pokles je patrný v otázce, jak podle Američanů vnímá Spojené státy zbytek světa, kdy si 57 % myslí, že jsou USA jsou vnímány negativně.

Podobně se vyvíjí také otázka, jaký mají Američané názor na to, jak si USA stojí v očích světa. Aktuálně si 42 % dospělých Američanů myslí, že světové společenství vnímá zemi velmi (6 %) nebo spíše (36 %) příznivě, což je snížení o 7 % jen za poslední rok. Jen v letech války v Iráku a v Afghánistánu byla tato důvěra o dvě procenta nižší.

Pouze 37 % Američanů se navíc domnívá, že prezident Joe Biden je respektovaným vůdcem pro ostatní národy, což je obrovský pokles oproti roku 2021 krátce po jeho zvolení, kdy si myslelo 58 % dotázaných, že Biden má ve světě respekt. Pro srovnání, Donald Trump se ovšem na tyto hodnoty dostal až na samém konci svého mandátu, kdy měl také 37 %, zatímco roky předtím si pouze 30 % Američanů myslelo, že je respektovaným vůdcem.

Ve všech těchto otázkách panují výrazné stranické rozdíly. To znamená, že republikáni a demokraté vyjadřují vysokou míru pozitivních názorů na USA a prezidenta, když je v Bílém domě jejich strana, a mnohem negativnější názory, když je v úřadu prezident z opačné strany. Během čtyř prezidentských období od roku 2001, kdy byl v úřadu republikán, byla většina republikánů spokojena s postavením Spojených států ve světě, uvedla, že země je na světové scéně hodnocena příznivě, a myslela si, že prezident je světovými lídry respektován. Totéž platí pro demokraty, když je u moci demokratický prezident.

Současné hodnocení ze strany Američanů přesto patří k nejhorším, které Gallup za posledních 24 let naměřil.

SPECIAL COUNSEL ROBERT HUR:

„Zjistili jsme důkazy, že prezident Biden po skončení svého viceprezidentství, kdy byl soukromou osobou, úmyslně uchovával utajované materiály.“

JUST IN: Zatracená anketa Fox News pro Bidena



71 % Američanů říká, že Biden „většinou selhal“ ve zlepšení bezpečnosti hranic

69 % říká, že Bidenovi se „většinou nepodařilo“ sjednotit zemi

63 % říká, že Biden „většinou selhal“ při zajištění bezpečnosti USA.

Nicméně Biden byl „většinou úspěšný“ v převádění peněz na Hunterovy účty prostřednictvím obchodů na Ukrajině.

Zelená zóna, Greténi a Green debíl

Na auto budete jen koukat v garáži. Vědec a nový šok v EU

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Na-auto-budete-jen-koukat-v-garazi-Vedec-a-novy-sok-v-EU-752024

Automobilový průmysl má již jen několik měsíců na to, aby se popasoval s novými požadavky Evropské unie, které přináší velké množství asistenčních systémů, jež si lidé budou muset povinně chtě nechtě koupit spolu s novým vozem, a je očekávatelné, že se tato novinka odrazí i na ceně vozů. Stále však jde o vcelku zanedbatelné problémy oproti těm, před nimiž varují odborníci v souvislosti s masovým přechodem na elektromobilitu. Expert na energetiku Jiří Strachota v rámci diskuse Svobodných na téma „Green Deal je sebevražda“ varoval, že se v budoucnu může stát, že vám auto bude akorát tak stát v garáži. Právě k elektromobilům jde z Bruselu jedna z velkých změn.

Automobily čeká v příštích letech hned několik změn – kromě plánovaného konce prodeje vozů se spalovacími motory v roce 2035 se Evropská komise chystá aplikovat několik změn pro automobilky již ve velmi brzké budoucnosti. A nejde jen o dlouho probíranou normu Euro 7.

Dosti zajímavou změnu v pohledu na automobily znamená hlasování Evropského parlamentu z minulého pondělka, jelikož to se mimo spalovacích vozů věnuje i těm na elektrický pohon a po přijatém návrhu Evropské komise by se dalo velmi zjednodušenou optikou říct, že již „došlo i na ně“.

Nic se totiž prozatím nemění na plánu zakázat od roku 2035 prodej nových vozidel poháněných fosilními palivy a na soustředěný přechod na elektromobilitu, avšak již v roce 2026 chce EU zhodnotit, nakolik se elektromobily podílejí na snížení emisí.

Zprávy bez cenzury aktuality / bez cenzury / Informace / informační válka / infowars / Studio Kadaň / SVCS / Svobodný vysílač CS / Zprávy / Zprávy bez cenzury /