23.4.2019 - Petr Václav

2019-04-23 – Historie na ruby host Pavel 70. díl – 119 min.

Několik poznámek k pojmům, které používáme. Jak se žije v Čechách (Česku)?

Archiv pořadů / Pokřivená zrcadla světa

Komentáře

  • Pavel Slovan napsal:

    @minidaz Je škoda s Vámi ztrácet čas. Náklady na užívání bytu byly stanoveny PLOŠNĚ po celé ČSSR desítky let. Zhruba vycházely 1,- Kčs za 1 m2 a měsíc „studeného/holého“ nájmu podlahové plochy bytu. Včetně služeb byly nejvyšší cca 2,50 Kčs/ m2 /měsíc.
    Buď jste naprosto hloupý člověk bez rozhledu a/nebo troll a provokatér.
    Stačí si otevřít současný, jinak vždy prolhaný, mainstream, aby bylo jasné, proč je s Vámi zbytečné ztrácet čas: https://www.idnes.cz/finance/banky-a-sporeni/historie-bydleni-socialismus-najem-druzstevni-byt-podnikovy-byt-sonda-odbornici.A180822_094159_sporeni_sov
    Adminovi doporučuji Vás okamžitě jako trolla zablokovat

  • minidaz napsal:

    Pochopil jsem, že si tady klidně můžeme vyměnit názor, protože na starší diskuze už stejně nikdo nechodí, takže jsem pro. Proč ne, žejo.
    Co se týče toho BIOPAROXU – pro mě to byl učiněnej zázrak, mně to zachránilo dutiny, měl jsem jít na vážnou operaci, kdy mi měli operovat čelo a lícní dutiny, byl jsem po mnoho punkcích – velmi nepříjemné a bolestivé, které byly právě k ničemu. Nakonec při používání tohoto bioparoxu mě dutiny úplně přestaly zlobit a na dalších punkcích a ani na žádných dalších antibiotikách jsem již pak nebyl.
    Co se týče energií – budete se divit, ale stojí dnes stejně. Průměr je 0,48Kčs v roce 1989 a dneska je cca 4,50 pro domácnosti.
    Akorát co jste nikdy nikde neřekli, to jsou ceny za jídlo – ty byly šílené, to byste teda rozhodně dneska platit nechtěli ani jeden z vás – šunka kilo za kilo – rozumněj tedy dneska 1.000,-Kč/1kg, kýta 60,-Kč tedy 600,-Kč,
    dále TV barevná 16.300,- tedy 163.000,- atd…
    Oblečení, boty atd., to je dneska zadarmo. Podkozenky a kalhotky pro ženy to ani v dnešcních korunách byste dneska nechtěli platit, a natož pak nějaké značkové oblečení. Nebo JEANS z Tuzexu – 250,-bonů x 5,5 při dobrým vztahu s vekslákem. Dáváte dneska běžně za džíny 1.300,-? Já ne, tedy. A to je částka BEZ přepočtu! Škoda Favorit – cena 1989 – 82.000,- základní cena, dáváte dneska za škodovku 820.000,- ?? Ne. Dneska jí koupíte za 450.000,- asi tak nějak žejo. Bez fronty, bez úplatku, bez pořadníku.
    Můžeme jít i výše – za komančů jsem si koupil první mgf REVOX za 20.000,-Kčs – použitej ! Myslíte že bych za něj dneska dal 200.000,-Kč?
    Dneska je dražší voda, to jo, ale holt to je díky úplatnosti sviní. Ono je to ještě jinak, člověk musí být trochu spravedlivej – přijdu za vámi a řeknu vám – potřebuji odsouhlasit prodej ve vaší vesnici – nebo v Plzni, to je jedno a každej dostanete 150.000.000,-Kč. Myslím skučně 150 milíků. Pro každýho. Kromě toho zaplatíme trubky ofiko za 250.000.000,-Kč – tedy budete z obliga. Budete na to dva – oba ženatí a se závazky se dvěmi dětmi.
    Vaše odpověď?

  • minidaz napsal:

    Jinak samozřejmě s dalšími věcmi souhlasím – lidi mezi 20-30ti lety jsou skutečně vymyté mozky a to dokonce ve velké většině. Souhlasím s tím, že srovnání dnešní doby s tou za socíku začíná býti srovnatelné, akorát s tím rozdílem, že dnešní vymývárna mozků od té minulé doby je sofistikovanější a proto taky, ten kdo si nedá opravdu pozor, tak se nechá ovlivnit velice snadno a dobře. Člověk musí být dneska velmi ostražitý, na všechny směry.
    Souhlasím s tím, že výchova dětí a mládeže se posunula daleko pod hranici normálu (všichni víme co to znamená) jiskřičky a pionýři jsou slabým odvarem dnešních skautů včele s muslimem .. atd. … Zasahování neziskovek a BISky do osnov je šílené, blížíme se k totalitě naprosto horší a preciznější. Soudruzi z Brusele nám tady vychovávavají naší mladou generaci k evropanství, bez kořenů, bez vztahu a bez vztahů, mladí jsou líní – nejenom pracovat, ale makat i sám na sobě, nečtou, jsou hloupí, nevzdělaní.
    Ale to je asi účel, ne? Když se nad tím tak zamyslím. Tohle přeci není náhoda, není náhoda, že se to děje v celé Evropě. Školy, školky a TV Brusele působí jako debilizátor a daří se jim to.
    A to nemluvím o úctě k rodičům, ke starším občanům atd. Mně je třeba 50, jak jsem psal, ale vždy pouštím poluobčany sednout v MHD ….. těch příkladů je mnoho.

  • minidaz napsal:

    OK, dobrý teď jste mě pobavil …. Ale jo, s vámi již souhlasím podstatně více, asice když se podíváme na medián z roku 1989 : průměrný přijem – ale medián – polovina lidí má více, polovina lidí má méně : 3.000,-Kčs a dnes je necelých 30.000,-Kč, z čehož tedy vyplývá, že ani vy ani Pavel jste rozhodně nepařili do průměru, tudíž jste měli za komunistů velmi – značně nadprůměrné přijmy. Jednoduché porovnání je k dnešku cca x 10 matematicky, ale fyzicky je to skoro x12.
    Nicméně zůstaneme-li u skromného přepočtu x10 tak jste měl příjem jako dneska když máte 85.000,-Kč měsíčně. A to se bavíme v čistým. Všechny údaje jsou vždycky v hrubým. (přijmu)!!! Takže v hrubým byste musel mít dneska 115.000,- – 120.000,-Kč měsíčně. Máte to?
    Myslíte, že ten kdo má dneska 115.000,-Kč měsíčně, tak si stěžuje? Má se špatně? Nemá na chleba? Nebo nemá na nájem? To asi ne, žejo. Takovej si asi nestěžuje. Už chápete proč tím pádem vaše informace jsou zavádějící a vyzní jako vylhané? To vám bylo zatěžko uvést to na pravou míru? Pak by to vyznělo přece úplně jinak.
    Takže mě akorát rozčílilo, když někdo několikráte za sebou, zcela jasně a zřetelně tvrdí, že bylo obvyklé, že za socíku běžně lidi měli na nájem za 1 den práce. Už chápete, že toto je manipulace a že to rozhodně není pravda?
    Co se týče okupace Ruska – vám asi uniklo, že jsme platili uranem a to v takové míře, že kdybychom to dneska zpeněžili na volném trhu, tak NIKDO v republice nemusí přehnout stéblo trávy a máme tady zlaté kohoutky i na hajzlu. Byli bychom bohatší na obyvatele než Kuvajt. O tom jste nikdy neslyšeli, že?
    Vůbec nejsem žádnej Rusobob ani fil, ani rasista, ani nic, jen mám svoje zkušenosti a nemám rád úmyslné manipulace a průhledné lži.
    V čase 56.00 tvrdíte, že polovina Čechů při mediánu na pokrytí základních potřeb nemá. To je lež. V Česku – budete se divit – je 75% lidí, kteří vlastní alespoň jednu nemovitost. Pánové – chce to lepší práci s údaji. (ČSÚ, katastr) Z čehož vyplývá, že jsme na tom lépe než v Německu, kde dluhy převyšují skutečné vlastnictví, pánové!
    Další věta je blábol sám o sobě : Na částku 30.000,- Kč dosáhne jen necelá půlka čechů … ???? Ví ten pán co to je MEDIáN ?? To znamená že půlka lidí má více ! než 30.000,- a samozřejmě že půlka lidí má méně. Tady jde o to, že medián je matematický pojem. Atd… atd.
    Jak říkám zbytečné shazování jinak dobrých informací zazdíte nepravdivými kecy.
    Z uvedeného vyplývá, že je možné, že vy, nebo Pavel jste mohli vydělat na nájem za JEDEN den práce, ale ROZHODNĚ V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ, to nebyl obecný stav ve společnosti.
    Skutečně doporučuji aktivní tabulku MEDIÁNU A ČSÚ: http://www.zakomunistu.cz .
    Bavíme se tady jako slušní lidé, proto mi jde o věcnou argumentaci s fakty a čísly.
    Budu se těšit na vaši odpověď.

    • Studio Plzeň napsal:

      Tenkrát se zbytnými věcmi (jokou byla TV, auta a pod.) dotovali nezbytné záležitosti jakými jsou jídlo, bydlení atd. A protože se stát nezadlužoval, nezbylo mu nic jiného než někde ceny natáhnou a někde dotovat. V podstatě to ale bylo lepší, nebo´t se tím snižovala spotřeba a nezadlužovali jsme se! Dnes se naopak různí lumpi snaží nejvíe nadrbat na věcech nezbytných a dle toho to vypadá a protože to neřídí stát, tak těm, kdyo vyrábějí zbytné věci nezbývá nic jiného, než jít s cenou dolů. Zároveň ale stát musí dotovat ty lumpi s tou vodou, s byty apod. a na to se musí nejen on zadlužovat a nejlépe u cizích bank.
      Takže, to, že se máme relativně dobře je tvrdě na úkor zadlužení, což dříve nebylo. A nějaké srovnávání platů a cen je z tohoto pohledu dosti pokřivené!
      A nyní se můžeme dohadovat, co je vlastně lepší z hlediska budoucnosti – a hodně se nad tím zamyslete!

  • minidaz napsal:

    Pánové, teda občas to snad jako nemyslíte vážně ? Co to je kecy, bludy a lži?
    Jak jako, že stačilo makat JEDEN den na nájem za komunistů? To si jako děláte srandu, nebo takovýmto hloupým způsobem působíte jako komunistické Pí Ár?
    Je mi 50let, byl jsem za komunistů normálně při smyslech a velmi jsem se zajímal o ekonomické dopady na obyvatelstvo jak tady tak venku. Již ve 12ti letech jsem se rozhodl, že budu emigrovat, proto mě toto zajímalo do detailu a můžu vám říct přátelé :
    měli jsme družstevní byt 3a1/2+1 v Konšelské ul, Praha8 a KOMUNISTICKÝMU družstvu jsme platili 2.100,-Kčs nájem !!! Složenky mám do dnes uschované, zejména pro nevěřící blbce.
    Můj otec měl dvě práce aby nás uživil v jedné práci měl 1.800,-Kčs jako školní topič a 5.400,- Jako vedoucí kontrolního oddělení Zelenina Praha a Středočeský kraj.
    Těmito kecy a pouštěním takovýchto hloupých lží snižujete zbytečně úroveň vašeho vysílání. Doktoři ZADARMO za komustů?? To si snad fakt už děláte prdel. Můj otec musel dát doktorovi pozornost ve výši 180.000,-Kčs aby ho vůbec odoperoval, tady v Praze. Jo jasný pokud vám nevadilo, že včas a brzo chcípnete, tak to jste měli zadarmo, to jo. Recept za korunu, Jasný, tak max na penicilin, pokud jste potřebovali fakt léky, tak pěkně za prachy. Já jsem například potřeboval BIOPAROX, resp jeho předchůdce a pěkně jsem solil za komančů 100,-Kčs za dvě dávky.
    Takže SORRY jako.
    To děláte z lidí blbce?
    Jako jinak proti názorům Pavla nic nemám, ale ta obhajoba a lži ohledně komunismu (myslím období za socíku) to je prostě strašný. Zbytečně degradujete i jiné názory, které pravdivé jsou. Otrávíte tím normální lidi, kteří si pamatují.

    • Studio Plzeň napsal:

      Minidaz – musíte brát vše trohu s rezervou, protože, kdyby měl každý vždy přesně vysvětlovat jak to opravdu bylo, tak bychom nedělali na SVCS nic jiného a stejně by skoro nikdo mladší tomu nevěřil.
      …a dále. Já jsem platil zde v Plzni za 2+1 tenkrát 461Kčs a v tom bylo vše, mimo el. energie a plynu – ale to byly tenkrát směšné částky za plyn a el.energii, a vydělával jsem tak 3500Kč měsíčně čistého a o víkendech jsem jezdil jako zvukař a to bylo dalších min. 5000Kč měsíčně, takže to tak daleko od pravdy nebylo. Pavel vydělával jistě podstatně více a tak jeho tvrzení (že se nechalo vydělat na nájem za 1den) má své opodstatnění.
      Když píšete o BIOPAROXU, tak i já jsem tenkrát tento přípravek používal (na průduškovou alergii) a mimo to, že jsem ho ostatně opravdu dostával bez problému v lékárně za 1Kč, tak musím říci, že byl úplně k ničemu!
      Bohužel, pokud je vám dnes 50let, tak jste ještě nemohl zažít socialismus úplně a navíc jistě vidíte, jak se dnes chovají vymté 20-ti leté mozky – myslíte, že jste byl tenkrát jiný. Já tedy ne, a můžu vám říci, že jsem tenkrát nadával na komunisty ještě více, než na současné grázly. Ale až nyní vidím, pokud dokáži srovnávat, že v jistých věcech, které Pavel jmenoval a co se vám nelíbí, to bylo podstatně lepší….v jiných zase ne.