5.4.2023 - Petr Václav

2023-04-04 – Pokřivená zrcadla tohoto světa s hostem Pavlem Pilným 260. díl – 120 min.

Byl v únoru 1948 provedený komunistický puč? Nebo se mu tak říká, i když ho udělaly ostatní strany v Gottwaldově vládě? Jak chápat „padesátá léta“ a v jak složité mezinárodní situaci tyto události probíhaly? Co vše se odehrálo v předvečer vstupu spojeneckých vojsk na naše území. Proč muselo být přistoupeno k takovému řešení a jaký podíl na tom všem mělo vedení KSČ a jeho politikaření opředené osobními ambicemi aktérů? Role slabého „lídra“ Alexandra Dubčeka. Stabilizace a normalizace pod vedením prezidenta Ludvíka Svobody a Gustáva Husáka. Kam přivedla partaj i společnost pohodlnost a počátky konzumu? Příběh komunisty Miloše Jakeše v knize Pavla Pilného je příběhem strany, republiky i lidí, kteří jej vytvářeli.

Archiv pořadů / Pokřivená zrcadla světa / Studio MIDGARD Alexandr Dubček / budování / Gustáv Husák / host RSDr. Pavel Pilný / KSČ / L.Brežněv / Ludvík Svoboda / Miloš Jakeš / N.Chruščov / NATO / normalizace / padesátá léta / Petr Václav / pokřivená zrcadla tohoto světa / politikaření / Pražské jaro / Příběh komunisty / RVHP / SSSR / Studio Midgard / únor 1948 / USA / Varšavská smlouva /

Komentáře

  • Boneland napsal:

    To si děláte prdel, asi fakt na Vás přestanu koukat.

    Čím byli vinni Horáková a její skupina? Čím generál Píka?

    A že založili skupinu podle paragrafu se jim divíte? Já ne, drtivá většina z nich byli nevinní, a nehodící se piloti RAF. A buďte konkrétní a sem ty jména těch vymyšlených dvou, at víme jestli lžete nebo měli ozbrojenou skupinu?

    • Petr Václav napsal:

      Dobrý den, nastudujte prosím z otevřených informací, čemu se např. věnovala M.Horáková za protektorátu. Pokusíme se reagovat v příštím pořadu. Děkuji za pochopení. P.V.