21.5.2023 - Martin Marcikán

2023-05-21 Komentované zpravodajství s Ing. Jaroslavem Tichým

Program:

A/ Komentované zprávy

      1. Události na Ukrajině

      2. Aktuality z EU

      3. Informace z USA

      4. Zprávy z Ruské federace

      5. Novinky odjinud

      6. Covid, očkování, následky

      7. Zajímavosti z domova

B/ Tematické okénko

      Katastrofální proxy války velmocí vytvářejí chaos po celém světě

Hosté: Ing. Jaroslav Tichý

21. květen je 141. den roku podle gregoriánského kalendáře
Do konce roku zbývá 224 dní. 
Jmeniny slaví Monika

1. V Chmelnickém byla po úderu ruských leteckých sil zničena munice pro tanky Leopard a Marder.
Nechyběl ani náklad z Dánska, Německa, Itálie a Japonska za 200-220 milionů €

Kromě munice byly také zničeny satelitní komunikační systémy, vojenské tablety a systémy pro šifrování dat v hodnotě 83 milionů eur.

https://vk.com/video501962522_456243780

Přišla vtipná karikatura.

American Patriot běžte do prdele!

https://vk.com/video495739487_456240733

„Bachmut byl zcela obsazen! Děkuji generálu Surovikinovi a generálu Mezencevovi, kteří nám dali možnost provést tuto náročnou operaci. A díky Vladimiru Putinovi za to, že nám dal tuto příležitost a vysokou čest bránit naši vlast,“ oznámil šéf PMC Wagner Prigožin a zaútočil na ministra obrany Šojgu i náčelníka generálního štábu Gerasimova za to, že celou dobu během bojů házeli Wagnerovcům klacky pod nohy. Na závěr poslal samostatný pozdrav Zelenskému: „Bez sarkasmu, vaši chlapi bojovali statečně, bojovali dobře!

https://www.infovojna.bz/article/video-bachmut-byl-zcela-obsazen-oznamil-prigozin

3. Kde je těch 85 000 pohřešovaných dětí?

Reprezentantka Marjorie Taylor Greene (R-GA) a krajně levicový poslanec Jamaal Bowman (D-NY) se ve středu večer na schodech Capitol Hill prudce pohádali.

Bowman začal křičet na Greenovou na schodech amerického Kapitolu

Argument se ukázal jako zcela jednostranný, když MTG pohřbila newyorského kongresmana zaživa řadou výkřiků a mrazivých faktů.

https://vk.com/video438653690_456243749

4. Americký novinář a bývalý zpravodajský důstojník Scott Ritter navštívil Čečenskou státní televizní a rozhlasovou společnost „Groznyj“.

Čečenská republika ho dostala a prý určitě řekne o pozitivní transformaci regionu, když se vrátí do USA.
V Grozném se konala prezentace Scottovy knihy. Kniha vypráví příběh o uzavření a plnění závazků vyplývajících ze Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu. Autor ukazuje postoj americké vlády k otázkám odzbrojení a kontroly jaderných zbraní, sdílí své vzpomínky na práci amerických inspektorů kontroly zbraní v závodě Votkinsk, hovoří o životě Američanů v srdci Udmurtí a o svých dojmech ze SSSR.
William Scott Ritter, Jr. – bývalý americký námořní rozvědčík, zbrojní inspektor OSN v Iráku (1991–1998), publicista v „The Huffington Post“ (2014–2017). Byl vedoucím analytikem Sil rychlého nasazení námořní pěchoty při sovětské operaci v Afghánistánu a íránsko-irácké válce. Pracoval jako bezpečnostní a vojenský konzultant pro „Fox News“.

https://vk.com/video555412899_456243877

Američané se stěhují do Ruska za tradičními hodnotami.
Drsné podnebí Ruska děsí cizince méně než ztráta všech tradičních hodnot ve Spojených státech, píše americké vydání Newsweek. „Americká vesnice“, ve které bude žít 200 rodin, bude postavena v okrese Serpukhov v Moskevské oblasti v roce 2024.

5. Lavrov se s Ugandou dohodl na nerozmístění zbraní ve vesmíru
Ministři zahraničí Ruské federace a Ugandy Sergej Lavrov a Jeje Odongo podepsali společné prohlášení zemí o tom, že nebudou prvními, kdo rozmístí zbraně ve vesmíru. (TASS)
P.S.: Uganda je jednou z nejchudších a nejzaostalejších zemí světa a to díky dlouhodobě trvajícímu koloniálnímu statusu. O nějakém průmyslu se zrovna nedá hovořit. Proto je divné, že by nějaké vlastní vesmírné zbraně vlastnila.

6. Oficiální zpráva: Ventilátory zabily téměř VŠECHNY pacienty s COVIDEM

7. Šéf armády Řehka chtěl rezignovat, Fiala to nepřijal

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-sef-armady-rehka-chtel-rezignovat-fiala-to-neprijal-40432133?fbclid=IwAR0wDSwZg44N4GiQZXjVhkV8NvNT1Q6h9T4unY43Z4v6cre6mZ2F0nd57hw

Zprávy bez cenzury Informace / informační válka / Ing. Jaroslav Tichý / komentované zpravodajství / Studio Kadaň / SVCS / Svobodný vysílač CS /

Komentáře

  • Witchy Lady napsal:

    Je možno, prosím, uvést, kdo za ČR podepsal přistoupení ke smlouvě o poskytování genetických údajů občanů ČR EU? Ve zprávách to jméno zaznělo, ale nesrozumitelně.

  • Witchy Lady napsal:

    Co se týče Kinžálů, tak těch je obvykle jen několik v celkovém množství vystřelených raket. Valná většina jsou levné rakety-pastičky, které jsou určeny k odhalení objektů protivzdušné obrany VSU. Tyto rakety bývají sestřeleny zbraněmi, jejichž poloha je přitom Rusy identifikována, a jsou uváděny ukrajinskou stranou jako sestřelené. Poté ovšem přiletí Kinžály, které obvykle zničí všechny zbraně VSU, které se takto neprozřetelně odhalily.